Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Όποιος φωνάζει «τιμωρείται» από την ΕΟΚ του Βασιλακόπουλου

Όποιος φωνάζει «τιμωρείται» από την ΕΟΚ του Βασιλακόπουλου

avgenakis vasilakopoulos eska

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το #mexritelous (τα γραπτά μένουν) είχαμε υποστηρίξει ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η κορυφή του παγόβουνου, αλλά η βάση. Τονίσαμε ότι δεν είναι μόνο όσα αφορούν τη «μεγάλη» κατηγορία και… φαίνονται, αλλά το κακό που γίνεται σε όλες τις βαθμίδες του αθλήματος.

Η καταγγελία του Ιάσωνα Κολωνού, ενός μικρού σωματείου (αλλά με 300 παιδιά στα τμήματα υποδομής και παρουσία στις «μικρές» εθνικές) με… μεγάλη γλώσσα (άρα του πρέπει να «τιμωρηθεί») στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αγενάκη και τον ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, δείχνει ένα μέρος του τι συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα στην ΕΟΚ.

Οι παράγοντες του Ιάσωνα υποστηρίζουν ότι η ΕΣΚΑ (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής) και η ΕΟΚ παραβαίνουν τον νόμο, επιτρέποντας σε Ομοσπονδιακό προπονητή να εργάζεται παράλληλα σε σωματείο, αξιοποιώντας αυτή την ενασχόληση προς όφελος της ομάδας που υπηρετεί. Κάνουν λόγο για «τιμωρία» των κοριτσιών, επειδή το σωματείο τους θέλει να ενημερώνεται για τα δρώμενα στην Ομοσπονδία.

Διαβάστε για να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη. Περιμένουμε με αγωνία την αντίδραση του κ. Αυγενάκη:
«Προς:
Υφυπουργό Αθλητισμού
– Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού
– Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης Αθλητισμού
– Τμήμα Αθλημάτων Κλασσικού Αθλητισμού και Αθλοπαιδιών
Κοιν.:
– Δ.Σ. Ε.Ο.Κ.
– Δ.Σ. Ε.Σ.Κ.Α.
– ΚΕΔ Ε.Σ.Κ.Α.
Θέμα: Παράβαση διατάξεων του νόμου 2725/99.

Την 04/01/2019 απευθυνθήκαμε εγγράφως (1ο συνημμένο) στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και στην Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής, καθώς διαπιστώσαμε ότι Ομοσπονδιακός προπονητής, παρέβαινε τον Κανονισμό της ΕΟΚ και συγκεκριμένα το άρθρο 95 παρ. Γ5, που ορίζει ότι οι Ομοσπονδιακοί Προπονητές «…δεν έχουν δικαίωμα να έχουν παράλληλη απασχόληση σε σωματεία», όντας ταυτόχρονα 1ος προπονητής της ομάδας εφήβων της ΕΣΚΑ.

Ζητήσαμε με την επιστολή μας το αυτονόητο, δηλαδή η Ομοσπονδία να ενεργήσει για την τήρηση των Κανονισμών της κι η ΕΣΚΑ για τις συνέπειες των παραβάσεων αυτών σε βάρος μέλους της. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΕΣΚΑ τελεί μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ και της Επιτροπής Πρωταθλημάτων.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2019 απευθυνθήκαμε εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚΑ, παρεμβαίνοντας μέσω του αντιπροσώπου μας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, για το ίδιο ζήτημα με αφορμή νέο περιστατικό.

Ξαφνικά συγκεκριμένο σωματείο της ΕΣΚΑ φαίνεται να έλκει αθλήτριες των εθνικών ομάδων, χωρίς καμιά προηγούμενη διάκριση των τμημάτων κορασίδων και νεανίδων.
Σε αγώνα νεανίδων, παράγοντας του σωματείο δημιούργησε επεισόδιο στον αγωνιστικό χώρο, απαιτώντας από τους διαιτητές προστασία της «επένδυσής» τους κι αποβλήθηκε. Το γεγονός προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις, όχι μόνο από το σωματείο μας, αλλά και από παράγοντες άλλων σωματείων της ΕΣΚΑ, που παρευρίσκονταν.

Παρότι το περιστατικό τέθηκε υπόψη του Δ.Σ. της ΕΣΚΑ, καθώς η αποβολή ανεγράφη στο Φύλλο Αγώνος και τη σχετική έκθεση των διαιτητών, και προσκομίσθηκε στο Δ.Σ. βιντεοσκοπημένο, η ποινή ήταν απλή επίπληξη. Το Δ.Σ. της ΕΣΚΑ γνωρίζει και ενισχύει αυτή την πρακτική σε βάρος των υπόλοιπων μελών της και σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντά τους.

