Σας είχαμε προϊδεάσει εδώ και μέρες. Η Πολιτεία -με τις δέουσες τιμές- ετοιμάζεται να παραδώσει το πρώτο πρώην Ολυμπιακό Ακίνητο σε ένα σωματείο, προκειμένου για αξιοποίηση. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει με όλα τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αμέσως μετά τη λήξη των δαπανηρών, πλην λαμπερών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά δεν έγινε. Η ΑΕΚ του Μάκη Αγγελόπουλου βρίσκεται μία ανάσα από τον πιο ουσιαστικό κι ελπιδοφόρο «τίτλο» της, άμα τη επιστροφή της στην Basket League. Η «Ένωση» μπαίνει στο υπό ανακαίνιση «σπίτι στης» στα Άνω Λιόσια κι ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα.
Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει την κατάκτηση Κυπέλλου του 2018, το Τσάμπιονς Λιγκ της ίδιας χρονιάς (σε συνδυασμό με την πετυχημένη διεξαγωγή του φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που έδωσε αίγλη στο… νεογέννητο -τότε- BCL), το φετινό Κύπελλο, ακόμα και το τρόπαιο του Ρίο (προσωπικά δεν το ασπάζομαι, αλλά υπάρχει), κυρίως όμως τη δημιουργία της ταινίας «1968», που έδωσε άλλη διάσταση στον αθλητισμό και τον οδήγησε να συναντήσει την τέχνη.
Η επικείμενη εξέλιξη αλλάζει το στάτους της ΑΕΚ, που θα ήθελε (αλλά δεν μπόρεσε) να στεγαστεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το πάλεψε για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο του Γαλατσίου, που ήταν και η λογική στόχευση του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, με την εμφάνισή του στα μπασκετικά δρώμενα. Υπήρξαν προχωρημένες επαφές επί της προηγούμενης κυβέρνησης για το Ποδηλατοδρόμιο, ενώ φωτογραφίες στελεχών της ΑΕΚ στο ανοικτό… Ολυμπιακό Κέντρο του τένις δημιούργησαν την εντύπωση, ότι η «Ένωση» θα μετακομίσει κοντά στην τωρινή –προσωρινή- έδρα της στο «Νίκος Γκάλης».
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι οι «ένοικοι» του ΕΣΑΚΕ, είχαν ενημερωθεί για την ενδεχόμενη έξωση και συζητούσαν το ενδεχόμενο συγκατοίκησης έναντι κόστους με την ΑΕΚ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν, ιστορία, η οποία είτε καταγράφηκε, είτε έμεινε «αστικός μύθος».
Σε «περίοδο «ισχνών αγελάδων», με το μπάσκετ να βρίσκεται στη χειρότερη φάση από ιδρύσεως της επαγγελματικής λίγκας, ο κ. Αγγελόπουλος, που έχει βάλει ουκ ολίγα χρήματα (με τα σωστά και τα λάθη του), μπορεί να μην έχει την ταχύτητα του 2014, έχει όμως ακόμα τη διάθεση του 2014, να φτάσει στον υπέρτατο στόχο, να φτιάξει γήπεδο στην ΑΕΚ. Σε ένα πλαίσιο φιλόδοξου εγχειρήματος, που συμπεριλαμβάνει την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του διευρυμένου Δήμου Φυλής.
Πότε ακριβώς θα πέσουν οι υπογραφές; Ο -με αυξημένες αρμοδιότητες- Μάνατζερ της ΑΕΚ, Γιώργος Χήνας, δήλωσε πρόσφατα: «Μένουν δύο στάδια, η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής». Λεπτομέρειες απομένουν, δηλαδή. Μία πρόσκληση, ή ένα… τηλεφώνημα του κ. Λευτέρη Αυγενάκη κι ενδεχομένως συναρμοδίων Υπουργών, που εμπλέκονται με την υπόθεση, προς τον κ. Αγγελόπουλο, αρκεί για να μπει το νερό στο αυλάκι.
Οι «κιτρινόμαυροι» βιάζονται. Θέλουν να προλάβουν τη νέα περίοδο. Οι παραγγελίες έχουν γίνει. Τα συνεργεία εργασιών βρίσκονται επί ποδός. Το Κλειστό… Πάλης, πρέπει να μετατραπεί σε Κλειστό Μπάσκετ κι αυτό δεν είναι εύκολο. Κι είναι αρκετά δαπανηρό. Τα πολλά χρήματα θα δοθούν για τις κατασκευές εντός και εκτός γηπέδου, αφού το project περιλαμβάνει πολιτιστικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.
Η ΑΕΚ κατέθεσε οικονομική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε. Το πιο σπουδαίο θα είναι η (εμπορική) ονοματοδοσία του κλειστού, ή του αθλητικού κέντρου. Δεν έχει συμβεί ποτέ στην αργώς αναπτυσσόμενη αθλητική Ελλάδα και θα έχει ιδιαίτερη σημασία, αν επιτευχθεί αυτό το deal (με συγκεκριμένη εταιρία), ειδικά σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης κι επικείμενης κρίσης.
Οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις είναι κομβικό ζήτημα, που θα απασχολήσει την ΑΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά έχει… χρόνια η «Ένωση» μπροστά της για να εκμεταλλευτεί την πιο χρυσή ευκαιρία της, να προσελκύσει επενδυτές και κόσμο. Προέχει μια άγονη γραμμή να εξελιχθεί σε γόνιμο τόπο συνάντησης – συνάθροισης. Προέχει η περιοχή να γίνει «προορισμός». Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των πρωτεργατών του εγχειρήματος «Φυλή 2021». Κι αυτός θα είναι κι ο μεγαλύτερος των τίτλων…