Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός : Περί Μπαρτζώκα ο λόγος

Ολυμπιακός : Περί Μπαρτζώκα ο λόγος

giorgos bartzokas olympiakos

Όταν έχεις μόνο μια διοργάνωση, στην οποία λογικά δεν είσαι το φαβορί, αλλά παλεύεις για να πλασαριστείς στην 8άδα, οι ήττες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, οι νίκες θεωρούνται αυτονόητη διαδικασία, ειδικά από τη στιγμή που ο μέσος οπαδός θεωρεί πως στο γήπεδο παίζει μόνο μία ομάδα κι είναι αυτονόητο πως ό,τι καλό ή κακό, προέρχεται από τα δικά της χέρια. Ως εκ τούτου, τι πρέπει να γίνει με τον Μπαρτζώκα, που αίφνης είναι στα… στόματα όλων;

Όποιος πει ότι δεν έχει κάνει λάθη, θα έχει αστοχήσει τόσο στην προσέγγισή του, όσο και κάποιος που θα υποστηρίξει ότι δεν φταίει για όσα κακώς κείμενα υπάρχουν στον Ολυμπιακό. Αυτονόητο είναι αυτό και δεν χρειάζεται επεξήγηση. Ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι ένας μεθοδικός προπονητής, που δουλεύει ώρες ατελείωτες, που έχει ιδέες για το μπάσκετ, που μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις, αλλά που ταυτόχρονα έχει και τους δικούς του δαίμονες.

Το έργο κρίνεται αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους κι όσον αφορά στον φετινό Ολυμπιακό δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι έχει αρχές στο παιχνίδι του, ακόμα κι αν κάποιες στιγμές επιμένει υπερβολικά στις αλλαγές στα μαρκαρίσματα, ή μοιάζει μονοδιάστατο στην επίθεση. Με αυτό το υλικό, αυτούς τους παίκτες κι αυτές τις ιδέες, πέτυχε τεράστιες νίκες (κυρίως εκτός έδρας), αλλά είχε και κακές στιγμές.

Πολύς λόγος γίνεται για το κατά πόσο οι σχέσεις με τους παίκτες του είναι σε καλό σημείο. Από τη μια υπάρχει η… φημολογία, σκόρπιες εικόνες, που ενδεχομένως «διαβάζουμε» σωστά ή λανθασμένα, από την άλλη το ότι έχει πείσει τους παίκτες του να κάνουν πράγματα έξω από το ρεπερτόριο τους, όπως για παράδειγμα να μαρκάρει ο Σπανούλης τον Ταβάρες, μετά τις αλλαγές και να το κάνει με πειστικό τρόπο.

Peder B. Helland – Wonder

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
ADVERTISEMENT

Σε μια σεζόν, η οποία είναι «έτσι κι έτσι», μπορούμε να επιχειρηματολογούμε για ώρες, παραθέτοντας επιχειρήματα υπέρ και κατά. Ας μην το κουράσουμε. Ο Ολυμπιακός ΟΦΕΙΛΕΙ να συνεχίσει με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο, να του δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο του, καθώς έχει πράγματα να κρατήσει από τη φετινή σεζόν, αλλά πρέπει να κάνει κι αρκετές αλλαγές. Οι προπονητές δεν είναι πουκάμισα, να αλλάζουν καθημερινά, οι διαφορές σε αυτό το επίπεδο δεν είναι τόσο μεγάλες.

Ο ίδιος ο κόουτς Μπαρτζώκας πρέπει να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης, να… καθαρίσει το μυαλό του, να σταματήσει να διαμαρτύρεται σε κάθε φάση, ουσιαστικά να σταματήσει να αδικεί τον εαυτό του. Όταν ασχολείται απερίσπαστος με το κοουτσάρισμα είναι εξαιρετικός, όταν… θολώνει κάνει κακό στον εαυτό του.

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσει το σταφ. Ναι, είναι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεται, όμως το μπάσκετ αλλάζει, χρειάζεται διαρκής ενημέρωση κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πρέπει διαρκώς να αναλύονται νέες ιδέες και προτάσεις, να ανανεώνονται οι επιθέσεις, να βελτιώνονται οι άμυνες. Ο πρώτος προπονητής δεν έχει χρόνο να ασχολείται με όλα, οι βοηθοί οφείλουν να τον ενισχύουν, κάτι που φέτος δεν είδαμε δια γυμνού οφθαλμού, δίχως να έχουμε εικόνα από τις μεταξύ τους συζητήσεις, τις προπονήσεις, τι γίνεται όταν χαμηλώνουν τα φώτα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…