Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των εμβολίων για τον κορoνοϊό και στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως μια σειρά από εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης δεν μπορεί να διαλέξει ποιο εμβόλιο ακριβώς θα κάνει. Ποια εμβόλια θα παραλάβει η χώρα μας, ποια η αποτελεσματικότητα τους και οι παρενέργειες.
Οι πολίτες που θα θελήσουν να εμβολιαστούν για τη νόσο COVID-19 δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ποιο θα λάβουν, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα και τον ρυθμό παράδοσης των διαθέσιμων δόσεων, σύμφωνα με όσα έχει διευκρινίσει το Υπουργείο Υγείας.
Το βέβαιο είναι ότι η πρώτη και δεύτερη δόση θα αφορούν στο εμβόλιο της ίδιας εταιρείας. Δηλαδή, δεν προβλέπεται επιστημονικά να χορηγηθεί η πρώτη δόση από το BNT162b1 και η δεύτερη από το mRNA-1273.
Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της δόσεις από όλα τα εμβόλια που θα λάβουν αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αρχικά θα παραληφθούν εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και CureVac και αργότερα, την άνοιξη, από την Johnson & Johnson.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές Φάσης 3 των υπό έγκριση εμβολίων προκύπτει ότι ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ήδη από τις πρώτες ημέρες χορήγησης της πρώτης δόσης.
Για παράδειγμα, από τα προκαταρκτικά στοιχεία του εμβολίου AZD1222 της AstraZeneca φαίνεται ότι χρειάστηκαν 14 ημέρες για να παράγει o οργανισμός Τ-κύτταρα και 28 ημέρες για να ανιχνευτούν εξουδετερωτικά αντισώματα. Συνεπώς, ήδη από την πρώτη έγχυση το άτομο θεωρείται ότι έχει μειωμένο κίνδυνο τόσο να νοσήσει όσο και να μεταδώσει τον κορονοϊό σε άλλα άτομα.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Οι Pfizer/BioNTech είναι προς το παρόν οι πρώτες που ανακοινώνουν προκαταρκτικά στοιχεία επί της αποτελεσματικότητας του εμβολίου τους από την κλινική δοκιμή Φάσης 3.
Σύμφωνα με αυτά, το BNT162b1 εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90% επί 94 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19. Το ποσοστό αυτό ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο κατά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού,
καθώς παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων.
Oι παρενέργειες και ανοσία
Κάθε φαρμακευτικό προϊόν συνοδεύεται από μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών. Οπως είναι αναμενόμενο, και τα νέα εμβόλια για τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 που είναι σε εξέλιξη, προκαλούν σειρά παροδικών παρενεργειών ελάσσονος σημασίας, όπως πόνο και ερεθισμό στο σημείο της έγχυσης, μυϊκά άλγη, κεφαλαλγία, ρίγος και διάρροια. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από τους εθελοντές μετά τη δεύτερη έγχυση και ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης.
Οι κορονοϊοί, στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο SARS-CoV-2, έχουν μια περίοδο κυκλοφορίας από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Εφόσον ο εμβολιασμός των πολιτών γίνει εγκαίρως, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μήνα νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας του νέου κορωνοϊού, θεωρητικά ο οργανισμός είναι προστατευμένος για όλο το χρονικό εύρος δράσης του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν οι εκτιμήσεις για το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία κάποιου που έχει αναρρώσει από COVID-19 είναι συγκεχυμένες. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως αυτή η ανοσία να μη διαρκεί πολύ, γιʼ αυτό και πολλές στοχευμένες μελέτες είναι εν εξελίξει για να απαντηθεί αυτό το καίριο ερώτημα.
Ετσι, λοιπόν, προς το παρόν καμιά αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι.
Ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο: Κρας τεστ από Μόσιαλο
Με μια άκρως διαφωτιστική ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε όλα για τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρεται στα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca τα οποία και πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα.
Ο Ηλίας Μόσιαλος μέσα από έναν αναλυτικό πίνακα συγκρίνει τα εμβόλια σε οκτώ τομείς:
– Την αποτελεσματικότητά τους
– Το στάδιο στο οποίο βρίσκονται
– Τις συνθήκες αποθήκευσης
– Το πότε αναμένεται να κυκλοφορήσουν
– Το κόστος
– Τη δυνατότητα παραγωγής
– Την πρόσβαση της ΕΕ.
Δείτε την ανάρτηση που είχε κάνει ο Ηλίας Μόσιαλος:
Διευκρίνισεις Πέτσα για τον εμβολιασμό
Ο Σ. Πέτσας διευκρίνισε σήμερα 3/12 για ακόμη μία φορά πως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν, τόνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Μπορούν εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες μηνιαίως
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εμβολιασμών ο κ. Πέτσας έχει τονίσει ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Και αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.
Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη την χώρα
Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε
Το χρόνο που απομένει μέχρι να έρθει το εμβόλιο, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.
Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων.
Υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα «τρέξει» καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.
Πηγή: Dikaiologitika.gr