Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έριξε και τυπικά τους τίτλους τέλους της μεγάλης καριέρας του, στη διάρκεια της οποία πέτυχε πολλά. Στο τέλος του δρόμου μένουν οι πολύ μεγάλες επιτυχίες τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Παίκτης που δεν είχε αντίπαλο στα κυβικά του ακόμη και στα πρώτα βήματα της καριέρας του και που αποχωρεί «γεμάτος» σε όλα τα επίπεδα. Το esake.gr συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του, ως αποχαιρετισμό σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς ψηλούς στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η διαδρομή, οι τίτλοι και οι αριθμοί του έμειναν ως αδιάψευστος μάρτυρας του πόσο σπουδαίο ήταν το πέρασμα του από τα παρκέ.
Δεν ήταν ούτε 16 χρόνων όταν ο Ηλίας Αρμένης τον έριξε στα βαθιά. Δεν του έδωσε απλά την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στη Stoiximan Basket League αλλά τον χρησιμοποίησε και ως βασικό στο ματς της 17ης Φεβρουαρίου 2001 του Ηρακλή με τον Πανιώνιο. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του πρόδιδαν ότι ήταν ακόμη παιδί όμως η σωματική του διάπλαση ήταν ήδη εντυπωσιακή. Ο Σοφοκλής έμεινε για 5:45 στο παρκέ του Ιβανωφείου και πρόλαβε να σημειώσει τέσσερις πόντους με 2/2 δίποντα, να μαζέψει ένα ριμπάουντ και να κερδίσει δύο φάουλ. Πόσο περισσότερο να έπαιζε σε μία ομάδα που στο «5» είχε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και τον αείμνηστο Σάσα Χούπμαν;
Σε εκείνο το παιχνίδι, ο γεννημένος στο Τίκο του Καμερούν Σοφοκλής, έγραψε ιστορία αφού είχε γίνει ο νεότερος που πάτησε το πόδι του στα παρκέ της Stoiximan Basket League όντας 15 χρόνων, επτά μηνών και 25 ημερών. Στην πορεία ο Γιώργος Παπαγιάννης και ο Λευτέρης Μαντζούκας έσπασαν αυτό το ρεκόρ. Ήταν το πρώτο από τους 239 αγώνες του στη Stoiximan Basket League. Οι αριθμοί του σε αυτήν…
«Οικουμενικός» και «αιώνιος»
Στην πορεία αυτών των σχεδόν 20 χρόνων από τη μέρα που έκανε ντεμπούτο μέχρι την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ο Σχορτσανίτης πέρασε από αρκετές ομάδες, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Μέσα από αυτά, κατάφερε κάτι ξεχωριστό αφού έγινε «οικουμενικός» για τη Θεσσαλονίκη παίζοντας και με τους τρεις «μεγάλους» της, καθώς μετά τον Ηρακλή (2000-03) ακολούθησαν για μία σεζόν ο Άρης (2004-05) και για μισή σεζόν ο ΠΑΟΚ (2015-16), αλλά και «διπλός πράκτορας» στους «αιώνιους» της Αθήνας, παίζοντας τόσο για τον Ολυμπιακό (2005-10), όσο και για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (2012-13). Έκανε παράλληλα ένα πέρασμα από τα Τρίκαλα BC Aries της σεζόν 2017-18 για να κλείσει την καριέρα του πέρσι στον Ιωνικό Hellenic Coin.
Σε αυτά τα χρόνια κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα (το 2013 με τον Παναθηναϊκό), δύο Κύπελλα Ελλάδας (το 2010 με τον Ολυμπιακό και το 2013 με τον Παναθηναϊκό) ενώ έγραψε τη δική του ιστορία και στα All Star Game. Είναι άλλωστε ένας από τους μόλις τρεις στην ιστορία του θεσμού, που αναδείχτηκαν δύο φορές MVP του (το 2006 στη Λάρισα και το 2010 στο Ηράκλειο) κάτι που έκανε πριν από αυτόν ο Πέτζα Στογιάκοβιτς και μετά από αυτόν ο Θανάσης Αντετουκούνμπο.
Ρεκόρ καριέρας και… τρίποντα
Ο Σχορτσανίτης στη διαδρομή των 239 αγώνων του στη Stoiximan Basket League, είχε κάποια μεγάλα βράδια. Κορυφαία επίδοση του στο σκοράρισμα ήταν εκείνη των 24 πόντων που σημείωσε ως παίκτης του Ολυμπιακού στο εντός έδρας ματς με την ΑΕ Λάρισας της σεζόν 2005-06.
Ρεκόρ καριέρας του ήταν τα 11 ριμπάουντ, επίδοση στην οποία έφτασε τρεις φορές στην περίοδο 2002-03 με τον Ηρακλή. Ήταν στο εντός έδρας ματς με τον Πανιώνιο και στα εκτός έδρας παιχνίδια με την Ολύμπια Λάρισας και τον Πανιώνιο.
Με την παροιμιώδη δύναμη του, ήταν συνηθισμένος να τραβάει πάνω του τις αντίπαλες άμυνες αφού πολλές φορές ούτε τα double-team ήταν ικανά να τον σταματήσουν. Έτσι δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του. Κορυφαία επίδοση του στις ασίστ ήταν οι τέσσερις, φτάνοντας σε αυτήν δύο φορές με τον Ολυμπιακό (2005-06 Ολυμπιακός-Ηρακλής, Ολυμπιακός-ΑΕΚ), μία με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (2012-13 Παναθηναϊκός-Ίκαρος) και τρεις με τον ΠΑΟΚ (ΠΑΟΚ-Τρίκαλα, ΠΑΟΚ-Λαύριο, Τρίκαλα-ΠΑΟΚ).
Όπως θα προσέξατε στον πίνακα με τους συνολικούς αριθμούς στην καριέρα του στη Stoiximan Basket League, είχε και ένα σουτ τριών πόντων. Ήταν στo ματς του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Πάτρας της σεζόν 2005-06, στις 12 Φεβρουαρίου 2006, στο οποίο ήταν αλάνθαστος και στα δίποντα (4/4). Ίσως εκείνο το τρίποντο να ξύπνησε -προσωρινά έστω- τον… σουτέρ μέσα του. Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου 2006 στο προσωπικό του σόου στο All Star Game της Λάρισας, είχε 2/5!
Ο Σοφοκλής της Εθνικής
Η μεγάλη καριέρα του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την Εθνική ομάδα, αφού ήταν μέλος της σε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της. Ήταν στη 12άδα της «επίσημης αγαπημένης» στο Παγκόσμιο του 2006 κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο αλλά και τρία χρόνια μετά στο Ευρωμπάσκετ του 2009, που χάρισε το τελευταίο μετάλλιο στην Εθνική ομάδα.
Με τα γαλανόλευκα έκανε 54 συμμετοχές και σημείωσε 439 πόντους (8,13 μέσος όρος). Πιο παραγωγική, επιθετικά, βραδιά του ήταν σε ένα ματς με τον Καναδά για το Τουρνουά Ακρόπολις του 2010, στο οποίο σημείωσε 24 πόντους όμως η πιο μεγάλη ήταν σε ένα πραγματικά ξεχωριστό παιχνίδι, στον μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ του 2009. Ο Σχορτσανίτης είχε 23 πόντους, έξι ριμπάουντ, 9/12 βολές και 7/9 δίποντα στη νίκη με 57-56 επί της Σλοβενίας, που χάρισε στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο.
Ο ξενιτεμένος Σχορτσανίτης
Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του Σοφοκλή Σχορτσανίτη κύλησε στο εξωτερικό. Έφυγε από την Ελλάδα μόλις στα 18 του, αφού μετά την τριετία του στο Ηρακλή βρέθηκε στην Ιταλία για μία σεζόν παίζοντας στην Καντού (2003-04). Είχε ήδη ανοίξει την πόρτα του ΝΒΑ, παρότι δεν την πέρασε ποτέ. Τον είχαν επιλέξει οι Λος Άντζελες Κλίπερς στο Νο34 του ντραφτ του 2003.
Η επόμενη απόπειρα του να παίξει μπάσκετ στο εξωτερικό, ήρθε σε πιο ώριμη ηλικία. Το 2010, η Μακάμπι του έδωσε αυτήν την ευκαιρία για να ακολουθήσει μία διετία που τον έκανε πολύ αγαπητό στο Τελ Αβίβ. Ο Σχορτσανίτης έπαιξε στο Ισραήλ στη διετία 2013-15 και ως παίκτης της Μακάμπι έζησε τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο, κατακτώντας την Ευρωλίγκα του 2014. Κατάφερε με τη Μακάμπι ότι είχε κάνει εννιά χρόνια πριν ο Νέστορας Κόμματος, έχοντας σημαντική προσφορά στην κατάκτηση του τίτλου για την ομάδα τότε, του Ντέιβιντ Μπλατ. Στον συγκλονιστικό τελικό με τη Ρεάλ που κρίθηκε στην παράταση, η Μακάμπι νίκησε με 98-86 και ο Σχορτσανίτης είχε εννιά πόντους και τρία ριμπάουντ σε μόλις 9:42.
Στη συνέχεια είχε ένα δεύτερο πέρασμα από τη Μακάμπι μετά τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (2013-15) και ένα πολύ πιο σύντομο από τον Ερυθρό Αστέρα. Αποσύρθηκε έχοντας 197 αγώνες, 1.654 πόντους (8,4 μέσος όρος), 560 ριμπάουντ (2,8), 162 ασίστ (0,8 μέσος όρος), 113 κλεψίματα (0,6 μέσος όρος) και 69 κοψίματα (0,4 μέσος όρος) στην Ευρωλίγκα.
Πηγή: esake.gr