Κεντρική NBA Κάτι παραπάνω από μπάσκετ

Κάτι παραπάνω από μπάσκετ

giannis antetokounmpo bucks magic 1

ΝΒΑ Reloaded..,τα ματς και οι σειρές αρχίζουν και παίρνουν φωτιά, το ενδιαφέρον στα ύψη και αντανακλαστικά έχω μία απορία..: Γιατί κάτι που κατάφεραν αρχικά οι Ισπανοί και τώρα το ΝΒΑ , δεν κάναμε και εμείς; Να συναντηθούν οι 4 πρώτες ομάδες του Πρωταθλήματος στη Κρήτη π.χ. ( όταν ούτε κρούσματα δεν είχαμε) και να παίξουν ένα Final-Four? ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ- ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και με το τρόπο αυτό, κρατάς το μπάσκετ στην επικαιρότητα…

Ας πάμε στο θέμα μας..

Τα πράγματα στη φούσκα δεν είναι τόσο ρόδινα, καθώς η πληροφόρηση που έχουμε, παίκτες άρχισαν να γκρινιάζουν γιατί δεν βλέπουν τα παιδιά τους, όλοι γυρίζουν γύρω γύρω, η τεστοστερόνη στα ύψη.. και γιατί σίγουρα η καραντίνα μαζί με την πίεση των αγώνων δεν είναι εύκολο πράγμα για κανέναν. Ο ψυχολογικός παράγοντας,απόντος και του κόσμου θα παίξει ρόλο.

Οι καλές ομάδες αρχίζουν και βρίσκουν ρυθμό, αντιδρούν στις ήττες, βελτιώνουν το πλάνο και τη συνοχή τους και όπως είχαμε πει οι τραυματισμοί επηρεάζουν σημαντικά αποτέλεσμα όπως και η τακτική.

Ράπτορς – Μπούρκλιν:

Ξεκινάω από τους φίλους στο Τορόντο γιατί στο 1ο ματς ήταν οδοστρωτήρας, το 2ο το πήραν με Small Ball και τον Πασκάλ Σιάκαμ στο 5, στο 3ο και 4ο δεν άφησαν περιθώρια .Είναι μία φανταστική ομάδα που οδηγεί τη τακτική στο ΝΒΑ,μεταλλάσεται, βάζει προβλήματα και γενικά παίζει έχοντας μεγάλη επαφή με τον πάγκο.

Ιδιαίτερα σημεία:

– Πρόσφατα ο Coach Νερς ανακηρύχθηκε Coach of the Year.Χωρίς καμία αμφιβολία.Απλά θα παραθέσω το γεγονός ότι: Coach Σέρχιο Σκαριόλο (Ιταλοισπανός), Coach Νέιτ Μπιόγκρεν (με ρίζες από Φιλανδία), Πάτρικ Μουτομπό (Αφροαμερικός), Άντριαν Γκρίφιν(ΝΒΑ), και στο Management, Μασάι Ουζίρι (Νιγηριανός), Νταν Τόλζμαν (Minnesota Uni) δούλεψαν μαζί στο Denver.Ομάδα νέων ανθρώπων που διέπεται από πολυπολυτισμικότητα, νέες ιδέες και ανώτατο επίπεδο συνεργασίας. ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ.

– Το Μπρούκλιν με 5 απόντες, 3 εκ των οποίων All Stars, έκανε ένα εκπληκτικό 2ο παιχνίδι και γενικά είχε πολύ καλή κυκλοφορία. Μετά θυμήθηκα ότι είναι 1ο σε assist στο NBA.

Λέικερς – Πόρτλαντ:

Μεγάλη συμπάθεια για τη δομή, ανταγωνιστικότητα και τρόπο παιχνιδιού των Μπλέιζερς, θεωρώ είναι ότι καλύτερο για την ενεργοποίηση των Λέικερς, στο δρόμο για τους τελικούς.

To 1o και 3o παιχνίδι ήταν εκπληκτικά, η αμυντική απόδοση των ψηλών στο pick & roll είναι καθοριστικής σημασίας και για τις δύο ομάδες.Ειδικά όταν έχεις απέναντι Τζέιμς, Λίλαρντ, ΜακΚόλουμ κλπ. Το βάθος πάγκου των Λέικερς (Κάλνδρελ Ποπ, Καρούζο, Σμιθ) και ο τραυματισμός του Λίλαρντ αυτονόητα καθόρισαν το αποτέλεσμα.Εξαιρετικό τρυκ η χρησιμοποίηση του Τζέιμς, στο 4 στην άμυνα και στο Point Guard στην επίθεση. Με αυτό το τρόπο, η άμυνα αλλαγών είναι πολλαπλά αποδοτική.

