Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κορονοϊός: Τα γυρίζουν οι ειδικοί για το Πάσχα

Κορονοϊός: Τα γυρίζουν οι ειδικοί για το Πάσχα

kentro koronoios scaled 1 scaled

Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί με τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την 25η Μαρτίου 2.588 κρούσματα. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι η αύξηση στο ποσοστό μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων. Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων έχει αυξηθεί από 40% έως 60%, ενώ έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» στα νοσοκομεία.

«Τα κρούσματα είναι πολλά, το ίδιο και οι εισαγωγές. Μας προβληματίζουν οι ηλικίες των ασθενών γιατί πέφτει ο μέσος όρος» τόνισε η κα Παγώνη και συμπλήρωσε:

«Το χειρότερο είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Ελάχιστες είναι οι εισαγωγές ηλικιωμένων, λόγω και των εμβολιασμών. Η εισαγωγή ασθενών άνω των 80 έχει μειωθεί κατά 80%»

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να κάνουν μία εκτίμηση της κατάστασης, όμως οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έχουν ήδη «αποκλείσει» το ενδεχόμενο χαλάρωσης κι άλλων μέτρων. Κάθε σενάριο για άνοιγμα στο λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα έχει πάει… στις καλένδες, ενώ ακόμα και η 12η Απριλίου δεν θεωρείται από πολλούς ως ημερομηνία ανοίγματος.

Ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης, κρατά τις επιφυλάξεις τους για το αν θα είναι σε θέση να ανοίξει η αγορά πριν το Πάσχα, τονίζοντας πως αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα. «Είμαστε οριακά για το Πάσχα, δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο».

Αμφιβολίες για άνοιγμα πριν το Πάσχα εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε» Επιπλέον, εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα. «Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα».

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…