Κεντρική Basket League Άρης Μόνο με θαύμα θα μείνουν οι δύο «αιώνιοι» στην κατηγορία

Μόνο με θαύμα θα μείνουν οι δύο «αιώνιοι» στην κατηγορία

kaberidis charalabidis

Στην αρχή το λέγαμε ως… ανέκδοτο, μετά ως ενδεχόμενο μαθηματικών πιθανοτήτων, δίχως κανείς να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει πράξη. Πλέον, η περίπτωση να βρεθούν στην Α2 κατηγορία ο Άρης, ή ο ΠΑΟΚ, ή ακόμα και οι δύο, συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες, σε βαθμό που θα χρειαστεί ένα θαύμα (και θαύματα δεν γίνονται στις μέρες μας), για να έχουμε του χρόνου τους δύο «αιώνιους» της Θεσσαλονίκης στην Basket League.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τα συναισθήματα και να δώσουμε τον λόγο στους αριθμούς. Σήμερα δεν θα αναλύσουμε το «πώς», γι’ αυτό έχουμε καιρό να τα πούμε, άλλωστε τα έχουμε γράψει και παλιότερα, σε σχετικά ανύποπτο χρόνο, αλλά το πού βρίσκονται τα δύο πάλαι ποτέ κραταιά κλαμπ της μπασκετομάνας.

Στον βαθμολογικό πίνακα συναντά κανείς τον Ιωνικό με 8-10 και το Ρέθυμνο με 8-9 νίκες. Η λογική λέει πως και το Ρέθυμνο θα πάει στο 8-10, καθώς εκκρεμεί ο αγώνας με την ΑΕΚ στο «Νίκος Γκάλης» (θα γίνει στις 26/02). Δίχως να προδικάζουμε αποτέλεσμα, θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι η «Ένωση» θα κάμψει την αντίσταση των Κρητικών.

Λίγο πιο κάτω είναι Λάρισα και Κολοσσός με ρεκόρ 7-11, έπεται ο Πανιώνιος (6-12) και στην ουρά είναι ο ΠΑΟΚ (5-13) και ο Άρης (5-12), που δεν έχει συναντήσει για τη 18η αγωνιστική τον Παναθηναϊκό (15/02). Κι εδώ, παρότι οι «κίτρινοι» είναι γηπεδούχοι, θα υποστηρίξουμε αυθαίρετα ότι οι «πράσινοι» είναι πιο κοντά στη νίκη.

Η πρώτη εικόνα είναι πως δεν φτάνει να ξεπεράσουν στη βαθμολογία τον Πανιώνιο, καθώς χρειάζεται να πέσουν δύο, για να μείνουν Άρης και ΠΑΟΚ. Άρα, πρέπει να κυνηγήσουν και τους παραπάνω. Μια πρώτη (σταθερή) εκτίμηση είναι ότι αρκούν 9 νίκες να σε κρατήσουν στην κατηγορία, όμως φέτος μάλλον ΠΑΟΚ κι Άρης θα χρειαστούν 10, καθώς -εκτός όλων των άλλων- ο ΠΑΟΚ μετρά 0-2 με τον Κολοσσό κι ο Άρης 0-2 με τον Ιωνικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν βρεθούν σε ισοβαθμία, απλή ή πολλαπλή, θα έχουν πρόβλημα.

Το πρόγραμμα από εδώ και μπρος έχει ως εξής:
19η αγωνιστική: Κολοσσός – Άρης, Ήφαιστος – ΠΑΟΚ
20η αγωνιστική: Άρης – Ήφαιστος, ΠΑΟΚ – Περιστέρι
21η αγωνιστική: Περιστέρι – Άρης, Ρέθυμνο – ΠΑΟΚ
22η αγωνιστική: Άρης – Ρέθυμνο, ΠΑΟΚ – Πανιώνιος
23η αγωνιστική: Πανιώνιος – Άρης, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
24η αγωνιστική: Άρης – ΑΕΚ, ΠΑΟΚ – Λαύριο
25η αγωνιστική: Λαύριο – Άρης, Προμηθέας – ΠΑΟΚ
26η αγωνιστική: Άρης – Προμηθέας, ΠΑΟΚ – Ηρακλής

Σημειώστε ότι ο Άρης έχει ηττηθεί στην έδρα του από τον Πανιώνιο (80-86), συνεπώς ενδεχόμενη ήττα στο Π. Φάληρο θα τον βυθίσει. Ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερα εντός έδρας ματς, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάνει 4/4, χρειάζεται μια επιπλέον εκτός έδρας νίκη για να πάει στις 10. Ο Άρης έχει κι αυτός τέσσερα εντός έδρας ματς, αλλά με πολύ πιο δύσκολους αντιπάλους (ΑΕΚ και Προμηθέα), οπότε μπορεί να χρειάζεται όχι +1, αλλά και παραπάνω εκτός έδρας νίκες.

Ο Άρης παίζει με τρεις από τις ομάδες που βρίσκονται (θεωρητικά) στη ζώνη αμφισβήτησης της παραμονής τους (Κολοσσό, Ρέθυμνο και Πανιώνιο), ενώ ο ΠΑΟΚ με δύο κι αν θεωρήσουμε ότι ο Ηρακλής ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» την κατηγορία, τότε κι αυτός με τρεις. Όπως αντιλαμβάνεστε το Κολοσσός – Άρης, αποκτά χαρακτήρα «τελικού των τελικών».

Βέβαιο είναι ότι οι δύο πάλαι ποτέ «μεγάλοι» είναι με την πλάτη στον τοίχο. Αν δεν αλλάξουν θα βουλιάξουν, αμφότεροι έχουν πρωτόπειρους προπονητές, που θα κληθούν να διαχειριστούν απίστευτα στρεσογόνες καταστάσεις, αμφότεροι γνωρίζουν ότι αν δεν κάνουν… πορεία πρωταθλητισμού στις αγωνιστικές που απομένουν, ίσως να μην εξαρτώνται μόνο από τα δικά τους αποτελέσματα. Κι αυτό το τελευταίο που σημειώσαμε, μην το υποτιμήσετε!…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…