Το Περιστέρι Winmasters αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής σεζόν. Συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, βρέθηκε στην τρίτη θέση της EKO Basket League (με ρεκόρ 13-7), έφτασε ως τα ημιτελικά του κυπέλλου ενώ προκρίθηκε και στους «16» του BCL. Πλάι σε όλα αυτά όμως «σύστησε» στο ελληνικό μπάσκετ τον κόουτς Νίκο Παπανικολόπουλο!
Ο άλλοτε αρχηγός των «κυανοκίτρινων» και κάτοχος του ρεκόρ με τις περισσότερες ομάδες στην καριέρα του στην EKO Basket League, προβιβάστηκε φέτος σε πρώτο προπονητή με το αποτέλεσμα να δικαιώνει όλους όσοι τον επέλεξαν, ενώ πλέον ετοιμάζει και την ομάδα της επόμενης αγωνιστικής σεζόν.
Ο νεαρός κόουτς, μέλος κι αυτός των πρωτοεμφανιζόμενων προπονητών που είδαμε στη φετινή σεζόν, μίλησε στο esake.gr για την πρώτη του σεζόν ως head coach, την πορεία του Περιστερίου και τα πλάνα του, αλλά και για το πώς γίνεται η μετάβαση στην… μετά-καραντίνας περίοδο του ελληνικού μπάσκετ.
Φέτος ήταν η πρώτη σου παρουσία ως head coach, πως πήρες την απόφαση να αποδεχθείς την πρόταση και πως βίωσες τη χρονιά;
«Αποδέχθηκα την πρόταση της ομάδας στην οποία εργάζομαι εδώ και δύο χρόνια. Θέλει χρόνο να προσαρμοστείς στις νέες καταστάσεις. Και οι διπλές διοργανώσεις, δεν βοηθούν. Ωστόσο πιστεύω πως τα πήγαμε αρκετά καλά.
Είναι τελείως διαφορετικό όταν είσαι πρώτος προπονητής. Και μάλιστα μιλώντας με αρκετά παιδιά που πήραν αυτόν τον ρόλο φέτος (σ.σ. Σάββας Καμπερίδης, Κώστας Χαραλαμπίδης), όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό. Πως είναι μια τελείως διαφορετική ζωή».
Το Περιστέρι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση, έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου και στην επανεμφάνισή του στην Ευρώπη βρέθηκε στους «16» του BCL. Είστε ευχαριστημένοι με την πορεία;
«Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος όταν μία χρονιά τελείωσε εν μέσω πανδημίας και με όλα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά αν κρίνουμε με βάση τους στόχους που είχε η ομάδα νομίζω μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία της ομάδας, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο φέτος. Όταν κάθε χρόνο η ομάδα κάνει κι ένα βήμα παραπάνω, υπερασπίζοντας πάντα τις αρχές που πρεσβεύει το Περιστέρι, νομίζω είναι μια θετική χρονιά».
Τι θα άλλαζες στη φετινή χρονιά;
«Έγιναν αρκετές αλλαγές στην ομάδα απόρροια και των τραυματισμών που είχαμε. Θεωρώ πως οι ομάδες δεν θα πρέπει να κάνουν πολλές αλλαγές στο ρόστερ τους. Κάποιες φορές είναι αναγκαίο είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω αστοχιών σε επιλογές, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει ένας σταθερός κορμός από την αρχή ως το τέλος. Τόσο σε Έλληνες παίκτες όσο και σε ξένους. Και αυτό δίνει πλεονέκτημα».
Θεωρείς πως θα μπορούσε να υπάρξει και πάλι αγωνιστική δράση έπειτα από τόσο μεγάλη διακοπή;
«Κάτι τέτοιο θα εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο ειδικά για την υγεία των αθλητών. Όπως βλέπουμε σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί. Σε υγειονομικό επίπεδο νομίζω πως η Ελλάδα το χειρίστηκε συνολικά σωστά. Οπότε ακόμα και το να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα ήταν η καλύτερη λύση».
Αν δεν υπήρχε η διακοπή του πρωταθλήματος και εν όψει πλέι οφ, πιστεύεις πως το Περιστέρι θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω;
«Κάτι τέτοιο είναι εντελώς υποθετικό. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η ομάδα και με την προσθήκη του Ντιάντρε Κέιν και έχοντας βρει τους ρόλους της και τις ισορροπίες της, ήταν σε αρκετά καλή περίοδο. Και θα μπορούσαμε να παίζουμε αρκετά καλά τη χρονική περίοδο που ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα. Πιστεύω πως θα πηγαίναμε καλά, αλλά το που θα μπορούσαμε να φτάσουμε μόνο υποθετική απάντηση μπορεί να έχει».
Η μετάβαση στη μετά-καραντίνα εποχή πως ήταν για την ομάδα; Έχετε αρχίσει και κινείστε και στο κομμάτι των μεταγραφών (σ.σ. έχει ανανεώσει ο Γκρέι και αποκτηθεί ο Πέτεγουεϊ).
«Για τους αθλητές όλο αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Εξαρτάται βέβαια το πώς το βιώνει ο καθένας και από άλλους παράγοντες. Από την ηλικία, από την οικογενειακή κατάσταση. Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάθε περίπτωση. Σίγουρα στην αρχή ήταν όλοι μουδιασμένοι. Πλέον τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες, σιγά σιγά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα. Αλλά στην αρχή, όταν επιστρέψαμε, ήταν όλα δύσκολα. Το σώμα το έχεις αφήσει στις… 13 Μαρτίου αλλά στην πραγματικότητα ήταν 18 Μαΐου, δύο μήνες μετά. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και οι παίκτες πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα για να είναι έτοιμοι για την επόμενη σεζόν. Πλέον είναι απαραίτητες οι μεταβατικές προπονήσεις. Άλλες χρονιές επειδή τελείωσε αργά το πρωτάθλημα, αυτόματα πήγαινες στον σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν, οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα για μεταβατική περίοδο. Αλλά πλέον είναι απαραίτητα.
Από εκεί και πέρα, το Περιστέρι λειτουργεί, συνολικά, αυτή την περίοδο. Από τότε που έγιναν οι άρσεις των απαγορεύσεων. Και το βασικό δεν είναι πως λειτουργεί στον μεταγραφικό τομέα. Αλλά πως είναι οι παίκτες στο γήπεδο, κάνουν μεταβατικές προπονήσεις, έρχονται παίκτες να προετοιμαστούν μαζί μας. Να λειτουργεί το παιδικό και το εφηβικό. Μεταγραφές θα κάνουν όλες οι ομάδες. Το θέμα είναι να κάνεις πράγματα σαν οργανισμός».
Τα πλάνα για την επόμενη σεζόν ποια είναι;
«Αυτό που θέλουμε, παίζοντας και στις δύο διοργανώσεις, είναι να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα. Που θα μπορεί να αντεπεξέλθει και στην EKO Basket League αλλά και στο BCL, που κάθε χρόνο είναι και πιο δυνατό, πιο δύσκολο.
Πρέπει πρώτα να έχουμε εικόνα και της δικής μας ομάδας αλλά και των άλλων στις διοργανώσεις για να μπορέσουμε να ξέρουμε ποιος θα είναι ο ακριβής στόχο μας».
Πηγή: ΕΣΑΚΕ