Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ To μανιφέστο του Δελημπαλταδάκη

To μανιφέστο του Δελημπαλταδάκη

105041668 3650099528339574 7416274311174026477 n

Ένας άνθρωπος, ο οποίος (με τις όποιες κατά καιρούς διαφωνίες είχαμε και δεν είναι άγνωστες στον μπασκετικό κόσμο) γνωρίζει καλά το σπορ, ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν κυνηγά προεδριλίκια ή κυριλέ θέσεις, ένας άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει το σπορ και καταθέτει προτάσεις, αν μη τι άλλο σε προκαλεί να τον παρακολουθήσεις. Ο -περί ου ο λόγος- Τάσος Δελημπαλταδάκης σχολιάζει εδώ και καιρό τα κακώς κείμενα στο σπορ. Έχει κι αυτός τεράστιες ευθύνες, για το πού φτάσαμε. Φαίνεται ότι αποφάσισε να προσφέρει…

Αν κρίνουμε από το site, τις 50 επεξεργασμένες προτάσεις, την τοποθέτηση, δείχνει πως το δούλευε καιρό, εν αντιθέσει με άλλους, που… είδαν φως και μπήκαν. Η απαγόρευση μεταγραφών μέχρι τα 18, η δημιουργία ελληνικού draft στα 18, η ιατρική ασφάλιση για όσους αγωνίζονται (ίσως το σημαντικότερο κομμάτι), τα διπλά δελτία για παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους σοβαρά βήματα, οι αλλαγές στο μεταγραφικό τοπίο, το… χαράτσι στα μανατζερικά, η αυστηρή τιμωρία για την παρεμβατικότητα των γονιών, είναι μερικά από τα άρθρα που μας έκαναν εντύπωση.
Διαβάστε το μανιφέστο του γνωστού (πρώην) ατζέντη:

01.Αναδιοργάνωση του οργανογράμματος της ΕΟΚ και διαχωρισμός του σε δύο γενικούς τομείς: (α) Αθλητικό τμήμα, με επικεφαλής ένα στέλεχος (από Ελλάδα ή εξωτερικό) κοινής αποδοχής από τον χώρο του Basket. (β) Επιχειρησιακό τμήμα (εμπορικό, οικονομικό, HR κλπ.), με επικεφαλής έμπειρο στέλεχος από τον χώρο των επιχειρήσεων. Δημιουργία αναλυτικού οργανογράμματος με σαφείς περιγραφές των αρμοδιοτήτων και των ετήσιων στόχων και σύστημα αξιολόγησης για όλες τις θέσεις. Γνωστοποίηση του οργανογράμματος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (σωματεία, ενώσεις κ.λπ.).

02.Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε να γίνει πλήρης διασύνδεση της Ομοσπονδίας με τα σωματεία και τις ενώσεις, με σκοπό: (α) τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στη διαμόρφωση του Ελληνικού Μπάσκετ, (β) τον απόλυτο συντονισμό των δράσεων και (γ) την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.

03.Δημιουργία ενός σύγχρονου τμήματος marketing με ξεκάθαρους στόχους: (α) την προβολή και προώθηση των δράσεων της ΕΟΚ, με βάση το γενικό, συμφωνημένο πλάνο επικοινωνίας και (β) τη δημιουργία και υλοποίηση ενός πλάνου προσέλκυσης χορηγιών, με σκοπό την αύξηση των εσόδων και την επανεπένδυσή τους για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας.

04.Θεσμοθέτηση ετήσιου πλάνου σε επίπεδο τετραετίας. Κάθε Οκτώβριο το Διοικητικό Συμβούλιο θα θέτει το όραμα, την αποστολή, τους βασικούς άξονες στρατηγικής και τους στόχους της ΕΟΚ για το Ελληνικό Μπάσκετ, για την επόμενη τετραετία. Η πρόταση αυτή, θα τίθεται σε κοινή διαβούλευση στο διαδίκτυο για 10 εργάσιμες ημέρες. Από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί, όλοι οι υπεύθυνοι τμημάτων δημιουργούν ένα αναλυτικό πλάνο με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, στρατηγική, τακτικές, δράσεις και χρονοδιαγράμματα, με πλήρη και λεπτομερή οικονομική ανάλυση για το τμήμα τους (και ολοκληρωμένη ανάλυση για το επόμενο έτος).Το Διοικητικό Συμβούλιο, εφόσον διασφαλίσει ότι όλα τα επιμέρους πλάνα των τμημάτων λειτουργούν, το κάθε ένα χωριστά και όλα μαζί σύμφωνα με το γενικό πλάνο, τα εγκρίνει και φροντίζει ώστε να γίνει η σωστότερη δυνατή υλοποίησή τους.

05.Πανελλαδικό ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για όλα τα σωματεία των εθνικών κατηγοριών, που θα το υπογράφει η ΕΟΚ, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές για ένα σύνολο 2.000 ασφαλισμένων, με κάποιες συγκεκριμένες παροχές για επεμβάσεις και φυσιοθεραπείες.

06.Προβολή της ΕΟΚ, μέσω πολύ γνωστών διεθνών αθλητών μας, με στόχο την αύξηση των εσόδων (μέσα από τα μηνύματα) της Ομοσπονδίας.

07.Δημιουργία Πρωτοκόλλου Νέων Ιδεών, όπου θα μπορεί ο καθένας, επώνυμα, να καταθέτει προς αξιολόγηση τις προτάσεις ή τις ιδέες του, σχετικά με την ανάπτυξη του Ελληνικού Μπάσκετ.

08.Αναδιαμόρφωση του κανονισμού μεταγραφών, με απαγόρευση των μεταγραφών σε αθλητές κάτω των 18 ετών, σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζονται.

09.Δημιουργία ελληνικών DRAFT , στην ηλικία των 18 ετών. Η Ελλάδα, μπορεί και αξίζει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, που θα καθιερώσει έναν θεσμό που σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλές άλλες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες.

10.Δυνατότητα έκδοσης διπλού δελτίου στους παίκτες 18 έως 21 ετών. Οι παίκτες αυτών των ηλικιών, θα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα δελτίο σε ομάδες της Α1, ( μετά την επιλογή τους στα Draft) αλλά και σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών, ώστε να συμμετέχουν σε περισσότερα παιχνίδια στη διάρκεια της χρονιάς.

11.Όσοι παίκτες έχουν 8 χρόνια προσφοράς στην ομάδα τους, θα μπορούν να μείνουν ελεύθεροι, μόλις γίνουν 22 ετών

12.Αναπροσαρμογή πρωταθλημάτων. H A2 θα είναι μία ενιαία κατηγορία, ενώ η Β’ και η Γ΄Εθνική θα αποτελούνται από δύο ομίλους η κάθε μία.

13.Αναπροσαρμογή δελτίων ξένων παικτών. Στην Α2 θα μπορούν να αγωνίζονται δύο ξένοι σε κάθε ομάδα, ενώ στη Β’ και στη Γ’ Εθνική από ένας. Η αξία κάθε δελτίου τους είναι η παρακάτω και θα καταβάλλεται στην ΕΟΚ κάθε Σεπτέμβριο, πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων: (α) 5.000€ για την Α2 (β) 3.000€ για τη Β’ Εθνική (γ) 1.500€ για τη Γ’ Εθνική

14.Καθιέρωση play off και play out στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.

15.Δημιουργία ηλικιακών προϋποθέσεων στις ομάδες, με στόχο να αγωνίζονται περισσότερο χρόνο οι νέοι παίκτες.

16.Καθιέρωση 2ης μεταγραφικής περιόδου, διάρκειας τουλάχιστον 15 ημερών, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, για όλες τις εθνικές κατηγορίες. Στην ΕΟΚ θα καταβάλλονται από τις ομάδες 1.000€, για κάθε μεταγραφή που θα πραγματοποιείται.

17.Δυνατότητα μεταγραφής αλλοδαπού παίκτη, μέχρι την αρχή του δεύτερου γύρου, σε άλλη ομάδα της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε κατηγορία.

18.Δημιουργία κανονισμού ιδιωτικών συμφωνητικών με αθλητές, προπονητές, managers και κατοχύρωση των αμοιβών τους. Επιπλέον, το 0.5% των συνολικών χρημάτων που θα εισπράττει κάθε manager παικτών, θα πηγαίνει στην Ομοσπονδία, για ενίσχυση του αναπτυξιακού προγράμματός της.

