Κεντρική Β' Εθνική Μπιτζιάνης: “O Πανιώνιος κάνει επανεκκίνηση στην φετινή περίοδο”

Μπιτζιάνης: “O Πανιώνιος κάνει επανεκκίνηση στην φετινή περίοδο”

mpitzanis giorgos OFI Panionios

Μετά την απομάκρυνση του Βαγγέλη Βλάχου από την τεχνική του ηγεσία, ο Πανιώνιος έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Γιώργο Μπιτζάνη. Ο τεχνικός του Ιστορικού, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η φετινή σεζόν είναι χρονιά επανεκκίνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο βήματα προς τα μπρος μπορεί να κάνει.

Αναλυτικά:

-Εξαιτίας του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μπήκε σε φάση αναστολής και το «λουκέτο» αναμένεται να προκαλέσει ανυπολόγιστες, οικονομικές ζημίες που φυσικά δεν συγκρίνονται με το ύψιστο αγαθό της υγείας. «Πρόλαβες» να προπονήσεις τρεις φορές τους παίκτες του Πανιωνίου και να τους καθοδηγήσεις σ’ έναν και μοναδικό αγώνα, στο Ηράκλειο, δείχνοντας εμφανή αναστροφή εικόνας και ανταγωνιστικότητας. Ποια είναι η εκτίμηση σου σε αυτό το μικρό δείγμα γραφής;

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προλάβαμε να κάνουμε τρεισήμισι προπονήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωινής στο Ηράκλειο, πριν από το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ουσιαστικά, προλάβαμε να βάλουμε δυο-τρία στοιχεία στα plays της επίθεσης και κάποια κατεύθυνση στην άμυνα. Ένα πρώτο συμπέρασμα που υπάρχει, είναι η ανταγωνιστικότητα της ομάδας που έδειξε στο τελευταίο παιχνίδι. Είχαμε συζητήσει όλοι μαζί και κατ’ ιδίαν με κάθε παίκτη, πριν από τον αγώνα με τον ΟΦΗ. Διαπίστωσα και οι παίκτες παραδέχτηκαν ότι υπάρχει διάχυτη απογοήτευση σε όλη την ομάδα. Κόντρα στον ΟΦΗ, παίξαμε λίαν ανταγωνιστικά για 35 λεπτά. Μείναμε από δυνάμεις, οι αντίπαλοι μας ευστόχησαν σε «κρεμασμένα» σουτ και στερηθήκαμε την νίκη που διεκδικήσαμε. Οι παίκτες, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ήθελαν και θέλουν να δώσουν «απαντήσεις».

-Ποια είναι τα περιθώρια προπονητικής διαχείρισης σε κάθε ανενεργή ομάδα; «Οι συνθήκες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι πρωτόγνωρες, λόγω του lockdown. Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε μίνι προετοιμασία στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος, έστω και με στίβο για την βελτίωση φυσικής κατάστασης, γιατί η συγκεκριμένη ομάδα έχει κάνει μόνο λίγες προπονήσεις που δεν ξεπερνούν τις είκοσι. Πέραν, όμως, ατομικών προπονήσεων στίβου, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Και μπάσκετ, χωρίς μπάλα δεν υπάρχει, προφανώς. Μετά την τελευταία εμφάνιση μας, ήταν διάχυτος ο ενθουσιασμός σε όλη την ομάδα για να δουλέψουμε πιο δυνατά και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, αλλά μας πρόλαβε το lockdown. Πλέον, με την ευχή και την ελπίδα ο κορονοϊός και η πανδημία να περιοριστούν, να μην χάνονται συνάνθρωποί μας και η ανθρωπότητα να νικήσει στο τέλος, περιμένουμε το πότε θα επιτραπεί να μπούμε στο γήπεδο. Αυτό είναι το ζητούμενο για τους παίκτες και τους προπονητές. Η απραξία μόνο ζημία προκαλεί»

-Όταν επιστρέψει η ομάδα σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων, υπάρχει η πιθανή πρόβλεψη να βρεθεί σε χειρότερο αγωνιστικό επίπεδο και από την κατάσταση που την παρέλαβες; «Χειρότερα δεν μπορεί να είμαστε, με την έννοια ότι η ομάδα έδειξε κάποιο ποσοστό των δυνατοτήτων της στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Και αυτό οφείλεται κατά κόρον στους ίδιους τους παίκτες που κατάλαβαν ότι έπρεπε να γυρίσουν τον… «διακόπτη» και της ψυχολογίας τους και της αγωνιστικής διάθεσης και ενέργειας, εξαντλώντας τα περιθώρια των σωματικών αποθεμάτων τους. Σ’ αυτή την χρονική φάση, η ομάδα είναι στάσιμη. Δεν μπορεί να συνεχίσει την βελτίωση της, μόνο με τρεξίματα των παικτών. Καλούμαστε να κάνουμε μια συντήρηση δυνάμεων σε ατομικό επίπεδο. Πιο πίσω από το σημείο που ήμασταν στον αγώνα με τον ΟΦΗ, δεν πρόκειται να βρεθούμε, μετά την καραντίνα. Όταν ανέλαβα τον Πανιώνιο, είχα την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε την εικόνα και τα αποτελέσματα των τριών πρώτων αγώνων, σε διάστημα μιας εβδομάδας και με ισχυρούς για την κατηγορία αντιπάλους που σε αντίθεση με εμάς είχαν κάνει κανονικό σχεδιασμό και πλήρη προετοιμασία. Το πρώτο δείγμα αντίδρασης ήρθε στο πρώτο παιχνίδι. Είμαι αισιόδοξος και έχω την βεβαιότητα ότι παρά την διακοπή του πρωταθλήματος που «αναχαίτισε» προσωρινά αυτή την διάθεση για δουλειά και βελτίωση, θα κάνουμε βήματα μόνο προς τα εμπρός. Η αποστολή μας ήταν και παραμένει δύσκολη. Δεν παύει, όμως, να είμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος, και παρά τις τέσσερις ήττες κρατάμε την τύχη και το μέλλον στα χέρια μας. Η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου κάνει επανεκκίνηση στην φετινή περίοδο. Το είχε κάνει και πριν από πέντε χρόνια με απόλυτη επιτυχία. Μπορεί οι τωρινές συνθήκες και οι χρονικές προδιαγραφές σχεδιασμού της ομάδας, να είναι διαφορετικές. Υπάρχει, όμως, το «μέταλλο» του συλλόγου, συνολικά και η πολύ βαριά προϊστορία της ομάδας. Το είπα και στους παίκτες. Ο Πανιώνιος, όπου και αν παίζει, είναι ο Πανιώνιος, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η νοοτροπία. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά παίκτες καλούνται να προσφέρουν την εμπειρία τους, ενώ τους μικρότερους τους αντιμετωπίζω ως…άνδρες».

-Στο μικρό χρονικό διάστημα που έχεις αναλάβει την ομάδα, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντόπισες, πέραν των εμποδίων που υπήρχαν με τον αναγκαστικά βιαστικό σχεδιασμό, το εξαιρετικά περιορισμένο περιθώριο ελεύθερων παικτών, την διαμόρφωση οικονομικού προϋπολογισμού στα όρια αντοχών της διοίκησης του ερασιτέχνη και την παντελή έλλειψη προετοιμασίας; «Όταν ανέλαβα, διαπίστωσα σε όλες τις συζητήσεις που έκανα με τους παίκτες και αυτό που φαινόταν. Υπήρχε απογοήτευση σε όλη την ομάδα, κυρίως λόγω των εμφανίσεων. Το πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών ήταν δύσκολο».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Β' Εθνική

Δειτε επισης

National League 1: Τα αποτελέσματα των play off

Το Αιγάλεω έκανε το 2-0 επί της Δάφνης. Τα αποτελέσματα της National League 1. Το Αιγάλεω …