Κεντρική Ελλάδα ΠΣΑΚ Μανουσέλης: “Βασικές αρχές και στόχευση για τον παίκτη – σταρ”

Μανουσέλης: “Βασικές αρχές και στόχευση για τον παίκτη – σταρ”

Ο Μάνος Μανουσέλης ήταν ο ομιλητής του νέου διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ με στόχο την επιμόρφωση των μελών του. Ο προπονητής των Shanghai Sharks ανέλυσε το θέμα “αξιοποίηση και περιορισμό του παίκτη – σταρ” με την ομίλια του να μεταδίδεται ζωντανά μέσω Facebook LIVE στη σελίδα του Συνδέσμου.

Η βασική αρχή της ομιλίας του στηριζόταν σε μια ιδιόμορφη εξίσωση που χρησιμοποιεί προκειμένου να καταλήξει στο αποτέλεσμα που επιζητά κάθε φορά, είτε για προπόνηση είναι για αγώνα.

Ποιος + Γιατί = Τι + Πώς

Στη διάρκεια της ομιλίας του επισημάνθηκαν δύο ουσιαστικοί παράγοντες, ο αριθμός των πασών που γίνονται στον αγώνα και ο χρόνος που έχει την μπάλα στα χέρια του ένας παίκτης πριν εκτελέσει. Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός πως βάσει στατιστικών, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα ενός σουτ δεδομένου του χρόνου που έχει ο παίκτης την μπάλα στα χέρια του, πριν κάνει την προσπάθεια.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον περιορισμό ενός παίκτη – σταρ και με την άμυνα πάνω του τέθηκαν κάποιες βασικές αρχές:
1) ο προσωπικός του αντίπαλος να είναι κοντά στα 4/4 με χέρι στην μπάλα
2) να ωθείται σε σουτ μετά από ντρίμπλα
3) η δουλειά στα σκριν μακριά από την μπάλα
4) η επαφή μαζί του όταν δεν έχει την μπάλα
5) η απαγόρευση της διείσδυσης
6) η προσπάθεια της άμυνας ώστε να μην είναι ταυτόχρονα τόσο εκτελεστής όσο και δημιουργός

Επισημάνθηκε η σημασία της ομαδικής άμυνας, κι όχι μόνο του προσωπικού του αντιπάλου, μέσω του positioning και των αποστάσεων. Όσον αφορά στην επίθεση πάνω του, χρησιμοποίησε παραδείγματα κατά τα οποία μπορεί να υποχρεωθεί να αμυνθεί, να υποστεί φθορά και να κουραστεί. Είτε σε πρώτο χρόνο (πάνω στην μπάλα) είτε σε δεύτερο (μακριά από αυτή).

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση του παίκτη – σταρ αναφέρθηκε στην ανάγκη για κατανόηση από την πλευρά του, της κουλτούρας της ομάδας και της φιλοσοφίας του προπονητή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μάνος Μανουσέλης, είναι σημαντικό να του μεταδοθούν βασικές αξίες της ομάδας, όπως η μεταφορά της μπάλας, οι κανόνες του παιχνιδιού και να επισημανθεί η ανάγκη να υπηρετήσει πρώτος ο ίδιος τη φιλοσοφία, προκειμένου να δώσει το παράδειγμα σε όλους.

Η ομιλία του ολοκληρώθηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από συναδέλφους μέσα από τη σελίδα του ΣΕΠΚ στο Facebook.

* Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη του Πάσχα 21 Απριλίου στις 16:00 με ομιλητή τον Ηλία Ζούρο, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα “προγραμματισμός προπόνησης”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε ΠΣΑΚ

Δειτε επισης

Γλυνιαδάκης: «Γύρισα το ρολόι σε ώρα Αμερικής πριν καν ξεκινήσω το ταξίδι!»

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και νυν πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, «φιλοξενήθηκ…