19.Οριστική απαγόρευση ανακοινώσεων (ανώνυμων ή από τα σωματεία) κατά των διαιτητών. Σε περίπτωση τέτοιας ανακοίνωσης, οι ποινές θα είναι εξοντωτικές για τα σωματεία (πτώση στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία).

20.Παρουσία χορηγών σε κάθε κατηγορία και αναφορά τους στις ονομασίες των πρωταθλημάτων. Με τα έσοδα από αυτές τις χορηγίες, θα πληρώνονται οι διαιτητές και οι κριτές από την σεζόν 2022-20023

21.Δωρεάν διαμονή των ομάδων στα ξενοδοχεία και επίτευξη συμφωνίας για μεταφορά τους με αεροπορική εταιρία ή/και εταιρία πούλμαν, παραχωρώντας αντισταθμιστικά οφέλη στους αγώνες (φιλικούς και επίσημους) της Εθνικής Ελλάδος.

22.Καθιέρωση αυστηρών μέτρων ενάντια στον ύποπτο στοιχηματισμό: διαγραφή παίκτη αν ποντάρει σε αγώνα της ομάδας του ή σε αγώνα ομάδας της ίδιας κατηγορίας και διαγραφή σωματείου, αν κάποιο επίσημο μέλος του κάνει κάτι παρόμοιο.

23.Δυνατότητα παραγραφής τιμωριών που θα επιβάλλονται από τον Αθλητικό Δικαστή και «εξαργύρωσή» τους με την καταβολή προστίμου (θα ισχύει για συγκεκριμένες περιπτώσεις και ανάλογα με το παράπτωμα).

24.Υποχρεωτική καθιέρωση doping control σε όλες, ανεξαιρέτως, τις κατηγορίες.

25.Τοποθέτηση στην κορυφή της ΚΕΔ ενός ανθρώπου με μεγάλη εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, που θα διακρίνεται για την αμεροληψία, τη σωστή κρίση και την αποφασιστικότητά του. Πρόκειται για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που δεν έχει απασχολήσει ποτέ με αρνητικά σχόλια τα media. Είμαστε τυχεροί σαν χώρα , επειδή υπάρχει ο συγκεκριμένος Άνθρωπος (θα μου επιτρέψετε να πω το όνομα του σε μεταγενέστερο χρόνο). Ο συγκεκριμένος Θα αναλάβει να δημιουργήσει ΚΕΔ ( για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα) & ΚΕΔ για την Α1 , με τα μέλη που θα κρίνει αυτός, σε συνεργασία με ΔΣ ΕΟΚ & ΔΣ ΕΣΑΚΕ. Η ΚΕΔ των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων θα αποτελείται από 4 μέλη επιλογής της ΕΟΚ & 1 επιλογής του ΕΣΑΚΕ, και το αντίστροφα για την ΚΕΔ της επαγγελματικής κατηγορίας. Είμαι πεπεισμένος ότι το κομμάτι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ είναι το ευκολότερο έργο της ΕΟΚ , και ας φαντάζει δύσκολο και ας είναι μέχρι τώρα αυτό που έχει ξεκινήσει τα περισσότερα προβλήματα στο Ελληνικό Basket!

26.Δυνατότητα παροχής wild card για την άνοδο στην Α2 κατηγορία , σε ομάδα οποιασδήποτε κατηγορίας, εφόσον χορηγήσει στην ΕΟΚ το ποσό́ των 150.000€.

27.Δημιουργία καναλιού “EOK TV’’. Στην αρχή θα είναι διαδικτυακό και θα μεταδίδει αγώνες με ένα μικρό αντίτιμο per view, που το μεγαλύτερό μέρος του μαζί με τα κεντρικά διαφημιστικά έσοδα, θα πηγαίνει στα σωματεία. Το υπόλοιπο μέρος του, θα διατίθεται για το αναπτυξιακό προγραμμα της ομοσπονδίας

28.Καταγραφή των αθλητών στις ηλικίες 10-13 ετών, με βάση τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά τους, από επιτροπή επιστημόνων που θα επεξεργάζεται τις λίστες των τοπικών προπονητών κάθε ένωσης. Επιπλέον, θα αναδιοργανωθούν διάφορα τουρνουά (όπως του Κολινδρού, της Καλαμάτας κ.λπ.), με ενσωμάτωση αγωνιστικών τεστ, τεστ ευφυΐας και αθλητικής αντίληψης, διάκρισης εξειδικευμένων ταλέντων για το άθλημα κ.λπ. Τα τουρνουά αυτά θα γίνονται σε 4 πόλεις κάθε χρόνο, σε διαφορετικες ημερομηνίες και με την επίβλεψη της επιτροπής επιστημόνων.

