Κεντρική Basket League Έχουν χάσει την μπάλα στον ΕΣΑΚΕ, δεν τους βγαίνει…

Έχουν χάσει την μπάλα στον ΕΣΑΚΕ, δεν τους βγαίνει…

vasilakopoulos avgenakis galatsopoulos

Αν θέλετε να προσπαθήσουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, τώρα που υποχρεωτικά μένουμε σπίτι ας το κάνουμε πίσω από το σκρίνιο, όσοι χωράτε στην ντουλάπα, πίσω από την πολυθρόνα. Αν θέλετε, όμως, να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, αυτό που επιχειρείται από τον ΕΣΑΚΕ (και δη με 14-0) δεν βγαίνει με καμία μαθηματική πράξη.

Αποφάσισε, λοιπόν, η λίγκα να βάλει λουκέτο Μάρτη μήνα. Προδήλως η ιστορία με τον κορωνοϊό δεν θα τελειώσει αύριο, ούτε σε 10 ημέρες, αλλά ποιος έχει τόσο καλή πληροφόρηση, ώστε να γνωρίζει τι θα γίνει στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου; Ως εκ τούτου βιαστική η απόφαση, αλλά επιβεβλημένη, καθώς αν τώρα δεν ληφθεί απόφαση «τέλος το πρωτάθλημα», οι ομάδες θα κληθούν να πληρώσουν συμβόλαια, από τα οποία θέλουν να απαλλαγούν. Αν πάλι δεν μπορούν να πληρώσουν τα συμβόλαια, γιατί να είναι στην Α1; Ρητορικό ερώτημα…

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που θα πει στους φιλάθλους ελάτε να πάρετε πίσω τα χρήματα που αντιστοιχούν στα ματς που δεν είδατε, όσοι είσαστε κάτοχοι διαρκείας. Ούτε θαρρώ θα μειώσει τα χρήματα η ΕΡΤ κι είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν οι χορηγικές συμφωνίες μέχρι τέλους. Άρα, με εξαίρεση τα χαμένα εισιτήρια, δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά, που να δικαιολογεί την αδυναμία διατήρησης των ξένων παικτών, ως προς το σκέλος των συμβολαίων. Πάμε, όμως, παρακάτω.

Να τελειώσει το πρωτάθλημα και να γίνει τι; Αν ανακηρυχθεί πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, αν συμφωνήσουμε ότι οι ομάδες που ακολουθούν θα βγουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πώς θα σωθούν Άρης και ΠΑΟΚ; Μπορείς να δεχθείς ως τελική τη μισή βαθμολογία και να αδιαφορήσεις για την άλλη μισή; Μάλλον όχι.

Να πάμε σε αναδιάρθρωση; Μα γιατί δεν έγινε και πέρυσι, αν κριτήριο είναι η εμπορικότητα των ομάδων που υποβιβάζονται; Όσο εμπορικοί είναι Άρης και ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, είναι μόνος του ο Ολυμπιακός. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, από τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες διοικήσεις;

Μπορούμε να βάλουμε Χ στο πρωτάθλημα, να το θεωρήσουμε ως μη γενόμενο και να ξεκινήσουμε από την αρχή του χρόνου, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ΔΕΝ θα αναδειχθεί πρωταθλητής, κάτι που έχει ως συνέπεια να τελειώσει για πρώτη φορά χωρίς τίτλο ο Παναθηναϊκός μια χρονιά, από το 1998 μέχρι τώρα. Κι αυτό θα συμβεί (αν δεν κατακτήσει στο ενδιάμεσο την Ευρωλίγκα, σε περίπτωση επανεκκίνησής της) απόντος του Ολυμπιακού!

Αλλά ακόμα κι αυτό δεν είναι απλό. Αν μείνουν -με τον έναν ή άλλο τρόπο- 14 ομάδες, θα πρέπει να γίνει πρωτάθλημα με 16, καθώς ΔΕΝ προβλέπεται να μην ανεβούν δύο από την Α2 κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός (για παράδειγμα) θα δώσει 30 αγώνες κανονικής περιόδου για το ελληνικό πρωτάθλημα, άλλους 34 για την Ευρωλίγκα, βάλτε τα πλέι οφ και στις δύο διοργανώσεις, βάλτε και τα ματς για το Κύπελλο κι άντε να δούμε πού τελειώνει αυτό.

Δύσκολα πράγματα. Εξίσωση που δεν βγαίνει κι όλα αυτά για να σωθούν Άρης και ΠΑΟΚ, γιατί διαφορετικά τα πράγματα είναι απλά. Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, στην Α2 οι δύο τελευταίοι κι άντε κάνε του χρόνου πρωτάθλημα δίχως τους δύο της Θεσσαλονίκης κι ενδεχομένως τον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό έχει χαθεί η μπάλα, γι’ αυτό δεν τους βγαίνει η πράξη, γι’ αυτό κι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Προβλήματα για την ΑΕΚ: Οι παίκτες δεν έκαναν προπονήσεις τις τελευταίες μέρες

Νέα προβλήματα για την ΑΕΚ, καθώς οι παίκτες του Ηλία Ζούρου δεν έκαναν ομαδικές προπονήσε…