Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Αταμάν για το ενδεχόμενο να προπονήσει ελληνική ομάδα: “Ποιος ξέρει;”

Αταμάν για το ενδεχόμενο να προπονήσει ελληνική ομάδα: “Ποιος ξέρει;”

Αταμάν

Ο Εργκίν Αταμάν κάνει εξαιρετική δουλειά στην Αναντολού Εφές και η τουρκική ομάδα φέτος ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ο Τούρκος προπονητής μίλησε για τη φετινή σεζόν, αναφέρθηκε στον Βασίλη Σπανούλη, σημείωσε ότι πρέπει να μπει salary cap, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δουλέψει σε ελληνική ομάδα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην ΕΡΑ Σπορ:

Για την Ελλάδα: «Μου αρέσει ο Ρέμος και η ελληνική μουσική. Μου αρέσει και η Ελλάδα είναι κοντά στην Τουρκία απέχει μόνο μια ώρα. Ελπίζω ότι ο Κορωνοϊός θα τελειώσει σύντομα και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα ανακάμψουν και θα μπορέσουμε να ταξιδεύουμε σύντομα με ασφάλεια. Μου αρέσει η Αθήνα και τα ελληνικά νησιά. Πρωτίστως πρέπει να τελειώσει όμως η χρονιά στην ευρωλίγκα».

Για το πλάνο της ευρωλίγκα για επανέναρξη των αγώνων: «Το πλάνο της ευρωλίγκα είναι ρεαλιστικό, είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει με τις υπάρχουσες συνθήκες. Όλα όμως πρέπει να γίνουν με συνθήκες ασφάλειας για τους παίκτες τους προπονητές και για όλους τους συμμετέχοντες γενικότερα. Εγώ είμαι σύμφωνος με το πλάνο αυτό».

Για το αν νιώθει άτυχος που ο ιός ήρθε σε μια πολύ καλή χρονιά για την Εφές: «Πράγματι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα,όλοι οι gm μας έλεγαν ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα. Ακόμα και αν δεν πάρουμε φέτος το τρόπαιο θα το πάρουμε του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, έχουν αρρωστήσει άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους και αυτό είναι το βασικό με το οποίο πρέπει να ασχολούμαστε τώρα».

Για τους τίτλους που έχει κατακτήσει στην καριέρα του: «Το σημαντικότερο δεν είναι οι τίτλοι είναι ότι πάντα ήμασταν τα αουτσάιντερ και αντιμετωπίζαμε ομάδες με υψηλότερα μπάτζετ και καταφέραμε να τους κερδίσουμε».

Για την παρουσία του Ομπράντοβιτς στη Φενέρ: «Φυσικά μου έδωσε έξτρα κίνητρο η παρουσία του Ομπράντοβιτς στην Φενέρ. Είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη και είναι ωραίο συναίσθημα να παίζεις απέναντι στον καλύτερο και να βελτιώνεσαι ως προπονητής. Με έκανε να διαβάζω περισσότερο, να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος για να μπορέσω να τον κερδίσω».

Για το ότι του αρέσει ως παίκτης ο Σπανούλης και αν συγκρίνεται με τον Λάρκιν: «Είναι εντελώς διαφορετικοί παίκτες. Ο Σπανούλης είναι ηγέτης, είναι νικητής, είναι ένας εκ των κορυφαίων της διοργάνωσης. Ο Λάρκιν είναι και αυτός νικητής και ίσως είναι και ο κορυφαίος παίκτης της ευρωλίγκα τα τελευταία δύο χρόνια».

Για το αν έχει ανανεώσει ο Λάρκιν με την Εφές: «Πριν ξεκινήσει η καραντίνα είχε κάνει μια κουβέντα με την διοίκηση της Εφές και ήταν πολύ κοντά, δεν ξέρω αν έχει υπογράψει η όχι. Ο μόνος τρόπος να μείνει μακριά από την Εφές είναι να βρει στο NBA ένα συμβόλαιο όμως να έχει βασικό ρόλο, να παίζει δηλαδή 20-25 λεπτά, να είναι το βασικό point guard ή έστω το δεύτερο. Αλλιώς πιστεύω πως θα παίξει ίσως για άλλα δύο χρόνια στην Εφές. Αυτά τα νούμερα που ακούγονται όμως για 7.7 εκατομμύρια δεν είναι αληθινά. Φυσικά και αξίζει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην ομάδα γιατί είναι κορυφαίος παίκτης αλλά απ όσο γνωρίζω αυτά τα νούμερα δεν είναι πραγματικά».

Για τα βασικά κομμάτια στα οποία πρέπει να εστιάζει ένας προπονητής σε αυτό το επίπεδο: «Το χτίσιμο της ομάδας, την προετοιμασία των αγώνων και το κοουτσάρισμα κατά τη διάρκεια. Εγώ δεν κουράζω τους παίκτες, δεν τους κάνω να… μπουχτίσουν όλη μέρα από το μπάσκετ, δεν κάνω πολύωρα μίτινγκ, δίνω ελευθερία στους παίκτες μου».

Για το αν θα επηρεαστούν οι ομάδες από την πανδημία: «Πιστεύω ότι μετά την πανδημία όλες οι αγορές θα επηρεαστούν, όχι μόνο η τουρκική. Πρέπει να γίνουμε σοφότεροι και να μάθουμε από όλο αυτό, να γίνουμε πιο σοφοί όσον αφορά τα μπάτζετ. Πρέπει να ισοσκελίζονται τα μπάτζετ με τα έσοδα. Και η ευρωλίγκα πρέπει να βρει έναν τρόπο να υπάρχει μια ισορροπία. Η ευρωλίγκα πρέπει να εφαρμόσει ένα salary cap ως προς το μάξιμουν των μπάτζετ. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να έχουν όλες οι ομάδες ένα salary cap. Δεν γίνεται να έχουν κάποιες ομάδες τόσο υψηλά μπάτζετ και μάλιστα μετά από μια τέτοια πανδημία που θα κοστίσει σε όλους οικονομικά. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τις διαφορετικές φορολογίες. Στη Δύση και την Ανατολή στο NBAγια παράδειγμα υπάρχουν διαφορετικά φορολογικά συστήματα όμως έχουν καταφέρει να βρουν την… χρυσή τομή».

Για το αν θα ερχόταν σε κάποια ελληνική ομάδα ως προπονητής: «Ποιος ξέρει; Εγώ αγαπάω την Ελλάδα, έχω ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο με την Εφές. Εγώ σέβομαι πολύ όλες τις ελληνικές ομάδες. Το βασικό είναι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια για όλους μας, να τελειώσει η ευρωλίγκα, να πάρουμε το κύπελλο με την Εφές και στο μέλλον βλέπουμε»

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Κλειδώνει η όγδοη θέση στα play off της Ευρωλίγκα

Μπασκόνια και Βίρτους για το τελευταίο εισιτήριο στους “8” της Ευρωλίγκα. Η Μπ…