Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Δημήτρης Κουφοντίνας: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση, ακραία πολιτική αντιπαράθεση για την απεργία πείνας

Δημήτρης Κουφοντίνας: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση, ακραία πολιτική αντιπαράθεση για την απεργία πείνας

koufontinas 2 scaled

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αλλά και η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος διατηρούν σκληρή γραμμή και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν το αίτημα του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας. Εκκλήσεις από την αντιπολίτευση να βρεθεί λύση και να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας.

Όπως αναφέρουν τα Dikaiologitika.gr o απεργός πείνας και καταδικασμένος για τη δράση του ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας «ζητά παρανόμως προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε: «Είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του.

Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία» κατέληξε η Αριστοτελία Πελώνη.

Στην ίδια γραμμή και ο Θάνος Πλεύρης που τόνισε ότι το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από την Πολιτεία, ενώ προανήγγειλε υποχρεωτική σίτιση. Για στρατό του Κουφοντίνα που τρομάζει τη Δημοκρατία έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης που τόνισε παράλληλα ότι δεν θέλουν να πεθάνει ο απεργός πείνας, αν και την ευθύνη για τη ζωή του την έχουν όπψς είπε οι γιατροί.

Νέα συγκέντρωση το απόγευμα

Και όσο μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση και η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται από μια κλωστή, για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση το απόγευμα για την ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας και δίψας.

Στη νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα καλούν αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες σήμερα Δευτέρα στο Σύνταγμα, στις 6 το απόγευμα, την ώρα που κρατούμενος «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας.

Κούρτοβικ: Ψεύδονται όσοι λένε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου ζητά την επιστροφή του στις Φυλακές Κορυδαλλού
Χθες η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ απάντησε στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που ρωτούσε γιατί ο πελάτης της επέλεξε την απεργία πείνας αντί της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

«Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. ​Εδώ και δυο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και «φορέων της κοινωνίας των πολιτών» (εντελώς τυχαία , στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία! Ψεύδονται» ανέφερε η Ιωάννα Κούρτοβικ η οποία στην ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής:

«Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν. 4760/20, η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624.

Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου , που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).

Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα.

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας.

Αίτημα για τα αντίγραφα των αποφάσεων υποβλήθηκε από εμένα ηλεκτρονικά, ξανά, στις 17/1/21, με ρητή αναφορά στην άσκηση των νόμιμων ένδικων μέσων.

Το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε και από τον Συνήγορο του Πολίτη, στις 21/1/21, στην γνωστή του παρέμβαση στην υπόθεση.

Στις 18/2, η Γεν.Γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ , που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών.

Η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτηση (του) για μεταγωγή (ποιος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν την μεταφορά τους σε άλλη φυλακή; ):

– όχι όταν την μεταγωγή αποφασίζει η ίδια η ΚΕΜ, αυτεπάγγελτα,

– όχι πολύ περισσότερο όταν την αποφασίζει η Γεν.Γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής,

– όχι όταν το αρμόδιο Δικαστήριο, είναι το Δικαστήριο του Βόλου που είχε το θάρρος, με παρότρυνση δημόσια του σημερινού πρωθυπουργού να «σταθεί στο ύψος του» και να ανατρέψει απόφαση του Αρείου Πάγου, αυτήν του δικαίωνε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα,

– όχι όταν τα αρμόδια για τις διοικητικές αποφάσεις διοικητικά δικαστήρια έχουν πλήρη άγνοια από σωφρονιστικό κώδικα και δεν έχουν ούτε το σώμα των προσβαλλόμενων αποφάσεων,

– όχι όταν το Πρωτοδικείο της Λαμίας (αναρμόδιο έτσι κι αλλιώς με το νόμο), αν δεν νοιώθει κι αυτό την επιταγή ότι «πρέπει να σταθεί στο ύψος του» θα στέκει αμήχανο μπροστά στο δέος μιας πολιτικής απόφασης που αγγίζει όχι μόνον τον πρώην περιφερειάρχη του , αλλά την ίδια την κεντρική αρχή εξουσίας της χώρας τον πρωθυπουργό.

