Γράψαμε νωρίτερα για τους προπονητές του μπάσκετ και ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, από τη στιγμή που τα αθλητικά σωματεία έχουν υποχρεωθεί να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, λόγω κορωνοϊού. Αλήθεια, τι ισχύει για τους διαιτητές; Από τη στιγμή που δεν γίνονται τα πρωταθλήματα (όχι μόνο της Α1, αλλά και των μικρότερων κατηγοριών), υπάρχει δεδομένη απώλεια χρημάτων, άρα βάσει λογικής πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος, με αυτό το έκτακτο επίδομα. Είναι, όμως, έτσι; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά υπό όρους.
Οι διαιτητές που έχουν κάνει έναρξη εργασίας, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δηλώνουν ΚΑΔ (με αριθμό 93191301, Υπηρεσίες Διαιτησίας Αθλητικών Αγώνων, ο οποίος ανήκει στον Γενικό 9319, που καλύπτει και τις υποπεριπτώσεις του), δικαιούνται να πάρουν τα 800 ευρώ.
Αντίθετα, δεν δικαιούνται να πάρουν χρήματα όσοι δεν έχουν ως κύρια εργασία τους τη διαιτησία, από τη στιγμή που η άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητά δεν έχει σταματήσει. Αν, δηλαδή, ο άλλος κλάδος από τον οποίο αμείβονται είναι ενεργός, ΔΕΝ θα πάρουν χρήματα.
Εξυπακούεται ότι αν έχει κλείσει η επιχείρηση στην οποία δουλεύουν κι έχουν κάνει έναρξη εργασίας ως διαιτητές, θα πάρουν ΜΟΝΟ από τη μια εκ των δύο εργασιών το επίδομα. Αλλά, ας μην γελιόμαστε…
Η διαιτησία στην Ελλάδα, παρότι έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών ως επαγγελματική, δεν έχει φτάσει σ’ εκείνο το επίπεδο που έπρεπε, ώστε εξ αρχής όλοι να έκαναν έναρξη εργασίας. Κι αυτό γιατί είχε πολλούς πολέμιους, οι οποίοι πρέπει να απολογηθούν σε εκείνους που έπεισαν να μην κάνουν έναρξη επαγγέλματος και να μείνουν σε καθεστώς… ανασφάλειας.
Η πλάκα είναι πως αυτοί, που με πάθος πολεμούσαν την επαγγελματική διαιτησία, τώρα έρχονται και κλαίνε, γιατί οι καημένοι οι διαιτητές δεν θα απολαύσουν έστω κι αυτό το μικρό ευεργέτημα του νόμου. Γιατί οι περισσότεροι των νεαρών διαιτητών, αυτοί που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να λογίζονται ως επαγγελματίες διαιτητές.
Η ιστορία με το εργόσημο, είναι άλλη μια κερκόπορτα, από την οποία οι διαιτητές χάνουν χρήματα (όπως και οι Κριτές), καθώς έπρεπε να εμφανίζονται τώρα ως «υπάλληλοι» του ΕΣΑΚΕ και μέσω της αντίστοιχης διαδικασίας που απαιτείται να κάνει η λίγκα, να διεκδικήσουν τα 800 ευρώ.
Εν κατακλείδι, όποιος είναι, αλλά δηλώνει κι επίσημα ότι είναι διαιτητής, θα πάρει το επίδομα, αλλά θα είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις.