Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ Α1: Ένα θλιβερό πρωτάθλημα για λύπηση

Α1: Ένα θλιβερό πρωτάθλημα για λύπηση

smith ionikos aris

Η επικαιρότητα μπορεί να επιτάσσει να ασχοληθεί κανείς με την Ευρωλίγκα και την πρώτη διαβολοβδομάδα, όμως επειδή η διοργάνωση θα μας απασχολεί μέχρι τον Μάιο του 2021 θα προτιμήσω για μία και τελευταία φορά να ασχοληθώ με την κωμωδία που αποκαλείται “Πρωτάθλημα Α1” ή κατά το πιο πιασάρικο “Basket League”.

Το τελευταία το εννοώ γιατί πραγματικά δεν αξίζει κανείς να χαλάει φαιά ουσία για το πιο απαξιωμένο και ανύπαρκτο πρωτάθλημα μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς ίχνος υπερβολής, πρωταθλήματα που υποτίθεται ανήκουν στην υποανάπτυκτη μπασκετικά Ευρώπη όπως της Μάλτας και του Λουξεμβούργου θα μαθαίνουν τα νέα από την πάλαι ποτέ κραταιά Α1 και θα κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια. Υπερβολή; Όχι και τόσο…

Η Α1 φυσικά και δεν (αυτο)γελοιοποιήθηκε φέτος, ούτε έχει απαξιωθεί λόγω και της εκούσιας απουσίας του Ολυμπιακού τις δύο τελευταίες σεζόν. Το πρωτάθλημα για το οποίο είκοσι χρόνια πριν σφάζονταν στην ποδιά του όλα τα τηλεοπτικά κανάλια για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά του, πλέον κρατιέται διασωληνωμένο στη ζωή χάρη στις πολιτικές και κοινοβουλευτικές βλέψεις κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι υποχρεώνουν την κρατική τηλεόραση να πληρώσει και να προβάλει ένα προϊόν που δεν το βλέπουν ούτε κατάδικοι με ισόβια. Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και πολλά χρόνια…

Οι τελευταίες εξελίξεις με τον Ιωνικό Νίκαιας και τον Χαρίλαο Τρικούπη που δύο μέρες πριν την αναβλημένη πρεμιέρα δεν έλαβαν πιστοποιητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ και υποχρέωσαν τον ΕΣΑΚΕ σε νέα αναβολή μέχρι τις 24 Οκτωβρίου (και βλέπουμε…) δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση.

Ούτε καν σε αυτούς που προσπαθούν μάταια να πείσουν τους ιθαγενείς ότι το πρωτάθλημα της Α1 είναι το… κορυφαίο στην ιστορία. Κορυφαίο στα παιχνίδια που “μπλοκάρουν” εδώ και χρόνια οι στοιχηματικές, κορυφαίο στο να βρίσκουν χώρο δράσης λαμόγια και απατεώνες σε διάφορες ομάδες, κορυφαίο στο να προσφέρει κάθε χρόνο άφθονο νευρικό γέλιο αφού πάντα θα γίνει κάτι καινούργιο που θα μας καταπλήξει. Δυσάρεστα φυσικά…

Βέβαια, και που τα λέω εγώ και κάποιοι λίγοι συνάδελφοι που δεν προσπαθούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο παρουσιάζοντας τη λίγκα λίγο χειρότερη του ΝΒΑ, δεν λέει κάτι από τη στιγμή που δεν ασχολούνται οι ίδιες οι ομάδες και ειδικά οι λεγόμενες “μεγάλες”.

Πολλά ζητάω αφού ουδέποτε ασχολήθηκαν πραγματικά για το κοινό καλό. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, και η ΑΕΚ και όλοι. Κάθε χρόνο η ίδια θλιβερή ιστορία εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, κάθε χρόνο το θλιβερό πρωτάθλημα γίνεται για να γίνει και να βγει η υποχρέωση. Οι μεγάλοι την πάρτη τους, οι μικροί δεν τολμάνε να αρθρώσου λέξη.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Στη φετινή, και την περσινή, και την προπέρσινη και πηγαίνετε όσο πίσω θέλετε, δεν χωράγανε και δεν χωράνε πάνω από 8 ομάδες που να πληρούν πραγματικά τις προϋποθέσεις συμμετοχής, να μην χρωστάνε της… Μιχαλούς, να μην έχουν παράγοντες μπλεγμένους σε διάφορες σκοτεινές ιστορίες. Η Α1 θέλει διάλυση και φτιάξιμο από την αρχή, αλλά επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει και κάθε χρόνο θα ζούμε τη μέρα της μαρμότας, θα αρκεστούμε να βλέπουμε αυτό το φριχτό προϊόν το οποίο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται μέσω της χρηματοδότησης της ΕΡΤ για πολιτικούς σκοπούς.

Μην ξεχάσουμε λοιπόν την άλλη εβδομάδα που οι δύο ομάδες θα πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής και θα αρχίσουν οι διθύραμβοι ενόψει της έναρξης της σεζόν να φωνάξουμε δυνατά: Ζήτω η Α1!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια 101-90 (vid)

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέχει μια νίκη από το Final Four Η Ρεαλ Μαδρίτης έκανε το 2-0 απέναντι στ…