Το νέο non paper στα μέλη της ΝΔ για διαχείριση της προοπτικής ενός νεκρού απεργού πείνας , με την προτροπή «να λέτε ότι δεν έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη», παραπλάνησε ακόμη και τον πρωθυπουργό.

Θα έπρεπε οι επιτελείς της ομάδας προπαγάνδας να διαβάζουν το νόμο πριν τολμήσουν να τον χρησιμοποιούν, για να μην γελοιοποιούν τα στελέχη του κόμματος.

​Ή, μήπως, η κυβερνητική δικαιοκρατική άποψη του «έτσι θέλω, έτσι κάνω», υπερισχύει και νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία;​ Ακόμη και την βαρβαρότητα μιας θανατικής ποινής;

Νικολάου: Διαστρεβλώνεται σκοπίμως η αλήθεια

Με τη σειρά της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής απαντώντας στη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα ανέφερε τα εξής:

«Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός κρατουμένου, ακόμη κι αν αυτός έχει καταδικαστεί για 11 ειδεχθείς δολοφονίες, είναι απολύτως σεβαστό πρόσωπο στο νομικό μας πολιτισμό.

Όταν, όμως, ο συνήγορος παραπληροφορεί με σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη τότε πρέπει να λάβει και ανάλογες απαντήσεις.

Στην περίπτωση της Ιωάννας Κούρτοβικ, δικηγόρου υπεράσπισης του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, απαντάμε με στοιχεία, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια που διαστρεβλώνεται σκοπίμως.

Επαναλαμβάνουμε ότι η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Κ.Κ. Δομοκού έγινε με απόλυτη τήρηση των διαδικασιών.

Θυμίζουμε ότι στις 21-12-2020 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε (αρ. πρωτ. 1617/21 – 12 – 2020) την μεταγωγή του Κουφοντίνα και άλλων 6 κρατουμένων από το Κ.Κ. Κασσαβέτειας, βάσει του άρθρου 3 του Ν.4760/2020.

Στις 21-12-2020 η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποφασίζει (αρ. πρωτ. 18159/21 – 12 – 2020) τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό.

Η απόφαση ελήφθη για λόγους έκτακτης ανάγκης καθώς υπήρχε γενικό απαγορευτικό φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ήδη από τις 17 – 12 – 2020 (Σχετικά: 8915/17 – 12 – 2020 έγγραφο ΓΓΑΠ και 125/21 – 12 – 2020 έγγραφο του Κορυδαλλού.

Στις 4-1-2021 η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση της ΓΓΑΠ για την έκτακτη μεταγωγή του Κουφοντίνα στο Δομοκό.

Η απόφαση για τη μη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό ελήφθη επίσης, διότι το ΚΚ Κορυδαλλού είναι τύπου Α΄ και σε αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης, σε αντίθεση με το ΚΚ Δομοκού που έχει μετατραπεί σε φυλακή για βαρυποινίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταχθεί από τον Κορυδαλλό περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες και προβλέπεται η μεταγωγή και όλων των υπολοίπων καταδικασθέντων για βαριά εγκλήματα.

Γίνεται, επομένως σαφές ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του κρατουμένου.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της συνηγόρου του Κουφοντίνα περί μη χορήγησης αντιγράφων των αποφάσεων, απαντούμε ότι είναι απολύτως ψευδείς και πρόκειται για μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά της.

Στις 28-12-2020 ο κρατούμενος υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση αντιγράφων των αποφάσεων που αφορούν την μεταγωγή του.

Στις 17 – 01 – 2021, ο Κουφοντίνας, διά της συνηγόρου του, επανυποβάλει το αίτημα για χορήγηση των αντιγράφων.

Στις 18 – 02 – 2021, και παρά το γεγονός ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας δεν προβλέπει τέτοια υποχρέωση της Διοίκησης, παρά μόνον όταν αυτές αφορούν σε απόρριψη αιτήσεων κρατουμένου για τη μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης, κοινοποιούνται στον Κουφοντίνα, διά της συνηγόρου του:

α. η απόφαση της ΚΕΜ για τη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου στον Κορυδαλλό.

β. Η απόφαση της ΓΓΑΠ για την μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό.

