Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική, τι δείχνουν τα νέα στοιχεία από τον δορυφόρο

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική, τι δείχνουν τα νέα στοιχεία από τον δορυφόρο

kairos scaled

Σύμφωνα με το έκτακτο καιρικό δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ, η κακοκαιρία «Μήδεια» που θα πλήξει τη χώρα για μια βδομάδα περίπου θα φέρει χιόνια και τσουχτερό κρύο, καθώς ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά 20 βαθμών σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Όλα δείχνουν ότι θα δούμε για τα καλά τα «δόντια του χειμώνα».

Συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο 13/2 το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή 14/2 οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Από τη Δευτέρα 15/2 οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Πριν από την έλευση της «Μήδειας», βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοανατολικά. Ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρές και να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο.

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός
Σε συναγερμό βρίσκεται ο κυβερνητικός μηχανισμός εν όψει της σφοδρής κακοκαιρίας. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τον κ. Χρυσοχοΐδη προς τους παριστάμενους η ανάγκη για αυξημένη Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία, ενώ τονίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ιδιαίτερη έκκληση να μην χρησιμοποιεί κανείς τη ΛΕΑ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ώρες και συγκεκριμένα αύριο θα ληφθούν αποφάσεις για την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα αλλά και το τι θα γίνει με το θέμα των εμβολιασμών, δηλαδή αν και κατά πόσο θα αναβληθούν για τις επόμενες μέρες που υπάρχει το φαινόμενο.

«Θα είμαστε δίπλα σας. Ένας χιονιάς είναι, θα περάσει», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Πηγή: dikaiologitika.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…