Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κορονοϊός: Δεκάδες τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας

Κορονοϊός: Δεκάδες τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει ήδη καταγράψει 33 κρούσματα κορωνοϊού που έφεραν τη μετάλλαξη της Μ.Βρετανίας.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα:
• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

Τζόνσον: Το νέο στέλεχος κορωνοϊού ίσως είναι πιο θανάσιμο

«Φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ενημερώνοντας για την πορεία της πανδημίας.

Σε συνέντευξη που δίνει αυτή τη στιγμή ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός που πρωτοεμφανίσθηκε στο Λονδίνο είναι όχι μόνο πιο μεταδοτικός αλλά σύμφωνα, με ενδείξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ίσως έχει και υψηλότερη θνησιμότητα, δηλαδή συνδέεται με μεγαλύτερη αριθμό θανάτων συνδεόμενων με τον ιό.

Συμπληρώνοντας τον Πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της ενημέρωσης ιατρός εξήγησε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα μη οριστικά στοιχεία, ενώ η προηγούμενη μορφή του κορωνοϊού προκαλεί σε άτομα ηλικίας 60-69 ετών 10 θανάτους σε κάθε 1.000 κρούσματα, η μεταλλαγμένη μορφή του προκαλεί 13-14 θανάτους. Με άλλα λόγια η θνησιμότητα φαίνεται να είναι αυξημένη κατά 30-40%.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα ότι πέρα από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού συνδέεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο χάρτης της διασποράς: «Βράζουν» Αττική και Θεσσαλονίκη, ποιες περιοχές καταγράφουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 5.870 νέα κρούσματα κορονοϊού, στην Ατ…