γ. Η προγενέστερη της μεταγωγής απόφαση της ΓΓΑΠ περί απαγορεύσεως φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

δ. Το έγγραφο της διεύθυνσης του Κ.Κ. Κορυδαλλού, διά του οποίου δηλώνεται η αδυναμία παραλαβής των δύο κρατουμένων που προορίζονταν για τον Κορυδαλλό.

ε. Η απόφαση της ΚΕΜ που επικύρωσε την απόφαση μεταγωγής. Χορηγήθηκε μέχρι και απόσπασμα του ΦΕΚ, με τον νόμο 4760/2020!

Παρ’ ότι, λοιπόν, δεν προβλέπεται εκ του νόμου η χορήγηση εγγράφων, εντός εύλογου διαστήματος δόθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα.

Επομένως, η κυρία Κούρτοβικ έχει στα χέρια της όλα τα αντίγραφα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 28-2-2021, ο Κουφοντίνας δια της συνηγόρου του, υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση επικυρωμένων εγγράφων υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να προσφύγει με ανεπικύρωτα έγγραφα.

Και αυτό είναι απολύτως ψευδές. Από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η διοίκηση παρείχε αυτά τα έγγραφα, αυτόματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οιαδήποτε προσφυγή θέλει να κάνει ο κρατούμενος.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της συνηγόρου του κ. Κουφοντίνα σχετικά με τη δυνατότητα του κατηγορουμένου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, επισημαίνουμε τα εξής:

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κ. Κούρτοβικ μάς υπενθυμίζει ότι για να προσφύγει ένας κρατούμενος στη Δικαιοσύνη κατά απόφασης μεταγωγής πρέπει πρώτα να έχει λάβει δύο αρνητικές αποφάσεις στην αίτησή του. Γιατί χρησιμοποιεί ως επιχείρημα μια διαδικασία που ασφαλώς ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να προτάξει καθώς ακόμη δεν έχει λάβει απορριπτικές αποφάσεις;

Είναι προφανές ότι γίνεται για λόγους στοχοποίησης της διοίκησης και για σκόπιμη αποφυγή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Διότι ο Κουφοντίνας θα μπορούσε να προσφύγει κατά της απόφασης της ΚΕΜ για τη μεταγωγή του κατ’ αναλογική εφαρμογή, όμως, άλλων, αντίστοιχων διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Στο άρθρο 6 του Σ.Κ. αναφέρει ότι επιτρέπεται η αναφορά στο Συμβούλιο της φυλακής κάθε παράνομης ενέργειας σε βάρος κάθε κρατούμενου και σε περίπτωση αρνήσεως ή μη απαντήσεως, χορηγείται η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών).

Γιατί ο Κουφοντίνας δεν επέλεξε αυτή τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στον ίδιο από τις 18-2-2021;

Τέλος, δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε τις υποτιμητικές δηλώσεις της κ. Κούρτοβικ ότι τα διοικητικά δικαστήρια και οι διοικητικοί δικαστές έχουν πλήρη άγνοια του σωφρονιστικού κώδικα.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ο Κουφοντίνας και η συνήγορός του επιλέγουν να αποκρύψουν την αλήθεια ή να διαστρεβλώσουν αυτήν. Και γιατί ο κρατούμενος επέλεξε αντί της προσφυγής στη Δικαιοσύνη την απεργία πείνας ως μέσο άσκησης πίεσης στην Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι τηρήθηκαν χωρίς καμιά παρέκκλιση οι νόμοι

Εκκληση από Τσίπρα, επίθεση από το Μαξίμου

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτή την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν», ανέφερε σε ανάρτησή του, το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Σε απάντησή του το Μέγαρο Μαξίμου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα».

Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Ανακοινώσεις από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ». Διευκρινίζει δε ότι «αυτή η διαχρονική στάση του ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ενέργειες ατομικής τρομοκρατίας, όπως αυτές του Κουφοντίνα, που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν -στο όνομα της πάταξής τους- “τρομονόμους”, που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι σε μια Δημοκρατία το αυτονόητο διακύβευμα είναι «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας», γι’ αυτό και στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου» και «ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…