29.Ένταξη δύο προπονητών και ενός γυμναστή πλήρους απασχόλησης σε όλες τις Εθνικές Ομάδες μικρών ηλικιών. Στις Εθνικές Εφήβων και Νέων, θα υπάρχουν προπονητής, αρχιπροπονητής, εκλέκτορας και τεχνικός διευθυντής, με τριετή σύμβαση και συγκεκριμένους στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία των συνθηκών που θα προσελκύσουν νέους και άξιους ομοσπονδιακούς προπονητές (εντός ή και εκτός Ελλάδας) για τις μικρές Εθνικές σε full-time επίπεδο και η απαγόρευση απασχόλησής τους σε σωματεία, ατομικές προπονήσεις παικτών κ.λπ. Οι προπονητές αυτοί θα λειτουργούν και θα αξιολογούνται βάσει συμφωνημένων στόχων και θα υπάρχει σύστημα επιβράβευσης, με βάση την επίτευξη των στόχων αυτών. H ευθύνη επιλογής προπονητών για τα κλιμάκια καθώς και του scouting των νεαρών παιχτών θα είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

30.Σε κάθε ένωση θα ορίζεται ένας ομοσπονδιακός προπονητής που θα παρακολουθεί, θα καταγράφει και θα υποβάλλει αναφορά για κάθε αγωνιστική ηλικία ξεχωριστά (παμπαίδες, παίδες, έφηβοι).

31.Αυτόματος διετής αποκλεισμός αθλητή από μικρή Εθνική Ομάδα, σε περίπτωση που ο προπονητής του καταγγείλει κακόβουλη παρέμβαση γονέα ή manager στην εργασία του.

32.Αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της τελικής φάσης των πανελλήνιων πρωταθλημάτων, με τελική 8άδα (2 ομάδες από ΕΣΚΑ, 2 από ΕΚΑΣΘ, 1 από ΕΣΚΑΝΑ, 1 από Βορρά, 1 από Νότο και 1 που θα προκύψει από ένα mini πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετέχουν ο 2ος από ΕΣΚΑΝΑ, 2 από την υπόλοιπη Ελλάδα και 1 με wild card).

Αυτά τα πρωταθλήματα θα γίνονται σε 2 ομίλους των 4 ομάδων και μετά, χιαστί, οι ημιτελικοί και ο τελικός.

33.Κατάργηση όλων των προνομίων για τους πρωταθλητές μικρών ηλικιών και όλων των προνομίων και μορίων που προέρχονται από τα σχολικά πρωταθλήματα. Τα προνόμια και η μοριοδότηση θα παρέχονται μόνο στους αθλητές των Εθνικών Ομάδων.

34.Παροχή ελληνικής μπασκετικής ιθαγένειας σε ξένους αθλητές στα 18 τους, αν έχουν παίξει 3 πλήρεις σεζόν σε παιδικά και εφηβικά πρωταθλήματα.

35.Συνεργασία της ΕΟΚ με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπουν οι προπονητές του μπάσκετ στα σχολεία κάθε γειτονιάς και να κάνουν δύο δωρεάν προπονήσεις την εβδομάδα, μετά το τέλος των μαθημάτων, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το άθλημα και να μπορούν πιο εύκολα να έλθουν στα σωματεία.

36.Διοργάνωση των πρωταθλημάτων γυμνασίων από την Ομοσπονδία και κάλυψή τους από το διαδικτυακό κανάλι “ΕΟΚ ΤV’’, με παράλληλη συνεργασία των εθνικών προπονητών με τους γυμναστές των σχολείων.

