Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ενημέρωση Υπ. Υγείας: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις, δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός

Ενημέρωση Υπ. Υγείας: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις, δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία στη χώρα.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας σήμερα από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια στην Ευρώπη.

«Η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την Ένωση.

«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα και ότι υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι σε αυτές «Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσμετράται» και είπε πως «είναι υπερβολή να λέμε πως είμαστε απροστάτευτοι», τόνισε και συνέχισε: «Δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση μεταλλάξεις».

Ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα

«271.000 εμβολιασμοί έγιναν τον Ιανουάριο, αρκετοί περισσότεροι από τον στόχο που είχαμε θέσει», όπως είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων εμβολίων ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ανέρχεται σε 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ακόμη τόνισε πως θα γίνουν 1.000 προσλήψεις ενώ τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα που συνολικά θα φτάσουν περίπου τα 700.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως περιμένουμε 90.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυτό το μήνα και 1.415.000 δόσεις τον Μάρτιο

Επίσης στα τέλη Μαρτίου, θα παραλάβουμε 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Τέλος, η AstraZeneca ενημέρωσε σήμερα πως θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από ό, τι είχε αρχικά ανημερώσει, κάτι που σημαίνει πως ως τα τέλη Μαρτίου θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις.

Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις πολύ υψηλού κινδύνου και στα άτομα 70-75 και στα άτομα υψηλού κινδύνου. Αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί» είπε ακόμη ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως σε επικοινωνία της κυβέρνησης με την Johnson&Johnson, τονίστηκε πως η Ελλάδα θα παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ο κ. Θεμιστοκλέους διαμήνυσε πως «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις και έτσι δεν ανησυχούμε». «271.000 εμβολιασμοί έγιναν τον Ιανουάριο, αρκετοί περισσότεροι από τον στόχο που είχαμε θέσει», είπε επίσης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ετσι θα παίρνουν άδεια όσοι νοσούν ή νοσήσουν τα παιδιά τους

Τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από…