Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Τσαγκρώνης: “Ανάγκη ο εμβολιασμός των διεθνών”

Τσαγκρώνης: “Ανάγκη ο εμβολιασμός των διεθνών”

tsagronis3

Την αναγκαιότητα να προνοήσει η Πολιτεία για τον έγκαιρο εμβολιασμό των αθλητών και αθλητριών των εθνικών ομάδων ζήτησε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Παναγιώτης Τσαγκρώνης, στην ομιλία του στην Ημερίδα του ΠΣΑΤ με θέμα «ο ελληνικός αθλητισμός εν καιρώ πανδημίας», την Παρασκευή (18/12).

«Είναι κάτι που πρέπει να το δει η Πολιτεία, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε σύντομα προκριματικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, ενώ ακολουθεί το Προολυμπιακό Τουρνουά ανδρών στον Καναδά. Χρειαζόμαστε να έχουμε υγιείς αθλητές για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας,» εξήγησε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης και εν συνεχεία έδωσε έμφαση στο πλήγμα που έχουν δεχτεί τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητές, οι προπονητές, οι παράγοντες και όλοι όσοι ασχολούνται με το ελληνικό μπάσκετ.

Στην Hμερίδα του ΠΣΑΤ με θέμα «ο ελληνικός αθλητισμός εν καιρώ πανδημίας» συμμετείχαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) Σπύρος Καπράλος, πρόεδροι Ομοσπονδιών, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου και η απελθούσα Βούλα Κοζομπόλη, εκπρόσωποι Συνδέσμων Προπονητών και Παικτών, καθώς και των Ομοσπονδιών Διαιτησίας. Από το άθλημα του μπάσκετ, τον ΕΣΑΚΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ) ο γενικός γραμματέας του Παρασκευάς Μουρατίδης, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Παικτών Καλαθοσφαίρισης (ΠΣΑΚ) ο πρόεδρός του Ανδρέας Γλυνιαδάκης και την ΟΔΚΕ ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μπούσιας.

Αναλυτικά, η ομιλία του γενικού  γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Παναγιώτη Τσαγκρώνη κατά την Ημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ):  

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, την πανδημία, και προέχει η δημόσια υγεία. Εν προκειμένω στον αθλητισμό, κυρίως η υγεία των αθλητών μας.

Το μπάσκετ μπορεί να έχει την επαγγελματική κατηγορία των ανδρών στις ελάχιστες εξαιρέσεις της αναστολής αγωνιστικής δράσης, όμως ο κύριος όγκος αυτού, τα αθλητικά σωματεία, πλήττονται.

Κατ’ αρχάς, οι εθνικές μας ομάδες, ανδρών και γυναικών, υποχρεώθηκαν να δώσουν καθοριστικούς αγώνες πρόκρισης για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, χάνοντας το πλεονέκτημα της έδρας, είτε επειδή δεν υπήρχαν φίλαθλοι στις κερκίδες, είτε επειδή υποχρεώθηκαν να δώσουν εκτός έδρας αγώνες υπό το καθεστώς της “ φούσκας”.

H EOK διοργάνωσε μία τέτοια “ φούσκα” στο Ηράκλειο της Κρήτης και ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Πολιτείας δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα, δεν είχαμε κρούσματα. Δεχτήκαμε τις ευχαριστίες και τις εύφημες μνείες τόσο από τη FIBA, όσο και από τις συμμετέχουσες ομάδες.

Στο μπάσκετ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να το δούμε. Σε σχέση με τις εθνικές μας ομάδες στους άνδρες υπάρχει η ανησυχία για την έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, διότι, όπως ξέρετε, η εθνική ανδρών συμμετέχει στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Καναδά, με στόχο τη διεκδίκηση της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν μέσα στα χρονικά όρια που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας καλής προετοιμασίας της εθνικής, να έχουν ολοκληρωθεί τα εθνικά πρωταθλήματα.

Το μαζικό πλήγμα που έχει συμβεί σε όλες τις κατηγορίες που έχει ανασταλεί επί μακρώ η δράση, εκεί όπου οι παράγοντες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το άθλημα, σε κάθε άκρη της χώρας, και είδαν τους πόρους τους να μηδενίζονται, αφού τόσο οι υποστηρικτές που βρίσκονται στις τοπικές κοινωνίες έχουν πληγεί και δεν μπορούν να συνεισφέρουν. Έχουν πληγεί και οι ίδιοι οι παράγοντες του μπάσκετ που μάχονται να συντηρήσουν τις δικές τους δουλειές και περιουσίες. Είναι ένα ζήτημα σοβαρό, το οποίο θα δούμε πως θα ξεπεραστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας.

Υπάρχει άλλο ένα ζήτημα που αφορά την αβεβαιότητα που νιώθουν οι αθλητές, οι προπονητές και όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα, καθώς βρίσκονται σε μία διαρκή αβεβαιότητα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Ελληνική Ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, από την αρχή τήρησε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συμβουλές των ειδικών, έκανε αυτά ακριβώς που λέει η Πολιτεία και συνέχεια προσπαθεί να βρει λύσεις για να ξεκινήσουν τόσο οι προπονήσεις, όσο και οι αγώνες. Δεν αρκούν οι προπονήσεις, χρειαζόμαστε αγώνες! Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η εθνική ομάδα των γυναικών συμμετέχει στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας  στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2021, διεκδικεί την πρόκρισή της, χωρίς να έχει αγώνες στα πόδια της. Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κάτι για το οποίο πρέπει να φροντίσει τόσο η Ομοσπονδία, όσο και η Πολιτεία. Να βρούμε δηλαδή μία καλή λύση ως προς το πότε θα ξεκινήσουν για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλή παρουσία και μια πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ γυναικών.

Κατανοούμε πως ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να προταχθεί ποτέ εναντίον της δημόσιας υγείας! Προέχει η δημόσια υγεία! Γι’ αυτό και ουδέποτε διανοηθήκαμε ως Ομοσπονδία να ξεφύγουμε στο ελάχιστο από τις επιταγές των επιστημόνων που μεταφράζονται σε εντολές της Πολιτείας. Τηρούμε αυστηρά κάθε οδηγία και επουδενί πήραμε μέρος σε φτηνούς λαϊκισμούς και ανεύθυνες κορόνες απλά για να ακουστούμε.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια σχετικά με τον εμβολιασμό των αθλητών των εθνικών μας ομάδων. Είναι κάτι που πρέπει να το δει η Πολιτεία, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε προκριματικές φάσεις, το Προολυμπιακό Τουρνουά και χρειαζόμαστε να έχουμε υγιείς αθλητές για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Φασούλας: Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, με τον «τίγρη»…

Ο Παναγιώτης Φασούλας «ενώνει» το (πραγματικό) μπάσκετ. Ο Βαγγέλης Λιόλιος επιχείρησε να κ…