Μπορεί η Ιερουσαλήμ να είναι επισήμως η πρωτεύουσα του Ισραήλ, όμως οι περισσότερες χώρες (μεταξύ αυτών κι η δική μας) διατηρούν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους, αρνούμενες να αναγνωρίσουν το καθεστώς, μέχρι να ξεκαθαριστεί, καθώς διεκδικείται από τους Παλαιστίνιους. Η παραλιακή πόλη της Μεσογείου έχει φορέσει «γαλανόλευκα», για χάρη των εκπροσώπων της μεγάλης των Ελλήνων προπονητών σχολής.
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει γίνει αποδέκτης της λατρείας των φίλων της Μακάμπι. Ο πρώτος Έλληνας που ανέλαβε την «ομάδα του λαού», έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των Ισραηλινών, οι οποίοι για χάρη του έχουν ελληνικές σημαίες στην εξέδρα. Ο μόνος που τον… αμφισβήτησε ήταν ο Στέφανος Δέδας, ο οποίος αναδείχθηκε προπονητής του μήνα (τον Γενάρη) στο Ισραήλ.
Ο κόουτς της Χαποέλ Χολόν (προάστιο του Τελ Αβίβ), ήταν για χρόνια… μπασκετικός μετανάστης στην Τουρκία, αλλά στο Ισραήλ φαίνεται να βρίσκει ακόμα καλύτερες συνθήκες. Κι επειδή στους δύο… χωράει και τρίτος, ο Γιάννης Καστρίτης ανέλαβε προ δεκαημέρου τη Χαποέλ του Τελ Αβίβ, φιλοδοξώντας ότι θα γίνει κι αυτός πόλος έλξης.
Τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ (για παράδειγμα) ψάχνει προπονητή με το… τουφέκι, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει επάρκεια κόουτς υψηλής εμπειρίας κι αξίας, για να καλύψει τις ανάγκες της, ουκ ολίγοι εκπρόσωποι της ελληνικής μπασκετικής σχολής διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Το Ισραήλ είναι αίφνης… δεύτερη πατρίδα, ας μην ξεχνάμε ότι στη Ρωσία είναι ο Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ο Δημήτρης Πρίφτης (Ούνιξ Καζάν) κι ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος (στο γυναικείο μπάσκετ στη Ναντέζντα, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο), αλλά κι ο Γιώργος Δέδας (βοηθός στην Τοντόρ Σάρατοβ), πέρυσι ήταν ο Δημήτρης Γαλάνης (στο Σαχαλίν), παλιότερα ο Γιώργος Μπαρτζώκας με ξεχωριστή επιτυχία.
Συνολικά να μην αδικήσουμε τους συνεργάτες (Γεραγωτέλης, Πιστιόλης, Πρέκας, κτλ.), που συνοδεύουν τους Έλληνες προπονητές σε Ισραήλ και Τουρκία, όμως η… σχολή έχει κατακτήσει κι άλλα μέρη του πλανήτη, έχοντας εκπροσώπους όπως οι: Φώτης Κατσικάρης στην Ισπανία (Γκραν Κανάρια), Κώστας Φλεβαράκης στην Ουγγαρία (Σοπρόν), Μάνος Μανουσέλης, Γιάννης Χριστόπουλος και Χάρης Μαρκόπουλος στην Κίνα, Κρις Χουγκάζ στη Γαλλία (Ταρμπ Πυρηναία), Βασίλης Μπρατσιάκος στο Κατάρ (Αλ Σαντ, με συνεργάτη τον Γιάννη Δαμαλή) και Φώτης Τακιανός (Κατάρα Κλαμπ) στο Κατάρ, Στράτος Κουκουλεκίδης στη Σαουδική Αραβία (Αλ Νασρ Ριγιάντ), αλλά και τεχνικοί όπως ο Γιάννης Λιαπάκης που έκανε… όνομα στην Ιρλανδία, ο Ανδρέας Κάπουλας που βρέθηκε στην Αγγλία, ο Αντώνης Δούκας που ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής Αλβανίας, αλλά και γυμναστές, όπως ο Κώστας Χατζηχρήστος στη Ρωσία κι ο Δημήτρης Πασπαλάς στην Κίνα.
Αντί επιλόγου: Ενδέχεται να έχουμε ξεχάσει κάποιον. Αν ναι δεν έχει γίνει από πρόθεση.