Κεντρική Basket League ΑΕΚ Το… ΠΟΚ πριν τη γραμμή εκκίνησης

Το… ΠΟΚ πριν τη γραμμή εκκίνησης

OLY PAO AEK

Έχοντας πλέον σαφές δείγμα της εικόνας και της ετοιμότητας των τριών μεγάλων του… ΠΟΚ από τα φιλικά προετοιμασίας και ενόψει της έναρξης της σεζόν μπορούμε να κάνουμε κάποιες πρώτες όχι και τόσο ασφαλείς είναι η αλήθεια κρίσεις. Και αυτό γιατί τα φιλικά είναι αγώνες περισσότερο για τους προπονητές και τα σχήματα που δοκιμάζουν και λιγότερο για όλους τους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά ορισμένα πράγματα ήταν ξεκάθαρα όσον αφορά στους προσανατολισμούς, τα υπέρ και τα κατά των ομάδων.

pao10

Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός με το κατά 80% αλλαγμένο ρόστερ δείχνει ότι ακόμη θέλει δουλειά. Το θέμα είναι ότι δεν έχει χρόνο αφού οι υποχρεώσεις… τίτλων ξεκινάνε άμεσα με τους ημιτελικούς του Super Cup την προσεχή Τετάρτη. Η απουσία του Χάουαρντ Σαντ-Ρος ο οποίος θα είναι κομβικός παίκτης για το παιχνίδι των πράσινων εμποδίζει να βγουν σαφή συμπεράσματα σε άμυνα και επίθεση. Από την άλλη φαίνεται ότι πέραν του Νέντοβιτς που θα αναλάβει ρόλο ηγέτη σε σταθερή βάση δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος πόλος σκοραρίσματος στην περιφέρεια.

Ο Πίερ Τζάκσον αναμενόμενα παίζει ένα… άλλο στυλ μπάσκετ ενώ στην άμυνα είναι ο αδύναμος κρίκος κόντρα σε υψηλότερα και πιο δυνατά γκαρντ. Ο Φόστερ θα έχει πολύ καλές βραδιές όπως με την Άλμπα αλλά και ματς στα οποία δεν θα έχει επιρροή στο παιχνίδι. Στους φόργουορντ ο Παπαπέτρου ψάχνει τον… Καλάθη και τις πάσες του και θέλει λίγο χρόνο να βρεθεί με τους νέους γκαρντ ενώ στη ρακέτα υπάρχει θέμα.

Η επιστροφή Βουγιούκα θα δώσει κάποια λίγα ποιοτικά λεπτά αλλά δεν αρκούν. Ο Παπαγιάννης εμφανώς αδυνατισμένος έχει χάσει αρκετή από τη δύναμή του και δεν τον φοβούνται οι αντίπαλοι ενώ επιθετικά μόνο από τις πάσες πάρε-βάλε του Νέντοβιτς σκοράρει. Ο Όγκαστ, ο Μπεντίλ αλλά και ο Ουάιτ που ακόμη ψάχνεται δεν έχουν χημεία μεταξύ τους και αυτό ίσως εξελιχθεί σε πρόβλημα.

aek paok 1

Στην Κυπελλούχο ΑΕΚ όλα και όλοι έχουν ορίζοντα δέκα ημερών μέχρι το Final-8 του BCL. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσουν το Super Cup που έπεται αν έρθει η πρόκριση στον τελικό. Κούπα να ‘ναι και ότι να ‘ναι. Όμως ο μεγάλος στόχος είναι το ευρωπαϊκό τρόπαιο και για αυτό χτίστηκε μία ομάδα με μπαρουτοκπανισμένους βετεράνους που παίζουν με κλειστά μάτια σε τέτοια μεγάλης σπουδαιότητας ματς.

Λάνγκφορντ, Ράις, Λοτζέσκι, Ματσιούλις, Ζήσης είναι μία ζηλευτή πεντάδα και από ομάδα της Ευρωλίγκα. Όχι σε βάθος χρόνου όμως αφού όλοι τους λόγω ηλικίας και ενδεχόμενων τραυματισμών παίζουν διαρκώς με τη φωτιά και την κούραση. Η ΑΕΚ έδειξε στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό έτοιμη να διεκδικήσει κούπες εδώ και τώρα. Σαν ομάδα “μιας χρήσης” αφού το αύριο μπορεί να περιμένει. Μέχρι τον Απρίλη και τον Μάη που θα κριθούν οι επόμενοι τίτλοι έχουμε μέλλον.

bartzokas new

Τέλος ο Ολυμπιακός που δίχως εγχώριες υποχρεώσεις έχει ακόμη σχεδόν δύο εβδομάδες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα δείχνει εν μέρη έτοιμος αμυντικά όχι όμως και επιθετικά αφού τα αρκετά νέα πρόσωπα και σε κομβικές θέσεις δεν έχουν ακόμη μπει στο πετσί του ρόλου τους.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα θα είναι ουσιαστικά ομάδα του Κώστα Σλούκα αφού αυτός θα έχει τη μπαγκέτα για την οργάνωση του παιχνιδιού και τον ρυθμό. Οι 13 ασίστ στο ματς με τη Μπάγερν ήταν προάγγελος του τι θα συμβεί. Οι ερυθρόλευκοι έχουν έναν σημαντικό ελληνικό κορμό με τους Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Βεζένκοβ αλλά δεν αρκούν για μία διοργάνωση με υψηλές απαιτήσεις σαν την Ευρωλίγκα.

Αυτός που έως τώρα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις είναι ο Χασάν Μάρτιν με τη μαχητικότητα, το τσαγανό και την αυταπάρνηση που δείχνει απέναντι σε κάθε αντίπαλο παρά την απειρία του. Αναμένουμε και τον Γάλλο Ζαν-Σαρλ που ίσως εξελιχθεί σε κομβικός παίκτης στη ρακέτα.

Όσο για τα γκαρντ, ο ΜακΚίσικ θα έχει επιρροή στο παιχνίδι μόνο όταν βρίσκει πεδίο δράσης στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Τζένκινς θα είναι τρίτος πόλος στο play-making και παίκτης ειδικών αποστολών ενώ το στοίχημα είναι ο Χάρισον. Ένας παίκτης με περγαμηνές που όμως στα πρώτα φιλικά δείχνει να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε σκληρές και πιεστικές άμυνες.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

NBA: Προκρίθηκαν στους ημιτελικούς οι Κάβαλιερς

Το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς πήραν οι Κάβαλιερς. Το Κλίβελαντ είναι η ομάδα που θα …