Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Το κενό του Μιλουτίνοφ και πώς μπορεί να βγάλει… κέρδος

Το κενό του Μιλουτίνοφ και πώς μπορεί να βγάλει… κέρδος

milutinov kemzura rubit

Αν έμπαινε κανείς στον κόπο να ιεραρχήσει ποια είναι η μεγαλύτερη δυνατή απώλεια στον φετινό Ολυμπιακό, ποιος παίκτης είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθεί, ενδεχομένως θα πλειοψηφούσε το όνομα του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ είναι ακρογωνιαίος λίθος σε άμυνα κι επίθεση, είναι ο παίκτης που κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του, αφήστε που οι εναλλακτικές στο «ζωγραφιστό» είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου η απουσία του είναι πρόβλημα.

Κανείς δεν πανηγυρίζει που οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα δίχως τον «Μίλου», όμως και κανείς δεν έχει την… άνεση να κάθεται να κλαίει πάνω από το… χυμένο γάλα. Το τι σημαίνει η απουσία του, μάλλον δεν χρειάζεστε τη δική μας παρέμβαση για να το αντιληφθείτε, όμως πρέπει να δούμε και την ευκαιρία που προσφέρει αυτή η… αναποδιά.

Ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε αφελώς την προηγούμενη απουσία (του Σπανούλη στη Μαδρίτη) και τώρα οφείλει να αναζητήσει ενδεχόμενα οφέλη από αυτή τη… ζημιά. Για παράδειγμα είναι ευκαιρία για τον Ρούμπιτ να δείξει ότι μπορεί να παίξει περισσότερο χρόνο, να δώσει περισσότερα πράγματα, να κάνει πιο έντονη την παρουσία του, να έχει μεγαλύτερη επίδραση στο παιχνίδι. Ο Αμερικανός δεν είναι σέντερ πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει πράγματα.

Είναι ευκαιρία για τον Ριντ να φορέσει φανέλα… βασικού, να δείξει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να στηριχθεί πάνω του, ότι δεν είναι «συμπληρωματικός», αλλά ότι έχει πολύ περισσότερα να δώσει, απ’ όσα έχει προσφέρει μέχρι τώρα. Κι αν αυτά είναι ήσσονος σημασίας, είναι μια ευκαιρία για τον Κεμζούρα να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού.

Απόντος του Μιλουτίνοφ είναι λογικό να παίξει με «small ball» σχήματα, καθώς ο Ριντ δεν μπορεί να παίξει 40 λεπτά, άρα για μεγάλο διάστημα θα είναι… under size σέντερ στις τέσσερις γραμμές. Κάτι που θα συμβεί εξ ανάγκης, αλλά μπορεί να δώσει λύσεις σε αγώνες, όπου για λόγους τακτικής ο Ολυμπιακός θα μπορεί (σε διαστήματα, όχι σ’ όλο το ματς) να αφήσει στον πάγκο τους ψηλούς και να πάει με 4άρια.

Δεδομένου ότι ο Πρίντεζης θα πάει πιο… βαθιά στο «ζωγραφιστό» είναι ευκαιρία και για τον Βεζένκοφ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής κι είναι πιο ενεργός στις τελευταίες αγωνιστικές, να δείξει (και δη σε γνώριμο περιβάλλον) ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί περισσότερο ο προπονητής του.

Για όλη την ομάδα είναι ευκαιρία να παίξει χωρίς άγχος, έναν αγώνα που εκ των πραγμάτων δεν λογίζεται μεταξύ αυτών που υπάρχει το «πρέπει», να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση και να διεκδικήσει ό,τι μπορεί. Ήττα από την Μπαρτσελόνα και δη χωρίς τον Μιλουτίνοφ, δεν είναι αιτία για να… ψαχτούν οι «ερυθρόλευκοι». Αντίθετα, με αυτές τις συνθήκες, ενδεχόμενη καλή εμφάνιση θα δώσει πόντους ψυχολογίας, ενόψει των αναμετρήσεων, στις οποίες το «πρέπει» είναι τεράστιο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…