Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Δωρεάν και με προτεραιότητα τα εμβόλια

Δωρεάν και με προτεραιότητα τα εμβόλια

Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να παρουσιάσει εντός ολίγου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει στις έξι το απόγευμα.

Με φόντο τις εξελίξεις στο ζήτημα των εμβολίων που ανακοίνωσαν η Pfizer/BioNTech αλλά και η Moderna, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου, οι έρευνες να μπουν στην τελική ευθεία και να δοθεί η αδειοδότηση για την παραγωγή τους.

Το στίγμα του ελληνικού σχεδίου το είχε δώσει πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη για το θέμα είχε τονίσει ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

“Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση” είχε πει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είχε διευκρινίσει ότι η χώρα θα λάβει πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.

Κορονοϊός: Ο Κικίλιας παρουσιάζει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού – Δωρεάν και με προτεραιότητα τα εμβόλια

Διάσημη τραγουδίστρια χρηματοδότησε την έρευνα για το εμβόλιο της Moderna

Πού θα γίνονται τα εμβόλια

Ο εμβολιασμός αναμένεται να γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για κέντρα υγείας και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει καθορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης,
και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχει -όπως είναι αναμενόμενο- το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο
για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορονοϊό με το εμβόλιο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (09/08)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της ημέρας:   …