37.Οργάνωση εκδρομών από τα σχολεία προς τα γήπεδα των ομάδων. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους προπονητές των συλλόγων, θα παίρνουν δώρο μία εμφάνιση και θα παίζουν μαζί τους, με στόχο την ένταξη περισσότερων παιδιών στις Ακαδημίες.

38.Κατάργηση των βαθμολογιών στα πρωταθλήματα, μέχρι την κατηγορία των παμπαίδων.

39.Διοργάνωση All Star Game, ανά ηλικία, σε κάθε ένωση.

40.Καθιέρωση υποχρεωτικών σεμιναρίων για προπονητές μικρών ηλικιών από τους προπονητές των Εθνικών Ομάδων, με τη επίβλεψη του προπονητή της Εθνικής Ανδρών. Οριοθέτηση στόχων για το αναπτυξιακό πρόγραμμα τόσο σε ατομικό επίπεδο (αθλητικό και τεχνικό) όσο και σε ομαδικό. Έτσι, θα δημιουργηθεί σταδιακά μία ελληνική σχολή μπάσκετ.

41.Υποχρεωτικά καθαρό ποινικό μητρώο για παράγοντες, αθλητές και προπονητές.

42.Υποχρεωτικός όρος για τη νόμιμη λειτουργία μίας στοιχηματικής εταιρίας στην Ελλάδα, θα είναι να κατασκευάζει συγκεκριμένο αριθμό (π.χ. 5) κλειστών προπονητηρίων σε όλη τη χώρα.

43.Τοποθέτηση ενός παλιού διεθνή αθλητή σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε κάθε εθνικη ομάδα, ως μέντορα των παιδιών και συνοδό τους στις διεθνείς διοργανώσεις.

44.Οργάνωση κοινού τελετουργικού για τη διεξαγωγή αγώνων, με κοινή είσοδο των ομάδων στο γήπεδο, ως μέτρο πρόληψης κατά της βίας και μετάδοση ανάλογων μηνυμάτων από τα μεγάφωνα, μαζί με διαφημίσεις χορηγών της ΕΟΚ.

Επιπλέον, κοινή εικόνα των γηπέδων με λογότυπο της ΕΟΚ και digital τραπέζια γραμματείας που θα χρησιμοποιούνται και ως διαφημιστικά εργαλεία αλλά και ως μέσο ενημέρωσης.

45.Τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, μέσω του διαδικτυακού καναλιού “EOK TV”, για να δώσουμε κίνητρο στα νέα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο μπάσκετ.

46.Παροχή πριμ σε Ακαδημίες και σε Ενώσεις Ακαδημιών, αν καταφέρουν να βάλουν παίκτη τους στα ελληνικά DRAFT Ακόμη, παροχή πριμ σε Ακαδημίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (όχι αποτελέσματα), όπως αριθμό παιδιών, συμπεριφορές, κοινωνικές δράσεις, βαθμούς στο σχολείο, αριθμό παικτών σε κλιμάκια και Εθνικές Ομάδες κ.λπ.

47.Προετοιμασία μαθητών αθλητών για υποτροφίες στην Αμερική και δημιουργία «καναλιού» που θα οδηγεί σε αυτές τις υποτροφίες. Οι άνθρωποι που θα ασχολούνται με το θέμα αυτό, θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση από την ΕΟΚ.

48.Στους αγώνες mini basket θα ακολουθηθεί μοντέλο με πολλές επιθέσεις, ένας εναντίον ενός, ενώ οι διαιτητές θα δίνουν οι ίδιοι την μπάλα μόνο στα φάουλ. Δεν θα υπάρχουν συστήματα και βοήθειες, παρά μόνο προσωπική άμυνα.

49.Διοργάνωση πανελληνίου πρωταθλήματος mini basket, με δύο Final 8 (ένα για ομάδες του Βορρά και ένα για ομάδες του Νότου). Οι αγώνες θα διεξάγονται τον Ιούλιο, ώστε το μπάσκετ να συνδυάζεται με τις διακοπές και τη διασκέδαση.

50.Διοργάνωση καλοκαιρινών καμπ σε μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας ανά ηλικία και ανά θέση παικτών (U13, U15, ψηλοί, κοντοί κ.λπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/3)

Τα φώτα στο Βελιγράδι και τον Ολυμπιακό «Πλούσιο» είναι το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (…