Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ο Νέντοβιτς, ο Τανόκα Μπερντ και οι ήττες…καριέρας

Ο Νέντοβιτς, ο Τανόκα Μπερντ και οι ήττες…καριέρας

nedovic

Γράφει η Ευγενία Μαγιάτη

Κατά καιρούς έχουμε δει σπουδαία πράγματα στην Ευρωλίγκα. Από βραδιές άνετων επικρατήσεων, βραδιές ρεκόρ… έως και βραδιές καριέρας. Μυθικές εμφανίσεις, ωστόσο, από πρωταγωνιστές των αναμετρήσεων, χωρίς να συνοδεύονται και από νίκη της ομάδας τους, δύσκολα θα τύχουν.

Η ασύλληπτη παρουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς στον αγώνα της Τρίτης (22/12) ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό για την 16η αγωνιστική της Ευρωλίγκας που έληξε 89-81, είναι μια τέτοια βραδιά-εξαίρεση, καθώς ο Σέρβος σούτινγκ γκαρντ πήγε να νικήσει…μόνος του τους γηπεδούχους, χωρίς όμως να οδηγήσει σε νίκη την ομάδα του.

Ο 29χρονος σούπερ σταρ του «τριφυλλιού» έκανε την εμφάνιση της ζωής του, σκοράροντας σχεδόν όσους πόντους πέτυχαν όλοι οι συμπαίκτες του μαζί και κατέρριψε τα ατομικά ρεκόρ του στο σκοράρισμα και την αξιολόγηση στο πλαίσιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=tDVbr_-C0Q4&feature=emb_title

Συγκεκριμένα, τελείωσε το ματς με 39 πόντους (ρεκόρ καριέρας), 7/9 δίποντα, 7/13 τρίποντα, 4/5 βολές και ισοφάρισε τους πόντους που είχε πετύχει πριν από έναν χρόνο ο Ιωάννης Παπαπέτρου στο εντός έδρας παιχνίδι των «πρασίνων» με την Άλμπα που χρειάστηκαν δύο παρατάσεις. Μάλιστα, ο Νέντοβιτς ήταν ο πρώτος μετά τον Νίκο Γκάλη που σκόραρε πάνω από 38 πόντους (44 πόντους το 1988) κόντρα στην «ομάδα του λαού». Με αυτήν την επίδοση, ο Σέρβος παικταράς συγκέντρωσε 45 βαθμούς αξιολόγησης (δεύτερο ρεκόρ καριέρας), ξεπερνώντας τους 42 του Νικ Καλάθη και μένοντας πίσω μόνο από τον Γιάκα Λάκοβιτς που έχει το ρεκόρ με 51.

Αυτό το «γλυκόπικρο συναίσθημα» που ένιωσε ο Νεμάνια Νέντοβιτς μετά τη βραδιά-όνειρο στο παρκέ της “Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα”, θυμίζει κάτι από τον θρυλικό Τανόκα Μπέρντ.

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 2004, όταν ο Αμερικανός σέντερ διέλυσε όλα τα κοντέρ στο rating με την επική του εμφάνιση, συγκεντρώνοντας 63 μονάδες, το μεγαλύτερο ράνκινγκ, σε παιχνίδι της Σκίπερ με την ομάδα του, Ζαλγκίρις. Ο Μπέρντ είχε σημειώσει 35 πόντους σε 38 λεπτά, με 11/14 σουτ εντός πεδιάς, 13/13 βολές, αλλά όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να δώσουν στη λιθουανική ομάδα το ροζ φύλλο αγώνα (τελικό σκορ 117-107).

Δύο μπασκετμπολίστες, που έγραψαν το όνομά τους στη λίστα των κορυφαίων επιδόσεων στην Ευρωλίγκα. Δύο αθλητές, από διαφορετικές γενιές, που έχουν συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία των ομάδων τους στη διοργάνωση. Δύο πρωταγωνιστές αναμετρήσεων που παρόλο που έληξαν άδοξα, τα φώτα έπεσαν πάνω τους τη στιγμή που οι ίδιοι έκαναν…καριέρα.

Οι κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρωλίγκα, όπως προκύπτουν από τον παρακάτω σύστημα αξιολόγησης, δείχνουν ότι ο Νέντοβιτς βρίσκεται στην 21η θέση, ενώ ο Μπέρντ παραμένει στην κορυφή (Πηγή: euroleague.net)

RANK PLAYER TEAM INDEX RATING
1 BEARD, TANOKA Zalgiris 63
2 MILOJEVIC, DEJAN Partizan 55
2 LAKOVIC, JAKA KRKA Novo Mesto 55
4 POPOVIC, MARKO Cibona VIP 54
5 LARKIN, SHANE Anadolu Efes Istanbul 53
6 JAMES, MIKE CSKA Moscow 51
6 LAKOVIC, JAKA Panathinaikos 51
8 BROWN, BOBBY Montepaschi Siena 50
8 VAN DEN SPIEGEL, TOMAS Prokm Trefl Sopot 50
8 MACIJAUSKAS, ARVYDAS Tau Ceramica 50
11 MARIC, ALEKS Partizan Belgrade 49
11 LAVRINOVIC, DARJUS Real Madrid 49
13 NELSON, SPENCER GHP Bamberg 48
13 NOCIONI, ANDRES Tau Ceramica 48
15 SAMUELS, SAMARDO EA7 Emporio Armani Milan 47
15 PARKER, ANTHONY Maccabi Elite Tel Aviv 47
15 SABONIS, ARVYDAS Zalgiris 47
15 AVLEEV, RUSLAN Ural Great 47
15 STEWART, KEBU Hapoel Jerusalem 47
20 VUJCIC, NIKOLA Maccabi Elite 46
21 NEDOVIC, NEMANJA Panathinaikos OPAP Athens 45

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Προολυμπιακό Τουρνουά : Συνεχίζεται η διάθεση εισιτηρίων!

Συνεχίζεται η προπώληση των εισιτηρίων για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι μέρες για το Προολ…