Κεντρική Basket League ΑΕΚ H τακτική ανάλυση του ΑΕΚ – Μπούργος

H τακτική ανάλυση του ΑΕΚ – Μπούργος

204223

Η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει στον τελικό του BCL επικρατώντας εχθές με 99-75 της Σαραγόσα. Οι κιτρινόμαυροι θα κληθούν αύριο να αντιμετωπίσουν άλλη μια ισπανική ομάδα (την Μπούργος), στον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου με τους διοργανωτές να αναλύουν τα τακτικά σημεία του αγώνα.

Αναλυτικά:

ΑΘΗΝΑ (Ελλάδα) – Και οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με τις 5άδες του Προημιτελικού. Η ΑΕΚ πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να αλλάξει το rotation, καθώς ο Γιάνκοβιτς χρεώθηκε πολύ νωρίς με δύο φάουλ κι έγινε αλλαγή στα 20 δευτερόλεπτα.

Η AEK, όμως, δεν είχε διάθεση να αποσπαστεί και αμέσως έδειχνε έτοιμη να τιμωρήσει όλα τα λάθη. Στο παρακάτω βίντεο, οι Langford και Χρυσικόπουλος προκαλούν μία αλλαγή στο pick-and-rooll. Ο San Miguel αφήνει τον Χρυσικόπουλου για να πάει σε παγίδα και ο Seeley μένει στην γωνία πάνω στον Γκίκα αντί να μετακινηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο.

Η AEK ξέφυγε με 10-0 πριν καν η ομάδα του Diego Ocampo το αντιληφθεί. Πέρα από την τρομακτική αποδοτικότητα στην επίθεση, η ΑΕΚ φαινόταν πως έχει όσα απαιτούνται και για μία εξαιρετική εμφάνιση στην άμυνα. Η φάση στο παρακάτω βίντεο αποτελεί ιδανικό παράδειγμα. Δείτε τον Moreira να χρησιμοποιεί τα πόδια του σωστά στην κάλυψη και να παρεμβαίνει στην πορεία της μπάλας χωρίς να αφήνει τον Thompson να βρεθεί πίσω του. Ο Langford επανέρχεται και η ομάδα καταφέρνει να αμυνθεί 2v2. Τελικά, οι Γκίκας και Χρυσικόπουλος ολοκληρώνουν την αμυντική προσπάθεια.

Ύστερα από το timeout, η εντολή πρέπει να ήταν για αύξηση της έντασης στον ρυθμό και άρχισε να φαίνεται σαν η Zaragoza να μπορεί να επιστρέψει. Πρώτα, ο Brussino έβαλε την μπάλα στο παρκέ και τιμώρησε την ΑΕΚ για την απόφαση να παίξει under στο σκριν κατά το τρανζίσιον.

Δυο κατοχές αργότερα, ο Brussino έτρεξε ξανά με την μπάλα στο τρανζίσιον και δημιούργησε για τον Benzing. Η Zaragoza έτρεχε σερί 8-0, υποχρέωσε τον Ηλία Παπαθεοδώρου να καλέσει timeout κι έμοιαζε ότι έχουμε μπροστά ματς έναν σπουδαίο Ημιτελικό.

Όμως, η ιδέα πως θα γίνει μάχη δεν κράτησε πολύ. Αμέσως μετά το timeout, ο κόουτς Παπαθεοδώρου εφάρμοσε ένα πολύ οικείο play. Ο Χρυσικόπουλος μοιάζει σαν να ετοιμάζει pick-and-roll, αλλά είναι “ψευτοσκρίν” για να πάρει τελικά ένα ο ίδιος. Συνήθως, ο Χρυσικόπουλος παίρνει την μπάλα και σουτάρει, αλλά τελικά το ελεύθερο σουτ ήταν για τον Langford.

Στη συνέχεια, στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Μatt Lojeski έκανε αυτό που μπορούν να κάνουν οι σπουδαίοι σουτέρ και ουσιαστικά απομάκρυνε την Zaragoza από τη διεκδίκηση μέσα σε τρία λεπτά.

Ξεκίνησε το δεκάλεπτο βάζοντας ένα σουτ μετά την αγαπημένη δημιουργία της ΑΕΚ από το post.

Δευτερόλεπτα αργότερα, η AEK χρησιμοποίησε άλλο ένα “ψευτοσκρίν” – “Veer” σκριν. Αυτή είναι μία φάση που έχουμε δει από τις ομάδες του Παπαθεοδώρου από το 2017. Ο Lojeski είναι ένας ακόμη ιδανικός παίκτης γι’ αυτή τη φάση.

 

 

Για να σφραγίσει την παρουσία του, έπιασε τον παίκτη του να κοιτά την μπάλα κι είδε την backdoor πάσα σε ένα pick-and-roll με τον Rice.

Ήταν τόσο κυριαρχικό αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού που παρ’ όλο που ήταν αρχή της δεύτερης περιόδου, έμοιαζε σαν το παιχνίδι να έχει τελειώσει ήδη.

Το πιο τρελό στατιστικό της εμφάνισης του Matt Lojeski; Ότι έκανε όλη αυτή τη ζημιά σε έξι λεπτά…. έξι!

H Zaragoza άρχισε γρήγορα να συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά, για να σταματήσει την ΑΕΚ σε αυτή την κατάσταση. Στο επόμενο βίντεο, η ΑΕΚ επιστρέφει στην επιλογή “Veer” για τον Lojeski. Ο Dylan Ennis είναι αρκετά έξυπνος για να το καταλάβει και μένει στον Lojeski, ώστε να αποτρέψει το κόψιμό του. Φαινόταν λοιπόν πως η Zaragoza είχε βρει τη λύση στο πρόβλημα, αλλά ο Tyrese Rice είχε διαφορετική άποψη.

Τα εύσημα πρέπει να πάνε στον DJ Seeley για τον τρόπο που αντέδρασε. Έδωσε στην Zaragoza κάποιες ελπίδες στη δεύτερη περίοδο με 9 πόντους που δημιούργησε ο ίδιος, είτε ως χειριστής στο pick-and-roll είτε με μία γλυκιά κίνηση στο post.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα μπορούσε να βγει αληθινό για την Zaragoza. Στην τρίτη και την τέταρτη περίοδο συνεχίστηκε αυτό που συνέβαινε στη δεύτερη. Η ΑΕΚ εκτελούσε εξαιρετικά το επιθετικό της πλάνο κι έπαιξε μια άμυνα που λίγοι περίμεναν.

Όταν βλέπεις τον Tyrese Rice να βουτά στο παρκέ για να σώσει την μπάλα και να ξεκινήσει τον αιφνιδιασμό, με την ομάδα του στο +30, τότε ξέρετε τι γίνεται.

Αυτό ήταν μάλλον ένα παιχνίδι μακριά από όσα μας είχε συνηθίσει η Zaragoza. Ο τρόπος που έπαιξε στον Προημιτελικό και η διάρκεια του ρόστερ για την επόμενη σεζόν δείχνει πως αυτή η ομάδα είναι σίγουρα ικανή να επιστρέψει στο Final 4 της νέας σεζόν κι ίσως να πάει ακόμη παραπέρα.

Για την ΑΕΚ, τα πάντα κινούνται γύρω από το τώρα. Η επόμενη σεζόν δεν σημαίνει κάτι αυτή τη στιγμή. Αυτό το ρόστερ έχει χτιστεί για ένα σκοπό και είναι κοντά στο να τον πετύχει. Με δύο εύκολες νίκες, μπορεί να πάει στην ημέρα ξεκούρασης με καλή ψυχολογία. Ακολουθεί το τελικός με την Hereda San Pablo Burgos. Άλλος ένας αντίπαλος από την Ισπανία και μάλλον ακόμη πιο επικίνδυνος. Το πιθανότερο είναι η Βurgos να μονομαχήσει με την ΑΕΚ σώμα με σώμα. Αυτή η ιδέα ανεβάζει τους παλμούς από τώρα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Αλλαγή στο ΔΣ της ΑΕΚ

Σε αλλαγές Διοικητικού Συμβουλίου προχωράει η ΑΕΚ. Σε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου προχωρ…