Προς νέα παράταση βαίνει το lockdown ενώ πλέον είναι πιθανότερο από ποτέ να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Ερωτηματικό τι θα γίνει με καφέ, εστιατόρια.
Διασωληνωμένοι και θάνατοι παραμένουν σταθερά σε υψηλούς αριθμούς, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Άλλωστε και χτες, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού έγινε γνωστό ότι το σύστημα Υγείας θα πιεστεί και αυτή και την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θέλοντας να τονίσει την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ανέφερε την 18 περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινα. Πρόκειται για τις Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Βόλο, Έβρο, Καβάλα και Τρίκαλα, γεωγραφικές ενότητες, στις οποίες η επιδημιολογική εικόνα υπερβαίνει κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό.
Πανελλαδική επανεκκίνηση
Εκτός από την αυστηρή εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο τον δραστικό περιορισμό του αριθμού νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να καταλήξει επόμενο διάστημα στο τελικό σχέδιο εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσαρμοσμένο στις συνθήκες κορωνοϊού.
«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς. Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».
Για να υπάρξει ενιαία επανεκκίνηση θα πρέπει επιδημιολογικά να βελτιωθούν τα στοιχεία με αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να δώσει το πράσινο φως.
Αρνητικοί οι επιστήμονες
Στο ενδεχόμενο άρσης των μέτρων θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση του ιού στη χώρα μας. Τόσο η κ. Λίνου όσο και κ. Παπαευαγγέλου εκφράζουν ανοιχτά αυτό τον προβληματισμό. «Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.
Με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης, η μόνη σταθερά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι προσώρας η επιστροφή των μαθητών του δημοτικού και των νηπίων στις αίθουσες, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με μαθητές στα Χανιά. Τη βούληση της κυβέρνησης να ηχήσει και προ Χριστουγέννων το σχολικό κουδούνι επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες στο Θέμα 104,6, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι οι τελικές αποφάσεις επαφύονται στους λοιμωξιολόγους.
Πλαφόν στις τιμές των τεστ
Στοπ στα φαινόμενα αισχροκέρδειας βάζει η κυβέρνηση καθώς όπως ανακοίνωσε χτες ο γγ Εμπορίου, αποφασίστηκε επιβολή πλαφόν για τα τεστ κορονοϊού τόσο για τα μοριακά όσο και για τα rapid.
Με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας οι τιμές θα διαμορφώνονται ως εξής:
· ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)
· ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ.
Εστίαση
Την ίδια ώρα, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα ζήτησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού χθες, προτείνοντας οι δύο κλάδοι να παραμείνουν κλειστοί την περίοδο των γιορτών, στεγανοποιώντας έτσι κάθε πιθανή εστία μετάδοσης του ιού, παρά τα σχέδια που τοποθετούσαν την έναρξη λειτουργίας καφετεριών και εστιατορίων τις παραμονές Χριστουγέννων, δηλαδή περί τις 21 Δεκεμβρίου. «Όπως η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για να σώσει τις ζωές των πολιτών κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να λάβει αντίστοιχα μέτρα για να σώσει τον τουρισμό και την εστίαση από την οικονομική καταστροφή», δήλωσε σχετικά η κ. Λινού και αποτίμησε ως «τεράστιο κίνδυνο» τις εξόδους για φαγητό.
Την τύχη της εστίασης θα έχει την περίοδο των γιορτών και η διασκέδαση, αφού κλειστά θα παραμείνουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και αίθουσες χορού, ενώ όσες καφετέριες και εστιατόρια λειτουργήσουν, δεν θα επιτρέπονται μουσική και όρθιοι θαμώνες. Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο.
Πηγή: dikaiologitika.gr