Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Αλλάζει ξανά το… σχέδιο, άνοιγμα καταστημάτων με περιορισμούς και 13032

Αλλάζει ξανά το… σχέδιο, άνοιγμα καταστημάτων με περιορισμούς και 13032

katastimata

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το «μαύρο» ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων εξετάζεται το ενδεχόμενο το λιανεμπόριο να ανοίξει με click away σε πρώτη φάση, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καναταλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, λέει… άλλο και αλλάζει τα δεδομένα. Το «γιατί» άλλαξε το σενάριο για τα μαγαζιά εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και το τρίωρο για τα ψώνια να είναι και… δίωρο!

Στην περίπτωση που η επιτροπή των ειδικών δώσει το ΟΚ να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν με click away και το click inside γιατί «στην παρούσα φάση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας», είπε ο γ.γ. Εμπορίου.

«Πάμε σε άνοιγμα με περιορισμούς καθώς τα δύο αυτά εργαλεία (click away και click inside) δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία», είπε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (31.03.2021) στο OPEN.

Το μήνυμα στο 13032 δεν θα έχει κάποιον κωδικό, οι πολίτες θα στέλνουν εκεί μήνυμα με τα στοιχεία τους και θα έχουν τρεις ώρες περιθώριο για να κάνουν τα ψώνια τους.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το πράσινο φως. «Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση» ανέφερε.

Οι πληροφορίες, μέχρι να τις δηλώσεις Σταμπουλίδη, ανέφεραν ότι για την πρώτη εβδομάδα τουλάχιστον, η εισήγηση ήταν για αγορές με click away και το σενάριο φυσικής παρουσίας των καταναλωτών σε καταστήματα, με μήνυμα στο 13032 τρίωρης διάρκειας, έμοιαζε να απομακρύνεται. Λίγες έμοιαζαν να είναι και οι πιθανότητες οι επιστήμονες να εγκρίνουν και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall) για την επόμενη Δευτέρα.

Το “γιατί” (αν το εγκρίνει η επιτροπή) τα μαγαζιά θα ανοίξουν με click away αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ήταν πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών και δεν επιλέχθηκε το click away «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε και κάτι ακόμα: Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η τρίωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια!

Η κρίσιμη συνεδρίαση

Όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση των ειδικών που θα γίνει σήμερα (31.03.2021). Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης των επιστημόνων, θα γίνουν σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί. Στην κυβέρνηση ψάχνουν αλλαγή “μείγματος” ψάχνει μετά το σοκ των 4.340 κρουσμάτων και των 741 διασωληνωμένων.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως από το Σάββατο (03.04.2021) κιόλας θα απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και με το αυτοκίνητο.

«Eισηγούμαστε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό» είπε άλλωστε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα» διευκρίνισε.

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους… Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού».

Όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αν οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτραπούν, αναγνωρίζοντας και την κόπωση όλων, δε θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού όπως σε μικρές πλατείες.

Αναφερόμενη στο τι θα ανοίξει άμεσα, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως «παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση… Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης».

Για τα σχολεία ξεκαθάρισε ότι η προτεραιότητα είναι στη Γ’ Λυκείου και πως «προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κράτησε «κλειστά» τα χαρτιά της για το Πάσχα, αφού «είναι νωρίς να συζητήσουμε για μετακινήσεις» από νομό σε νομό εκείνες τις ημέρες. Άφησε όμως κι ένα… παραθυράκι: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση σε κρούσματα και νοσηλείες».

Για την εστίαση ανέφερε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους, η στόχευση για επαναλειτουργία του είναι εντός Απριλίου, μετά τα μέσα Απριλίου, αλλά, «δεν είναι της σημερινής συζήτησης».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…