Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Τσιόδρας: “H Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή”

Τσιόδρας: “H Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή”

tsiodras scaled

Χαρδαλιάς, Τσιόδρας, Αρκουμανέας, Κικίλιας στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας και τα διπλά βιβλία ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία παρευρίσκονται οι αρμόδιοι από το υπουργείο Υγείας, κ. Κικίλιας, Τσιόδρας, Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερώσουν για τα πεπραγμένα αλλά και τις μελλοντικές στοχεύσεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης.

Από το βήμα της Βουλή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα 4.200.000 τεστ κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημόσια υγεία τα τελευταία 100 χρόνια, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της πανδημίας υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και πλέον όπως είπε, υπάρχει μηδενική αναμονή.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, τόνισε πως έχουν γίνει 9.000 με 4.000 εξ αυτών να είναι νοσηλευτές.

Σχετικά με το μητρώο Covid τόνισε απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης πως δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής.

Το μητρώο COVID φτιάχτηκε λειτούργησε εν μέσω COVID. Ο ΕΟΔΥ η υπήρχε πριν το μητρώο covid. Τι είναι αυτό το μητρώο, είναι κάτι που μας ζήτησαν οι επιστήμονες μας να φτιάξουμε. Το φτιάξαμε με ΠΝΠ, νομοθετημένα. Όλοι οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μετρό μητρώο. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη μέρα της πανδημίας συλλέγει στοιχεία προκειμένου καθημερινώς να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής, καταλήγουν σε ένα μητρώο της ΗΔΙΚΑ» είπε ο κ. Κικίλιας και διάβασε σειρά δηλώσεων επιστημόνων που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, με τις οποίες κατηγορηματικά διαψεύδουν ότι υπάρχει διπλό σύστημα καταγραφής.

«Είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν σταματήσαμε την ιχνηλάτηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Για την κριτική του Σύριζα δήλωσε

Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να μην υπονομεύει την όλη προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας, είμαστε εδώ για να καταδείξουμε ότι με σεβασμό στην Βουλή των Ελλήνων τίποτα δεν μένει αναπάντητο η διαχείριση πανδημίας του κορονοϊού από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα. Ποτέ ξανά στην ιστορία μας δεν αντιμετωπίσαμε ως παγκόσμια κοινότητα τέτοιας έκτασης απειλή για την δημόσια υγεία, τουλάχιστον όχι τα τελευταία 100 χρόνια».

Στη συνέχεια έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας αναφέροντας οτι η κυβέρνηση παρέλαβε 565 κλίνες ΜΕΘ και έχει φτάσει σήμερα στις 1303. «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες εν μέσω πανδημίας και δεν έχουμε αναμονές. Στο παρελθόν είχαμε 30-35 αναμονές για κλίνες χωρίς να βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, για απλή γρίπη. Έχουν γίνει 9000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας. Ποτέ ξανά. Από αυτούς 4000 είναι νοσηλευτές .Έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από 4,9 εκ τεστ. Προχωρήσαμε στην δημιουργία νέο κέντρο επιχειρήσεων αποκλειστικά για ασθενείς COVID» είπε ο κ. Κικίλιας.

Χαρδαλιάς

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος δήλωσε οτι η πρωτογενής πληροφορία και τα στοιχεία πάνω στην οποία στηρίζονται οι τεχνικές συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία «αντλούνται από τον ΗΔΙΚΑ».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ακόμη πως «συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ». Ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων λέγοντας ότι πλήθος δεικτών αναλύονται σε τεχνικές συσκέψεις ενώ γίνονται και προσομοιώσεις και σε αυτό το πλαίσιο εστίασε στο ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο που δημιουργήθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων στην «εξανλητική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των επαφών τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη συνεργασία των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην «τεράστια συμβολή των ελεγκτικών μηχανισμών στην εφαρμογή των μέτρων» και σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 4,5 εκατομμύρια έλεγχοι.

Παράλληλα έκανε λόγο για «μικρές αρρυθμίες που είναι φυσικό να υπάρχουν, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό ενώ πρόσθεσε επίσης οτι υπάρχει καθημερινή αξιολόγηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος μάλιστα ήρθε στη Βουλή φορώντας διπλή μάσκα για προστασία, κατέθεσε μια σειρά από πίνακες που αποκαλύπτουν τα κρούσματα σήμερα στις γειτονιές και τους Δήμους της Αθήνας.

Οι πίνακες δείχνουν την μεγάλη αύξηση στην Αττική, η οποία σε πολλές περιοχές ξεπερνά το 100%. Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 3.791 ενεργά κρούσματα, τα οποία ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε πάρα πολλά. Από αυτά ο κεντρικός τομέας Αθηνών έχει 1040 ενεργά κρούσματα.

Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα αλλά και το Λασίθι. Ειδικότερα για την Αττική είπε ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει λέγοντας επίσης ότι «ο ιός είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Επίσης, εξήγησε ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού για την οποία ανέφερε ότι είναι συνδυασμός μεταλλάξεων. Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας πως το νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του ενώ, ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…