Ύστερα από την πολύμηνη επιδεικτική απραξία κι αδιαφορία της ΕΟΚ και της ΕΣΚΑ για το θέμα, όχι μόνο δεν παρεμβαίνουν αλλά προκλητικά συνεχίζουν να αποδέχονται και να ενισχύουν με τη στάση τους, αυτούς που παραβιάζουν τον Κανονισμό.

Ιδιαίτερη ευθύνη φέρει ο Πρόεδρος της ΕΣΚΑ, καθώς ταυτόχρονα διατελεί μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ και της Επιτροπής Πρωταθλημάτων, με απόλυτη ευθύνη για τα παραπάνω.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η ομάδα των Κορασίδων μας πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας της ΕΣΚΑ (1η, 2η, και 3η θέση), που είναι η μεγαλύτερη Ένωση της Ελλάδας, ενώ το 2018 κατέκτησε τρίτη πανελλήνια νίκη. Τα δύο τελευταία χρόνια και η ομάδα των Νεανίδων μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας (2η και 3η) της ΕΣΚΑ.

Παρά την αποδεδειγμένη και με διάρκεια διάκριση των ομάδων μας, μόνο δύο αθλήτριες κλήθηκαν σε κλιμάκια των εθνικών ομάδων και μόνο μία από αυτές (για μία φορά) συμμετείχε στην τελική σύνθεση και μάλιστα στη συμμετοχή της απαξιώθηκε αγωνιστικά.

Τόσο οι προπονητές όσο κι εκπρόσωποι της ΕΣΚΑ και της ΕΟΚ, συστηματικά ενεργούν ενάντια στον Κανονισμό και κατ’ επέκταση κατά παράβαση του άρθρου 27 του Ν. 2527/1999, που καθιστά ρητά και σαφώς, υποχρεωτική την τήρηση των Κανονισμών των Αθλητικών Ομοσπονδιών από όλους τους αθλητικούς φορείς.

Η περιοριστική διάταξη του Κανονισμού άρθρο 95 παρ. Γ5 για τους Ομοσπονδιακούς προπονητές έχει σκοπό να διαφυλάξει κατά το δυνατό ότι κριτήριο επιλογής θα είναι η αγωνιστική αξία και προσωπικότητα των αθλητών, σύμφωνα με τις αρχές του αθλητισμού και να αποφευχθεί η συναλλαγή μεταξύ εθνικών ομάδων, αθλητικών ενώσεων και σωματείων.

Έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής δεν θα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εκμετάλλευσης της ιδιότητάς του, ώστε να «συλλέγει» παιδιά για το σωματεία του και την Ένωσή του κατ’ επέκταση, αποκλείοντας ταυτόχρονα και υποβαθμίζοντας παιδιά, με αποδεδειγμένη αξία, που δεν προτίθενται να συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία συναλλαγής.

Η διαμαρτυρία μας για τις παραβάσεις αυτές, όπως κι η γενικότερη στάση του Συλλόγου μας, που επιδιώκει ορθά και αξιολογικά κριτήρια, ζητά στοιχεία προκειμένου να λαμβάνει γνώση των θεμάτων που καλείται να ψηφίσει στις Γενικές Συνελεύσεις, διατηρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, παρά τη δυσαρέσκεια όσων επιδιώκουν τη συνέχιση της παρούσας διοικητικής πρακτικής, αποτελεί προφανώς λόγο «τιμωρίας» των παιδιών μας, παρά την αγωνιστική και ηθική τους αξία.

Δεδομένης της συστηματικής παράβασης του Αθλητικού Νόμου και των θεσμοθετημένων από αυτόν Κανονισμών, από τα διοικητικά όργανα της ΕΟΚ και της ΕΣΚΑ όπως προκύπτουν από τα ήδη κατατεθειμένα και τα πρόσθετα στοιχεία, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την τήρηση του Αθλητικού Νόμου και παρακαλούμε για την άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, δεδομένου του επώνυμου χαρακτήρα της καταγγελίας μας και του έννομου συμφέροντός μας».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του Προολυμπιακού

Τη Δευτέρα κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το Προολυμπιακό τουρνουά Στη διάθεση του κόσμου θα…