Η έκρηξη στα κρούσματα με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο προβληματίζει τους ειδικούς που προσανατολίζονται στη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.
Η κατάσταση ειδικά στην πρωτεύουσα αλλά και την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα κυβέρνηση και ειδικούς και γι’ αυτό όπως όλα δείχνουν η Επιτροπή εδικών του υπουργείου Υγείας θα πάρει τις αποφάσεις της, ώστε να εισηγηθεί νέα μέτρα.
Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ξανά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ανερχόμενα στα 1.151, ενώ και η πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων συνεχίζεται καθώς οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 246. Ταυτόχρονα οι μεταλλάξεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς η μεταδοτικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το “καμπανάκι” του Σωτήρη Τσιόδρα για μεγάλη προσοχή στην Αττική και την Αχαΐα, αλλά και για το ότι αυτή την εβδομάδα πάμε για 8.000 κρούσματα είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Μέσα σε αυτό το “σκηνικό” οι επιδημιολόγοι καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τα δεδομένα, τα οποία ορισμένοι εξ αυτών τα χαρακτηρίζουν έως και καταστροφικά ώστε αύριο, Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να αποφασίσει τις εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση που έχει τον τελικό λόγο για το τι θα εφαρμοστεί.
Προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση συζητείται ακόμη και η λήψη πιο αυστηρών μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι προκρίνεται το σενάριο για αύξηση του προστίμου για τα… κορονοπάρτι στα 500 ευρώ.
Φρένο στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 στην Αττική
Στόχος ωστόσο παραμένει το να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown, ενώ και το σενάριο για αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας δείχνει να απομακρύνεται.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του DNews, κυβερνητικοί κύκλοι δεν προκρίνουν αυστηροποίηση στην απαγόρευση στο λεκανοπέδιο καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται να ληφθεί το μέτρο της απαγόρευσης από τις 18.00 το απόγευμα.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να ληφθεί μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα παρουσιάσουν πολύ ραγδαία αύξηση. Παράλληλα υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη όπως το λεκανοπέδιο, που στην ουσία καθιστούν την αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μη εφαρμόσιμη.
Μια περαιτέρω αυστηροποίηση αναμένεται να προκαλέσει έξαλλου τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα επιφέρει περαιτέρω συγχρωτισμό σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα εφόσον το λιανεμπόριο παραμείνει ανοιχτό αλλά και αύξηση της κινητικότητας στους δρόμους.
Οι επιδημιολόγοι στη σημερινή σύσκεψη θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και την Παρασκευή η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί το τι πρέπει να γίνει με τον τελικό λόγο να έχει η κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν αποκλείεται και όλα βρίσκονται ανοιχτά πάνω στο τραπέζι. Όσον αφορά στα σενάρια για τα πιο αυστηρά μέτρα, αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν τα εξής:
– Αύξηση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα ακόμη και στο 70%.
– Δεν αποκλείεται ακόμη και να «καταργηθεί» το click in shop και να επανέλθουν όλα τα καταστήματα στο click away.
– Αν επιδεινωθούν πολύ τα δεδομένα, ορισμένοι ειδικοί επιμένουν ότι θα πρέπει να ξανακλείσουν τα σχολεία, παρόλο που η διασπορά του κορονοϊού κινείται σε χαμηλά επίπεδα εντός της σχολικής κοινότητας. Κι αυτό για να μειωθούν οι μετακινήσεις και η κινητικότητα των γονέων. Φυσικά αν γίνουν όλα τα παραπάνω, θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και οι έλεγχοι ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και κανόνων.
Διχασμένοι για τα σχολεία
Ένα επιπλέον ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα σχολεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν «φωνές» που λένε πως πρέπει να κλείσουν, αλλά και άλλες που θεωρούν πως δεν αποτελούν εστία μετάδοσης σε βαθμό που να δικαιολογείται ένα νέο κλείσιμο.
Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τοποθετείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο MEGA, δικαιολόγησε και την άποψή του.
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε σε δηλώσεις της πως «Τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί».
Και ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορονοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο αναφέρουν πως δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ούτε στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά ούτε και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, προς το παρόν.
Πηγή: dikaiologitika.gr