Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κλείνουν τα κομμωτήρια στο lockdown, χαμός για να προλάβουν την καραντίνα

Κλείνουν τα κομμωτήρια στο lockdown, χαμός για να προλάβουν την καραντίνα

Το επερχόμενο lockdown που αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα (12:00) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει φέρει …κινητοποίηση σε κομμωτήτρια, κέντρα αισθητικής καθώς ο κόσμος δεν θέλει …καραντίνα ακούρευτος.

Εν αναμονή των επίσημων αποφάσεων, και με δεδομένη την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για ολικό lockdown τουλάχιστον 20 ημερών στη χώρα μας, τα ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής …παίρνουν φωτιά.

Εάν επαληθευθούν σε λίγη ώρα τα δεδομένα και αποφασιστεί lockdown με μέτρα στα πρότυπα Θεσσαλονίκης, τα κομμωτήρια θα μείνουν κλειστά. Έτσι, τα ραντεβού κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και …όποιος προλάβει.
Στις 12:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του θα ανακοινώσει καραντίνα τουλάχιστον τριών εβδομάδων (υπάρχουν πιθανότητες και για έναν μήνα), η οποία ξεκινά στις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Η απόφαση ελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου υγείας, τον κ. Τσιόδρα και τους στενούς συνεργάτες του, ύστερα από αναλυτική επεξεργασία όλων των στοιχείων.

Στο τραπέζι του Μαξίμου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο ΕΣΥ, με τα κρούσματα να σημειώνουν εκθετική αύξηση όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που ήδη βρίσκονται σε lockdown, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και η Αττική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «στόχος είναι το κύμα του κορονοϊού να μην μετατραπεί σε «τσουνάμι» που θα παρασύρει το σύστημα υγείας της χώρας», το οποίο έχει αρχίσει να πιέζεται από την δραματική αύξηση των νοσηλευόμενων με κορονοϊό και τις μονάδες εντατικής θεραπείας σταδιακά να γεμίζουν. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν τρία νέα αρνητικά ρεκόρ με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 2.646, 179 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 18 νέους θανάτους.

Μητσοτάκης και Τσιόδρας εξηγούν τους λόγους της απόφασης

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν θα απευθυνθεί στους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα – διάγγελμα, όπως τις προηγούμενες φορές, αλλά, με τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και θα απαντήσει, από κοινού με τον κ. Τσιόδρα στα ερωτήματα που θα τεθούν.

Παράλληλα, διευκρινίσεις αναμένονται για τα σχολεία καθώς θα κλείσουν τα λύκεια, ωστόεσο είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα γυμνάσια. Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Από τις 5:00 το πρωί έως τις 21:00, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη και δε χρειάζεται SMS.

Οι έξι λόγοι για μετακίνηση με SMS

– Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1] – Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2] – Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3] – Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4] – Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5] – Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

Από τις 21:00 έως τις 5:00 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Η μετάβαση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS, με την σχετική επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Τέλος, θα ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, ενώ η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας και θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα). Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα. Στους χώρους λατρείας, οι Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (09/08)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της ημέρας:   …