Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ρήξη για τα εμβόλια: Η AstraZeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κομισιόν

Ρήξη για τα εμβόλια: Η AstraZeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κομισιόν

Εμβόλιο

Να δημοσιεύσει τη σύμβαση για το εμβόλιο κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την AstraZeneca, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος -απαντώντας στις επικρίσεις- έκανε λόγο για καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. ως προς την υπογραφή συμβολαίων.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο.

ADVERTISING

Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε oτι η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι συνήθης σε συμβάσεις με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Η AstraZeneca δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με την Κομισιόν, σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. φέρνει στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών, στην προσπάθειά της να πιέσει την AstraZeneca.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε την Τρίτη υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Η ανακοίνωση του μηχανισμού προκάλεσε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο προμηθεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο, με τον αρμόδιο υπουργό Ναντίμ Ζαχάουι να σημειώνει ότι πρέπει να «αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…