Ιδιαίτερα σημεία:

– Το όνομα του είναι Coach Φιλ Χάντι (ο γιός του έπαιξε στο Λαύριο).Ήταν ο trainer του Λέοναρντ στους Ράπτορς, βοηθός του Coach Μπλατ στους Καβς και τώρα ξαναβρήκε τον Τζέιμς στους Λέικερς. Skill Development Coach με φοβερά Teaching Points και πολύ συγκεκριμένο motivation, έχω δει από κοντά πως κερδίζει παίκτες αυτού του διαμετρήματος. Δεν είναι τυχαία, ούτε η περσινή απόδοση του Καουάι, ούτε το decision making στο P&R του Τζέιμς.

– Το δεύτερο όνομα είναι αυτό του Άλεξ Καρούζο. Γνήσιο παιδί της του Manhattan Beach στο L.A., ανδρώθηκε στους South Bay Lakers .Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υγεία σε μία ομάδα αστέρων, ένα παιδί από τα σπλάχνα της ομάδας, να έχει ενεργό ρόλο.

Κλίπερς – Ντάλας:

Γνωρίζω ότι οι Κλίπερς ζουν και αναπνέουν για τους τελικούς με τους Λέικερς. (Hot bed ..το λένε από τα Χριστούγεννα).Αυτό τους κάνει, να χάνουν συχνά το μυαλό τους,να μην παίζουν άμυνα και να δίνουν δικαιώματα. Oσο όμως ο Μόντρεζ θα βρίσκει τη φόρμα του, ο Μπέβερλι θα γυρίσει , η ομάδα θα αποκτά το βάθος και την ισχύ της.

Ιδιαίτερα σημεία:

– Κάποιοι κατά Μαδρίτη πλευρά, θα γελούν από ικανοποίηση για το εκπληκτικό 3ποντο νίκης και τη γενική απόδοση του Ντόνσιτς. Γιατί όταν βάζουν 16χρονο δίπλα στο Γιούλ, στα 18 δίνουν τα κλειδιά της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη, τότε είναι φυσιολογικό να τα βάζει από το κέντρο στο ΝΒΑ στα 21του..

– Η άμυνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας. Απλά το παιχνίδι οδηγείται από την επίθεση (76 πόντοι στο ημίχρονο των χθεσινών Κλίπερς). Πήρε χρόνια να το εμπεδώσω.

Ορλάντο – Μπακς:

Οι Μπακς μετά το 1ο παιχνίδι,έπαιξαν ομαδική άμυνα,μετέφεραν τη μπάλα και την κυκλοφόρησαν στη επίθεση και έτσι ο Γιάννης έκανε εύκολα νούμερα και η ομάδα κέρδισε. Τα σουτ του Μίντλετον και κάθε σουτέρ θα έρθουν μέσα από ένα ρυθμό και μία ομαδική διαδικασία. Oι Μπακς έχουν εκπληκτική ομάδα, εξαιρετική καθοδήγηση μα κυρίως ΔΙΨΑ για διάκριση

Ιδιαίτερα σημεία:

– Υποκειμενική άποψη: Ο Γιάννης κάνει τόσα πολλά,καταγράφει φοβερά νούμερα και ταυτόχρονα πόσα περιθώρια βελτίωσης έχει; Το Basketball του μέλλοντος..

– Μετά το 1ο παιχνίδι ο Coach Μάικ Μπουντολχόζερ, ανακάτεψε τη τράπουλα και μοίρασε το χρόνο στα guards. Όλοι κατάλαβαν..

Όπως έχω ξαναπεί, θα γράφω αυτό που μου ζητήθηκε από το e-basket, μόνο για ματς που βλέπω (Ντένβερ – Τζαζ εκπληκτική σειρά,με οδηγό τα match up πάνω στα guards) και μόνο προπονητικά.

Αντί επιλόγου, στο δικό μου μυαλό, Coach σημαίνει όχι μόνο συστήματα και μαρκαρίσματα, αλλά και κουλτούρα μίας ομάδας,τρόπος λειτουργίας, εξέλιξη,συνέργεια, προοπτική. Στο μέτρο αυτό,θα μνημονεύσω (δυστυχώς) 2 πρόσφατα εκλιπόντες της πόλης μου. Έναν εργάτη του μπάσκετ και της ΧΑΝ το Μάκη Πυριτίδη και το ποιητή-συγγραφέα κ.Ντίνο Χριστιανόπουλο. Οι σχέση των 2 παραπάνω, με αυτά που λέμε,είναι ότι ο Coach Πυριτίδης δεν φοβόταν να βάλει τους μικρούς αθλητές και o κ.Χριστιανόπουλος ΔΕΝ ΦΟΒΟΤΑΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ.

Στοιχεία θεμελιώδη για πετυχημένο και δίκαιο Coaching.

download

Καλό απόγευμα,με ασφάλεια σε όλους.
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Γαλάνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…