Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ενημέρωση υπουργείου Υγείας: «Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων», αιχμές Κικίλια για τις εταιρείες

Ενημέρωση υπουργείου Υγείας: «Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων», αιχμές Κικίλια για τις εταιρείες

kikilias

Για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 858 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Ο κ. Κικίλιας ξεκινώντας τόνισε πως σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο εμβολιασμού, ενώ μίλησε για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια».

«Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, ενώ οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη, ενώ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5324 ενεργά κρούσματα κορονοϊού.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αττική, ενώ ανά 100.000 κατοίκους τα περισσότερα εντοπίζονται στη Θήρα, τη Μύκονο, τη Ροδόπη, τη Δυτική Αττική και τη Λακωνία. «Μας ανησυχούν η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα», υπερθεμάτισε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές, ενώ αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη».

Στην συνέχεια, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «εντυπωσιακή προσπάθεια στη χώρα μας αναφορικά με το σχέδιο του εμβολιασμού», μιλώντας για τεράστια αλυσίδα logistics, η οποία αφορά μια σειρά κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες και πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες ώστε να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Εξάλλου, ο κ. Κικίλιας Υγείας τόνισε πως το σχέδιο της χώρας προσαρμόζεται ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Νομίζω ότι ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων».

Πηγή: Dikaiologitika

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…