Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Αν ήμουν… Μπαρτζώκας

Αν ήμουν… Μπαρτζώκας

BARTZOKAS SLOUKAS SPANOULIS

Αν με κάνετε προφήτη θα σας κάνω… βασιλιάδες (τιμώντας το σχετικό γνωμικό, όχι επειδή είμαι υπέρ του πολιτεύματος της βασιλείας). Σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ -ίσως και νωρίτερα- είχε ξεκινήσει η κουβέντα για το αν και τι έπρεπε να κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αναφορικά με τη θέση του πόιντ γκαρντ.

Δεδομένου ότι ο Κώστας Παπανικολάου «έδενε» όλη την άμυνα, αλλά και του ότι ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν εκθαμβωτικός, το δίλημμα ήταν ένα: Βγάζω τον Κώστα Σλούκα, για να ρίξω στο ματς τον Βασίλη Σπανούλη; Από τη στιγμή που δεν χωρούσαν κι οι δύο (κυρίως για αμυντικούς λόγους) στην ίδια πεντάδα, έπρεπε να επιλέξει…

Ήταν στιγμές που ο Σλούκας έμοιαζε κατάκοπος, ειδικά στην παράταση. Η γλώσσα του σώματός του αυτό έδειχνε, αλλά οι αποφάσεις που πήρε ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία εξαιρετικές. Η εμφάνισή του στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν σπουδαία, οπότε ο κόουτς Μπαρτζώκας έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του εξαιρετικού χθες Σπανούλη, που είχε μείνει πάρα πολλή ώρα στον πάγκο, και του κουρασμένου, πλην όμως με ρυθμό, Σλούκα.

Συγνώμη, αλλά κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Θα εμπιστευόμουν τον παίκτη που έχει ρυθμό, ακόμα κι αν η επόμενη εναλλακτική ήταν ο τεράστιος Βασίλης Σπανούλης. Κι αλήθεια, αν το τελευταίο σουτ του Σλούκα είχε βρει στόχο, θα συζητούσαμε τώρα για το αν και πώς; Βλέπετε, εμείς έχουμε την πολυτέλεια να κρίνουμε, αφού πρώτα έχουμε δει τους… τίτλους τέλους, ενώ ο προπονητής έχει την υποχρέωση να επιλέξει, προβλέποντας. Για μένα, ο Μπαρτζώκας έκανε το σωστό, ακόμα κι αν αυτό δεν οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη.

Ποτέ, από την πρώτη φορά που ανέβασα κείμενό μου σε εφημερίδα (κάπου στην εποχή των… παγετώνων) δεν κρύφτηκα. Πολλάκις έχω γράψει ότι το δίδυμο Μάρτιν – Έλις δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών, αλλά και του ρόστερ στις υπόλοιπες θέσεις, του Ολυμπιακού. Στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ οι δυο τους (και ιδίως ο Χασάν Μάρτιν) ήταν εξαιρετικοί.

Αν βάλει κανείς στο ζύγι αυτούς τους δύο και τον Ταβάρες θα δει ότι ο σέντερ της Ρεάλ τους νίκησε κατά κράτος, όμως χθες ο Ολυμπιακός είχε σέντερ. Κανονικούς σέντερ. Κι αν μπορούσαν να σταθεροποιήσουν αυτή την εικόνα (δεν βάζω στοίχημα γι’ αυτό), τότε οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν ανάγκη να ψάξουν για σέντερ. Πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν και κυρίως ότι μπορούν.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…