Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ ECDC: Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι ο κορονοϊός «θα παραμείνει ανάμεσά μας»

ECDC: Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι ο κορονοϊός «θα παραμείνει ανάμεσά μας»

Κορωνοϊός

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει «ανάμεσά μας» μακροπρόθεσμα παρά τα εμβόλια, προειδοποίησε σήμερα η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίες ασθενειών, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τώρα, φαίνεται πως είναι πιθανότερο ότι θα παραμείνει» μαζί μας, παρά το ότι θα εξαφανιστεί, δήλωσε η Άντρεα Άμον, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

«Δείχνει να προσαρμόζεται πολύ καλά στους ανθρώπους, Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ότι θα παραμείνει ανάμεσά μας», σημείωσε.

«Δεν θα ήταν ο πρώτος ιός που θα παρέμενε ανάμεσά μας για πάντα, επομένως δεν αποτελεί ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για έναν ιό», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υγειονομικής αρχής με έδρα τη Στοκχόλμη.

Αν και τα εμβόλια επιτρέπουν να μειωθεί πολύ δραστικά ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid-19, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα εμποδίσουν το ίδιο τη μετάδοση του ιού.

Τα νέα στελέχη, ιδίως το νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο, περιπλέκουν τα δεδομένα, διότι υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Το ζήτημα είναι τι θα συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», υπογράμμισε η Άμον, αναφέροντας το παράδειγμα της εποχικής γρίπης όπου τα εμβόλια προσαρμόζονται κάθε χρόνο.

«Είναι πιθανό ότι θα γίνεται το ίδιο πράγμα, ή καλύτερα, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ο ιός θα σταθεροποιηθεί και θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο για μια μακρά περίοδο», είπε στο AFP μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: Dikaiologitika

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…