Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Όλα έγιναν λάθος, αλλά το πρόβλημα είναι ΤΟ λάθος

Όλα έγιναν λάθος, αλλά το πρόβλημα είναι ΤΟ λάθος

BARTZOKAS SLOUKAS ELIS

Θαρρώ ότι δεν χρειάζεται να συστηθούμε εκ νέου. Γνωριζόμαστε, οπότε ξέρετε καλά πως δεν επηρεάζεται η κρίση μου από μία ήττα, ή μία νίκη, δεν ζητώ να στηθούν γκιλοτίνες, δεν διψάω για… αίμα. Το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού και για να χάσει ο Ολυμπιακός από αυτή τη Ζαλγκίρις έγιναν όλα λάθος. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, παρότι πρόκειται για πολύ κακή ήττα. Το πρόβλημα είναι ΤΟ λάθος, που δεν διορθώνεται δίχως αλλαγή παίκτη.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε πολύ καλύτερες βραδιές και θα έχει ακόμα καλύτερες. Δεν κατάλαβα γιατί άφησε 12 λεπτά εκτός αγώνα τον Χάρισον, που είχε μπει φορτσάτος, γιατί έπαιξε τόσο λίγο ο ΜακΚίσικ, που έβγαλε τρομερή ενέργεια. ΟΚ, έχει δικαίωμα και σε κακή βραδιά. Όλοι έχουν.

Ελεύθερα σουτ δεν μπήκαν, από παίκτες που έχουν ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ο Ολυμπιακός ήταν στατικός, έλειψαν αυτοματισμοί. Ο Παπανικολάου έχει άλλα παιχνίδια να θυμάται, ο Πρίντεζης ήταν εκτός αγώνα, ο Σπανούλης ίσως έπρεπε να έχει λιγότερο χρόνο συμμετοχής. Μπερδεύτηκα λίγο με τις αλλαγές στην περιφέρεια, ενδεχομένως υπήρξε και διαχείριση για να… χωρέσουν όλοι, όμως ΟΚ θα βρεθούν ρόλοι και θα βρεθούν και βασικά γρανάζια σε καλύτερη βραδιά.

Όλα μπορεί να συμβούν, αλλά με αυτό το δίδυμο των σέντερ δεν πας πουθενά. Όταν οι κοντοί της Ζαλγκίρις μπαίνουν δίχως φόβο, αναρωτιέμαι τι θα κάνουν ποιοτικότεροι κοντοί. Όταν ο Λοβέρν κοντεύει να βρεθεί στον προθάλαμο του ΝΒΑ, ο Ταβάρες κι οι… κανονικοί ψηλοί θα στήσουν γλέντι.

Φιλότιμος είναι ο Μάρτιν, παλεύει ο δόλιος, αλλά δεν φτάνει. Στην άμυνα δεν ξέρει αν πρέπει να πάει μπροστά ή πίσω. Θα χρειαστεί χρόνος για να μάθει, αλλά έχει αυτόν τον χρόνο ο Ολυμπιακός; Στην επίθεση δεν έχει κάνει ένα σκριν της προκοπής. Για χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν έναν «κοντό» (σαν τον Σλούκα) να μοιράζει την μπάλα, τώρα ψάχνουν έναν ψηλό για να του δίνει σκριν. Και σ’ αυτόν, και στον Σπανούλη, που μάλλον θα σκέφτεται με μελαγχολία τον Μιλουτίνοφ.

Ο Έλις ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ο Ολυμπιακός δεν είχε σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό», γι’ αυτό κι ό,τι επιχειρούσε ήταν από την περίμετρο. Επισφαλής τρόπος να κυνηγήσεις τη νίκη και το πλήρωσε. Πόσο ακριβά; Ήττα που θα χρειαστεί μεγάλη εκτός έδρας νίκη για να καλύψει.

Με αυτούς τους δύο η πίσω γραμμή άμυνας εκθέτει την πρώτη γραμμή. Κι αλήθεια, περιμένει κανείς από τον Σπανούλη να κυνηγά σε όλα τα μήκη και πλάτη, ή τον Σλούκα να παίζει χωρίς ανάσα και στις δύο πλευρές του παρκέ; Δεν θυμάμαι την προηγούμενη φορά που είδα σέντερ (Έλις) με «ερυθρόλευκη» εμφάνιση να παίρνει την μπάλα στην καρδιά της ρακέτας και να σκύβει περιμένοντας να… τσιμπήσουν οι αντίπαλοι ψηλοί, οι οποίοι τον έκαναν μια χαψιά. Πρώτη φορά είδα τόσες φορές να πηγαίνει ασκόπως η μπάλα στους ψηλούς και να τη γυρίζουν πίσω.

Δεν κινδυνολογώ, αλλά με αυτή τη φροντ λάιν ο Ολυμπιακός θα δεινοπαθήσει. Θα βγουν στη φόρα όλες οι αδυναμίες του κι άλλες που δεν ξέρει ότι έχει. Και, κακά τα ψέματα, δεν θα βελτιωθεί η εικόνα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει κάνει εξαιρετικές επιλογές. Ο Χάρισον έδειξε ότι μπορεί, ο Τζένκινς ήταν σκυλί του πολέμου, ο Σλούκας χωρίς να είναι καλός μοίρασε ασίστ, έβγαζε σιγουριά, ακόμα και στα… λάθη του. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να του βγουν όλοι, ή να ακολουθήσει πεισματικά την πρώτη του ιδέα. Πρέπει από τώρα να ψαχτεί για 5άρι. Για να μην… ψάχνεται στη συνέχεια.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπάνκι: «Είναι επάξια στην δεύτερη θέση ο Παναθηναϊκός

Στην ποιότητα του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε ο Λούκα Μπάνκι. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει …