Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Το… Γκαμπί του Μπαρτζώκα

Το… Γκαμπί του Μπαρτζώκα

bartzokas

Ξεκίνησε με… σικελιανή άμυνα. Δεν δίστασε να θυσιάσει τη… βασίλισσα (Βασίλης Σπανούλης), έχοντας στόχο να κάνει «σαχ», κινώντας τα… άλογα (Κώστας Παπανικολάου και Σακίλ ΜακΚίσικ) και πιέζοντας τον γκραν μετρ από το Κάουνας με τους… πύργους (Χασάν Μάρτιν και Σάσα Βεζένκοφ). Οι αξιωματικοί (Κώστας Σλούκας και Άαρον Χάρισον) απείλησαν ξανά και ξανά, όμως το πιόνι (Άαρον Χάρισον) ήταν αυτό που υποχρέωσε τον αντίπαλο να… ρίξει στη σκακιέρα τον βασιλιά και να δεχθεί το «ματ».

Όποιος έχει δει τη σειρά το «Γκαμπί της βασίλισσας», δεν έχει παρά να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Γιώργο Μπαρτζώκα (ως αρσενική βερσιόν της Άνια Τέιλορ-Τζόι), σε μια δημιουργία, που θα ζήλευαν οι Σκοτ Φρανκ κι Άλαν Σκοτ, που μας πρόσφεραν μια από τις καλύτερες σειρές του Netflix.

Το μπάσκετ ήταν ανέκαθεν παιχνίδι μυαλού και στο mind game οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τους «μπλαουγκράνα» να μοιάζουν με τύπους που βλέπουν πρώτη φορά τα… άσπρα και μαύρα τετράγωνα της σκακιέρας. Αν κι εδώ που τα λέμε, με τη διαύγεια που είχε χθες ο κόουτς Μπαρτζώκας μπορούσε να παίξει «σιμουλτανέ» με τους προπονητές της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, όχι μόνο γιατί η Μπαρτσελόνα είναι από μόνη της τεράστιο μέγεθος, όχι μόνο γιατί ήταν η ομάδα με το καλύτερο σκορ στη φετινή διοργάνωση, όχι μόνο γιατί οι «κόκκινοι» είχαν ζήσει… λευκή (άδεια) νύχτα στη Μόσχα, αλλά επειδή η σύγκριση των δύο ομάδων έδειχνε ότι ο Σάρας θα μπορούσε να κάνει το παιχνίδι του με άνεση. Αντ’ αυτού υπέστη οδυνηρό «σαχ – ματ».

Ο Κώστας Σλούκας, λες και διάβασε την αναφορά μας στο πρόσωπό του (δείτε εδώ), έκανε τα πάντα σωστά. Ακόμα και το 1/7 τρίποντα δείχνει πόσο μέσα στο παιχνίδι ήταν, καθώς δεν επηρεάστηκε κατ’ ελάχιστο. Ο Γιασικεβίτσιους ήθελε να καταπονήσει τον πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο, παίζοντας τον over play. Πρώτος πόντος για τον Μπαρτζώκα…

Άφησε τον Σλούκα 33 λεπτά στο παρκέ, αλλά την μπάλα την κατέβαζαν όλοι εκτός από αυτόν. Έτσι τον ξεκούραζε δίχως να τον βγάζει. Ακόμα κι αν ο εξαιρετικός ΜακΚίσικ θυσίασε κάποιες κατοχές, με μάλλον φτηνό τρόπο, ο κόουτς του Ολυμπιακού έμεινε πιστός στο πλάνο του. Αυτή ήταν μια από τις τρεις μεγάλες κινήσεις του.

Η δεύτερη ήταν να παίξει για τη νίκη, όχι για να αποφύγει ενδεχόμενη γκρίνια. Δεν είναι εύκολο να αφήνεις εκτός αγώνα Σπανούλη και Πρίντεζη, ακόμα κι αν ο τελευταίος είχε πρόβλημα τραυματισμού. Το έκανε, μένοντας πιστός στον τρόπο που ήθελε να προσεγγίσει την παρτίδα. Ακόμα κι όταν ο Χάρισον φώναζε με την παρουσία του ότι πρέπει να πάει στον πάγκο, ο Μπαρτζώκας τον εμπιστεύτηκε, τον άφησε στο παιχνίδι και του το πήρε, με φοβερές άμυνες στα τελευταία λεπτά.

Η τρίτη κίνηση, που έκρινε τον αγώνα, ήταν… εσωτερικής διαδικασίας. Ο συνήθως ευέξαπτος, που την προηγούμενη εβδομάδα είδε να σχηματίζεται δύο φορές το «ταυ» εναντίον του κι αποβλήθηκε, χθες ήταν απόλυτα ψύχραιμος. Ούτε τη στιγμή που οι διαιτητές ανακάλυψαν αντιαθλητικό φάουλ στον ΜακΚίσικ, ούτε όταν το αμυντικό στον Σλούκα έγινε επιθετικό φάουλ και δύο βολές για τους Καταλανούς, ούτε όταν η… Ράμπλα έμοιαζε να γλιστρά επικίνδυνα, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι έκλεισαν την ψαλίδα, έχασε την ηρεμία του.

Αποτέλεσμα; Να χρεωθεί ο Γιασικεβίτσιους με τεχνική ποινή, λίγο πριν τη λήξη. Είχε βαρεθεί να γκρινιάζει στους παίκτες του, είπε να τα χώσει και στους διαιτητές, δίχως κανείς να καταλάβει το γιατί.

Η χθεσινή βραδιά είναι βραδιά Μπαρτζώκα. Χρειάζονταν μια τόσο καλή δημιουργία, έναν αγώνα που θα έπαιρνε με δικές του κινήσεις. Και τι αγώνα…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Euroleague: Ρεκόρ προσέλευσης κόσμου φέτος στη διοργάνωση

Τεράστια αύξηση φέτος με ρεκόρ προσέλευσης κόσμου στη Euroleague. Ο κόσμος φέτος γέμισε τα…