Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, παρά το lockdown, ενώ χθες για πρώτη φορά καταγράφηκε το υψηλότερο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού η Ελλάδα κατάγραψε το Σάββατο τριψήφιο αριθμό θανάτων, και διασωληνωμένων παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία αλλά και ως προς την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι ότι τα νέα κρούσματα παρέμειναν πάνω από 2.000, ενώ διασωληνωμένοι είναι 522 ασθενείς.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Η Ελλάδα μετράει 1.527 νεκρούς από την πανδημία, ενώ μόνο χθες 108 άνθρωποι κατέληξαν από COVID-19.
Άλλωστε οι ειδικοί έχουν «προαναγγείλει» ότι θα χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να υπάρξει «αναχαίτιση» του κύματος της επιδημίας που παραμένει υψηλό και δοκιμάζει το σύστημα υγείας αλλά και τις αντοχές των πολιτών στα μέτρα.
Κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εξηγώντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε ακόμα μία εβδομάδα για να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων.
Όπως έχουν επισημάνει όλοι οι ειδικοί, η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, ενώ ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα, θα μπορούσε να εκκινήσει η συζήτηση για χαλάρωση των πρώτων μέτρων, αρχίζοντας από τα σχολεία, μετά και το λιανεμπόριο.
Στη συνέχει θα μπορούσε να ακολουθήσει η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία» ξεκαθάρισε.
Ο ίδιος δεν είναι υπέρ των κυλιόμενων lockdown τα οποία εκτίμησε ότι θα στείλουν το λάθος μήνυμα στους πολίτες.