Κεντρική Ασίστ Η γωνιά του κόουτς Έκαναν επίδειξη δύναμης

Έκαναν επίδειξη δύναμης

gr

keramidas smallΣυνήθως αναφερόμαστε στη δική μας Εθνική, αλλά θα μου επιτρέψετε μια εξαίρεση, γιατί αυτό που είδα ήταν συγκλονιστικό. Οι Αμερικανοί έδωσαν ένα απίστευτο σεμινάριο 36 λεπτό, πριν φτάσουν σε μια καθαρή, όσο κι εύκολη (τηρουμένων των αναλογιών) νίκη. Κι αν τις περισσότερες φορές μας απασχολεί τι δεν κάναμε σωστά, επειδή αγαπάμε το μπάσκετ, ας δούμε τι έκαναν εκείνοι.

Μπήκαν στον αγώνα δείχνοντάς ότι έχουν έξτρα κίνητρο. Δεν είμαι στο μυαλό του Πόποβιτς για να πω αν αυτό ήταν η ήττα στη Σαϊτάμα, ή αν αξιοποιήθηκε από το προπονητικό τιμ η παρουσία του Γιάννη, για να πωρωθούν οι δικοί τους παίκτες. Έτσι κι αλλιώς όταν μπαίνουν στα πλέι οφ αλλάζουν «τσιπάκι», αλλά η προσήλωσή τους στα αγωνιστικά τους πλάνα ήταν εντυπωσιακή.

Κάποιοι θεώρησαν ότι η απόφαση του κόουτς Πόποβιτς να μην προπονηθεί η ομάδα, παραμονή του μεταξύ μας αγώνα, ήταν ένα είδος υποτίμησης. Όχι απλά δεν το υποτίμησαν το παιχνίδι, αλλά έκαναν προπονητικό σεμινάριο. Επιστροφές, εκπληκτικά close out, σπουδαίες άμυνες, δύναμη, παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός. Δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο να ζητήσουμε κάτι από το συγκεκριμένο ματς.

Για τους προπονητές, αλλά και για όσους καταλαβαίνουν από μπάσκετ, ήταν υπόδειγμα αντιμετώπισης του pick & roll (κεντρικού και side). Για 36 λεπτά σεμινάριο και μετά άφησαν το παιχνίδι να τελειώσει, δείχνοντας και σεβασμό στον αντίπαλο. Στο «ένας με έναν», στις συνεργασίες, σε όλα είχαν πλάνο, είχαν λύσεις, είχαν απαντήσεις. Είναι μάλλον περιττό να μιλήσει κανείς για τα φοβερά αθλητικά τους προσόντα, αλλά η συγκέντρωση στην άμυνα ήταν εξωπραγματική. Και όχι μόνο οι παίκτες, αλλά και το προπονητικό επιτελείο δεν έχασαν φάση μέχρι το 36ο λεπτό.

Αν θυμηθείτε στο τέλος ημιχρόνου δεν άφησαν την Εθνική μας να εκδηλώσει επίθεση. Παρότι ήταν στο +13 (38-25), έκαναν τα φάουλ και με εισήγηση Κερ έγινε αλλαγή ψηλού (Plumlee). Δεν άφησαν να πέσει τίποτα κάτω.

Τους δημιουργήσαμε ένα μικρό πρόβλημα στη διάσπαση ζώνης, ίσως γιατί δεν πιστεύουν τόσο στο σουτ τους. Αν αναλύσετε το αμερικανικό μπάσκετ, θα αντιληφθείτε ότι ψάχνουν την καλύτερη επιλογή, το ξεμαρκάριστο σουτ. Έψαχναν έβρισκαν το σουτ, αλλά κατά κανόνα ήταν άστοχο, γι’ αυτό και δεν ξέφυγε το σκορ. Με αυτά τα δεδομένα η ζώνη λειτούργησε κι αυτό πρέπει να το πιστωθούμε.

Η ήττα της Βραζιλίας μάς κρατά ζωντανούς, παρότι οι Τσέχοι δεν είναι εύκολος αντίπαλος και παρότι δεν κρατάμε πλέον την τύχη στα χέρια μας, καθώς αν οι Βραζιλιάνοι νικήσουν την Αμερική δεν έχει νόημα ό,τι κι αν κάνουμε εμείς.

Δεν το συνηθίζω, αλλά θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Ανετοτκούνμπο. Ο Γιάννης έπαιξε πολύ καλά. Ήταν εξαιρετικός. Τι άλλο να κάνει, δηλαδή, αυτό το παιδί; Σε άμυνα κι επίθεση δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Στο post up δεν μπορεί να παίξει το ίδιο καλά, καθώς τον μπλοκάρουν, αλλά συνολικά είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Κώστας Κεραμιδάς
Περισσότερα σε Η γωνιά του κόουτς

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…