Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν την αναστολή χρήσης για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.
Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για «προληπτικούς λόγους».
Επιπλέον, Δανία, Ιταλία και Νορβηγία, τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν επίσης προσωρινά στην αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, ύστερα από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένων και δύο θανάτων (στην Αυστρία και τη Δανία).
Αλλες τέσσερις χώρες (Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία) έχουν επίσης διακόψει προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Την Κυριακή, οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας συνέστησαν να ανασταλεί για προληπτικούς λόγους η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιρλανδία συνέστησε να ληφθεί αυτό το μέτρο, που ισχύει ήδη σε ορισμένες άλλες χώρες, για προληπτικούς λόγους.
Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ως εκ τούτου συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στην αυριανή συνεδρίασή των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών, ενώ είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Την Πέμπτη η κρίσιμη ανακοίνωση του EMA
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.
“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.
Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά “έναν ορισμένο αριθμό” περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.
“Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών”, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Επιτροπή Εμβολιασμών: Δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε και χθες για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας”.
Ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα
Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο διερευνάται.
Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως η περίπτωση διερευνάται.
«Δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, αλλά διερευνάται», επισήμανε η καθηγήτρια.
Στη χώρα μας – είπε – έχουν χορηγηθεί συνολικά 170.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό ήταν το μοναδικό συμβάν.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στην Ευρώπη έχουν, επίσης, καταγραφεί 300 παρόμοια περιστατικά, έπειτα από τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Σημείωσε, πάντως, πως δεν έχει επιβεβαιωθεί η σχέση των συμβάντων με τον εμβολιασμό.
Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ το εμβόλιο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.
Απαντώντας στο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε:
«Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες του dikaiologitika.gr.