Ανήσυχοι παρακολουθούν οι ειδικοί τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα το Σάββατο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις.
Αν και τα μέτρα τηρήθηκαν από την πλειοψηφία καθώς ο κόσμος φορούσε μάσκες, η τήρηση των αποστάσεων σε πολλές περιπτώσεις ήταν άδυνατον να επιτευχθεί λόγω και της κοσμοσυρροής. Οι εικόνες αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα λόγω των εκπτώσεων και προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς.
Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε το Σάββατο την ανησυχία του για τον κίνδυνο να επιστρέψουμε σε καθεστώς lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα.
Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΙ είπε για τις εικόνες συνωστισμού: “Είχα πει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, σε απόσταση. Δε μπορούμε να πάμε σε ένα συνεχές lockdown… Εμείς μπορούμε να πάρουμε μία ανάσα; Ναι. Με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που έχει η χώρα μας. Δε σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε”.
Παράλληλα εξήγησε ότι απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί σε τρία ζητήματα προκειμένου να καθυστερήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας:
Τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας: Ο καθηγητής τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων. «Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία», σημείωσε.
Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων: Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση.
Σωστές δειγματοληψίες: Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο είναι να μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και άρα να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ.
Αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο Φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση, σημείωσε ο καθηγητής.
Την ίδια ώρα, το μεταλλαγμένο και πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού αλλά και το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική εντείνουν την ανησυχία και τον προβληματισμό των λοιμωξιολόγων εν όψει και του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα οπότε η κινητικότητα και οι πιθανότητες διασποράς του ιού θα αυξηθούν. Παράλληλα όσο προχωρά ο χειμώνας αναμένεται να αυξηθεί η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους και η διασπορά του ιού.
27 μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Ένα ακόμη κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την παραλλαγή του ιού στη χώρα μας σε 27.
Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι καθώς το νέο αυτό κρούσμα εντοπίστηκε στην κοινότητα και είναι «ορφανό» δηλαδή το άτομο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 256 στην Αττική, που προβληματίζει τους ειδικούς. Έγιναν 30.966 διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid).
Προβληματίζει η Αττική
Την ίδια ώρα αγωνία επικρατεί για τις «κόκκινες» περιοχές της Αττικής.
Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο Μενίδι, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κλοιό αυστηρών μέτρων, τα κρούσματα αυξάνονται, με τα ενεργά να φτάνουν τα 175. Μάλιστα, ήδη 13 τμήματα δημοτικών σχολείων στην περιοχή έκλεισαν λόγω κρουσμάτων, όπως και ένα νηπιαγωγείο.
Το Σάββατο με 256 κρούσματα η περιφέρεια της Αττικής συγκέντρωσε το 42,3% των ημερήσιων διαγνώσεων. Δυτικός και Κεντρικός Τομέας κατέγραψαν και τα μεγαλύτερα νούμερα νέων κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, ανά τομέα στην Περιφέρεια Αττικής εντοπίστηκαν
– Ανατολική Αττική 39
– Βόρειος Τομέας Αθηνών 30
– Δυτική Αττική 12
– Δυτικός Τομέας Αθηνών 52
– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 65
– Νότιος Τομέας Αθηνών 24
– Νήσοι 2
– Πειραιάς 32