Η χρονιά του Αντώνη

koniaris antonis osfp

Αν έβλεπε κανείς τα πρόσωπα και τις αντιδράσεις των παικτών, οι οποίοι γνωρίζουν πού βρίσκονται, αλλά κυρίως γιατί βρίσκονται στον Πειραιά, θα καταλάβαινε πως χθες οριστικοποιήθηκε αυτό, που από την πρώτη στιγμή φαίνονταν: Ότι η σεζόν είναι χαμένη από χέρι. Κι επειδή ο Ολυμπιακός δεν είναι μαθημένος να βγαίνει από νωρίς εντελώς εκτός στόχων, κι επειδή λίγα πράγματα άφησε ως… κληρονομιά ο Μπλατ (κι ο Κεμζούρα, ως συνεχιστής), υπάρχει μια… μαυρίλα. Φωτεινή εξαίρεση είναι ο Αντώνης Κόνιαρης.

Ο νεαρός πόιντ γκαρντ είναι το μεγαλύτερο κέρδος των «ερυθρόλευκων» κι ίσως είναι σημειολογικό (ακόμα και… καρμικό, για όσους πιστεύουν σε δυνάμεις, στη μοίρα, σε… σχέδια, που οι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να αντιληφθούν) ότι στην αυγή της νέας εποχής –της εποχής Μπαρτζώκα- ο Κόνιαρης έκανε το καλύτερο (επιθετικά) παιχνίδι του, με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο… Αντωνάκης μεγαλώνει γρήγορα κι αφήνει υποσχέσεις ότι ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει τη σπουδαία παράδοση που έχει σε Έλληνες πόιντ γκαρντ (Σλούκας, Μάντζαρης, για να μην πάμε πιο πίσω στον Παπαλουκά) τα τελευταία χρόνια. Στην πρώτη του χρονιά στο υψηλότερο επίπεδο έχει συμμετοχή σε 16 αγώνες, εκ των οποίων στους 13 ήταν «στάρτερ». Με μέσο όρο 13.11 λεπτά συμμετοχής, η στατιστική καταγράφει 3.8 πόντους, από τους οποίους ως ενδιαφέρον στοιχείο μπορούμε να κρατήσουμε το 51.6% στα τρίποντα (16/31), εξαιρετική επίδοση.

Παράλληλα ο Κόνιαρης μετρά 1.4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 0.8 κλεψίματα για 1 λάθος. Οι αριθμοί δεν λένε -ειδικά στην περίπτωσή του- όλη την αλήθεια, καθώς δεν καταγράφουν την ενέργεια που βγάζει στην άμυνα, τις έξυπνες τοποθετήσεις του, την πίεση που ασκεί στην μπάλα, τον εκνευρισμό που προκαλεί με την πιεστική αμυντική του λειτουργία στα αντίπαλα πόιντ γκαρντ.

Δεδομένων των συνθηκών που δημιουργούνται, του γεγονότος ότι ο Ολυμπιακός κατ’ ουσίαν έμεινε εκτός 8άδας, της άδειας περιφερειακής γραμμής, αλλά κυρίως της δικής του παρουσίας, καθώς τίποτα δεν του χαρίστηκε, ο Κόνιαρης αναμένεται να πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο το ότι στην πρώτη παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, κατέγραψε τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (26.32’’), αλλά έκανε και το πρώτο διψήφιο νούμερο σε πόντους.

Έχουμε γράψει ξανά, αλλά μάλλον είναι κι αυτονόητο, ότι αν ο Ολυμπιακός μπορεί να λογαριάζει ως τέταρτο… «κανονικό παίκτη» επιπέδου Ευρωλίγκας τον Κόνιαρη (μαζί με Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου), έχει καλύψει το 30% της επόμενης 12άδας, με ποιότητα, αλλά και παίκτες που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, που δεν θα χρειαστούν διάστημα προσαρμογής, παίκτες που θα αποτελέσουν τη βάση για το ρόστερ του αύριο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…