Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κορονοϊός: Ούτε στα… όνειρα Πάσχα στο χωρίο

Κορονοϊός: Ούτε στα… όνειρα Πάσχα στο χωρίο

kentro koronoios scaled 1

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα σχετικά με την εξάπλωση κορονοϊού στη χώρα μας δεν αφήνουν χώρο για ευχάριστες σκέψεις όπως το Πάσχα…στο χωριό. Τι αναφέρουν οι ειδικοί κ.Τζανάκης και κ. Γιαμαρέλλου για την κατάσταση που επικρατεί και ποιες οι εκτιμήσεις τους για την υποχώρηση του τρίτου κύματος.

Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, καταγράφηκαν δύο νέα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (3.586) και διασωληνωμένων (699), την ώρα που οι ΜΕΘ είναι σε καθεστώς πολέμου.

Ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής πνευμονολογίας – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είχε προβλέψει ότι αυτή τη βδομάδα, μετά τις 25 στις 26 του μηνός, θα έχουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα και τόνισε ότι ακολούθως θα έρθει η οριζοντίωση της καμπύλης, που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση.

«Αναμενόμενα τα κρούσματα, έγιναν περισσότερα τεστ»

Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” στο MEGA, έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση, άλλα -όπως ανέφερε- τα πολλά κρούσματα είναι και αποτέλεσμα των πολλών τεστ που διενεργούνται. «Να φανταστείτε 3,5 χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβριο είχαμε με 40.000 τεστ. Επομένως δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο αυτό το νούμερο λόγω του αριθμού των τεστ».

Σχετικά με την πορεία του τρίτου κύματος σημείωσε πως «οι εκτιμήσεις μας είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση η οποία δυστυχώς θα διαρκέσει μερικές ημέρες και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, ευελπιστούμε προς το τέλος του μήνα, αρχές Απριλίου».

Όπως δήλωσε ο ίδιος:

«Να φανταστείτε 3,5 χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβριο είχαμε με 40.000 τεστ. Επομένως δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο αυτό το νούμερο λόγω του αριθμού των τεστ.», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ έδωσε την εξήγησή του: «Τον νοέμβριο ξεκινήσαμε με 70 – 80 κρεβάτια στις μονάδες. Άρα από τα 80 πήγαμε στα 630, είχαμε δηλαδή μια αύξηση 560 κρεβάτια. Αν τώρα βάλτε ότι εμείς ξεκινήσαμε από τα 250. Κανονικά έως ο απόλυτος αριθμός αύξησης των κρεβατιών από το προηγούμενο κύμα είναι μικρότερος. Αν φανταστούμε ότι ξεκινήσαμε με τα 200».

Σχετικά με την πορεία του τρίτου κύματος σημείωσε: «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση διότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς οι μεταλλάξεις του όμως οι εκτιμήσεις μας είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση η οποία δυστυχώς θα διαρκέσει μερικές ημέρες και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, ευελπιστούμε προς το τέλος του μήνα, αρχές Απριλίου.»

Ενώ κλείνοντας σχετικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς τόνισε ότι: «Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις μας ότι πραγματικά έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση τότε με πολύ προσοχή, με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πάρα πολλά τεστ, ειδικά σε εργαζόμενους και στους εργασιακούς χώρους. Μπορούμε να ανοίξουμε τομείς της οικονομίας και τομείς της κοινωνίας».

«Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων»
Από την πλευρά της, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο, τόνισε ότι «η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ήταν αναμενόμενη» και πως “υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ότι θα φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα”.

Η κα Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, ενώ «άμα μπει ο Απρίλης και ζεστάνει ο καιρός θα αρχίσουν αργά αργά να πέφτουν».

Σχετικά με τις διακοπές του Πάσχα, είναι άγνωστο ακόμη πώς θα γιορτάσουμε φέτος, καθώς μέχρι τότε «δεν ξέρουμε τι θα γίνει». Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά με το περσινό Πάσχα είναι ότι φέτος υπάρχουν τα εμβόλια. «Κάθε μέρα αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζεται, πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…