Κεντρική Γυναίκες ΠΑΣ Γιάννινα: “Σεξισμός και μπάσκετ στην Ελλάδα” (pic)

ΠΑΣ Γιάννινα: “Σεξισμός και μπάσκετ στην Ελλάδα” (pic)

pas ginaikes

Ένα κοινωνικό φαινόμενο θέλησε να αναδείξει η ομάδα μπάσκετ γυναικών του ΠΑΣ Γιάννινα, με αφορμή την διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών και αυτό των γυναικών κατά την περίοδο που διανύουμε.

Στην ανακοίνωση του, ο σύλλογος των Ιωαννίνων θίγει το ζήτημα του σεξισμού στην Ελλάδα και ειδικότερα στο μπάσκετ, εκφράζει την αντίθεση του με την απόφαση της ΕΟΚ, και ζητάει άμεσα τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναλυτικά:

«Ο σεξισμός αναφέρεται στις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που αντικατοπτρίζονται στην αρνητική εκτίμηση μια ομάδας ατόμων εις βάρος κάποιας άλλης ομάδας ατόμων, έχοντας ως πρωτεύων και βασικό κριτήριο το φύλο τους και με αυτό τον τρόπο προωθείται η κοινωνική ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Το συνηθέστερο θύμα του σεξισμού είναι οι γυναίκες.

Στο μπάσκετ όμως τι γίνεται; Ισχύει κάτι τέτοιο; Ο πρόδηλος σεξισμός εις βάρος των γυναικών μπορεί να φαίνεται πως εκλείπει, όμως, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, απλώς λαμβάνει χώρα υπογείως και καθίσταται λανθάνων, ιδίως σε ό,τι αφορά την Α1 Εθνική κατηγορία. Η γυναίκα δεν έχει τη θέση που δικαιούται σε αυτό το χώρο εργασίας και όποιοι νομίζουν ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν, εθελοτυφλούν. Το 2020, η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ θεωρεί ακόμα ότι η γυναίκα είναι κατώτερο είδος από τον άντρα και έχει επιτρέψει τις ομάδες μπάσκετ των ανδρών να είναι επαγγελματικές ενώ τις γυναικείες τις θεωρεί ερασιτεχνικές.

Ζητάμε επίσημα πλέον από την ΕΟΚ σαν διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός μας, να καλέσει σε επίσημη τηλεδιάσκεψη όλα τα σωματεία της Α1 και να στείλει στον ΕΟΔΥ και στα αρμόδια υπουργεία το πρωτόκολλο που καταθέσαμε και μπορούμε να ακολουθήσουμε, που είναι πιστό αντίγραφο του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών με τη μόνη διαφορά ότι εμείς θα έχουμε 80 άτομα επιτρεπόμενα ανά αγώνα και όχι 170. Θεωρούμε ότι ο ΕΟΔΥ και οι λοιμωξιολόγοι δε θα θεωρήσουν ότι ο COVID κολλάει στις γυναίκες και όχι στους άντρες και άμεσα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μας. Εν αναμονή ενεργειών σας. Με εκτίμηση, ΠΑΣ Γιάννινα WBC».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Η Όλγα και η Πέλυ οδήγησαν τον Άρη Χολαργού σε άνοδο στην Α2

Πρωταθλήτριες στην Α’ ΕΣΚΑ γυναικών η Όλγα Χατζηνικολάου και η Πελαγία Παπαμιχαήλ. Μ…