Κεντρική Γ' Εθνική Νίκου: “Οι ομάδες έστω και αργά στρέφονται στην ανάπτυξη”

Νίκου: “Οι ομάδες έστω και αργά στρέφονται στην ανάπτυξη”

xristos nikou eukarpia efkarpia

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και στους δύο ομίλους του Βορρά ήταν κάτι παραπάνω από συναρπαστικό. Στον 4ο όμιλο η ομάδα του ΠΣ Ευκαρπίας κατάφερε μετά από εντυπωσιακή, ομολογουμένως, πορεία να πάρει την πρώτη θέση και την άνοδο στην Β Εθνική. O προπονητής της ομάδας, Χρήστος Νίκου έβαλε τη δική του “πινελιά” στην εξαιρετική μπασκετική εικόνα των πρωταθλητών του 4ου Ομίλου της Γ Εθνικής.

Αναλυτικά:

– Ξεκινήσατε γνωρίζοντας ότι το πρωτάθλημα θα ήταν αμφίρροπο, προφανώς, οπότε ποιος ήταν ο στόχος σας;

“O στόχος της ομάδας ήταν να κάνει καλύτερη πορεία και από την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να είναι αυτοσκοπός η άνοδος. Ο προσωπικός μου στόχος ήταν να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κερδίζουμε κάθε ματς. Ένα ματς την φορά. Αυτό προσπάθησα να περάσω και στους παίκτες μου από την αρχή, ό,τι πρέπει να κοιτάμε ψηλά και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στο πλάνο που θέσαμε από την αρχή. Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να βάζουμε υψηλούς στόχους και να αποτυγχάνουμε, παρά χαμηλούς και να επιτυγχάνουμε”.

– Πού στηρίχθηκε η προσπάθεια όμως, καθώς το να κάνεις πρωταθλητισμό είναι από μόνο του πολύ δύσκολο;

“Η ομάδα είχε δημιουργήσει έναν πολύ καλό κορμό παικτών από τις προηγούμενες χρονιές, έχοντας παιδιά νεαρά στην ηλικία με πολύ ταλέντο και προοπτική, αλλά και πιο έμπειρους αθλητές,  οπότε χρειάστηκε να κάνουμε λίγες προσθήκες με γνώμονα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ψάχναμε. Καταλήξαμε να έχουμε ένα σύνολο με μέσo όρο ηλικίας 23 ετών σε ένα ρόστερ 15 παικτών, πράγμα που μας επέτρεψε από την αρχή της χρονιάς να δουλέψουμε σε υψηλούς ρυθμούς”.

-Υπήρξε σε όλο αυτό το πρότζεκτ κάποιο… μυστικό, το λεγόμενο μυστικό της επιτυχίας;

“Η επιτυχία μας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ήμασταν μια οικογένεια στις καλές και στις άσχημες στιγμές, είχαμε φοβερό κλίμ­α όλη την χρονιά, υπήρχε υψηλός αλληλοσεβασμός μεταξύ των παικτών, όλοι έπαιζαν για την ομάδα και βρήκαμε νωρίς τους ρόλους που έπρεπε να έχουμε όλοι για να κάνουμε πρωταθλητισμό. Είχα την τύχη για άλλη μια χρονιά να έχω στο ρόστερ μου εξαιρετικούς παίκτες και χαρακτήρες  που έκαναν τη διαφορά και βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια της χρονιάς σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο μπασκετικά. Η συστηματική δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά με τα παιδιά, καθώς και η σοβαρότητα και ο χαρακτήρας που επιδείξαμε σε όλο το πρωτάθλημα έφερε τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα σημαντική είναι η συνεισφορά των συνεργατών μου, αρχικά του άμεσου συνεργάτη μου Άκη Δαδάλα, καθώς και του προπονητή Γιάννη Παπαδόπουλου, δυο προπονητών που είναι χρόνια στο σύλλογο σε πολλά πόστα με αναγνωρισμένη αξία, οι οποίοι έκαναν υπέρβαση με πολλές ώρες εντός και εκτός γηπέδου. Επίσης η δουλειά που έγινε στην προετοιμασία από τον γυμναστή, Κώστα Μαυράκη, καθώς και του Πολυχρόνη Κοντοπίδη μέσα στην σεζόν, φάνηκε στη διάρκεια της χρονιάς. Η συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο και τον Ε. Παπασούλη που μας κράτησε σε ένα εξαιρετικό αγωνιστικό επίπεδο όλη την χρονιά ήταν άψογη και νομίζω είχε μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη διοίκηση, φυσικά, και ιδίως τον πρόεδρο μας, Δημήτρη Αντωνιάδη  που ήταν πάντα κοντά στην ομάδα και κάνει εδώ και χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί η ομάδα της Ευκαρπίας στις εθνικές κατηγορίες και κάθε χρόνο να φέρνει ακόμα περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ μέσα από τις ακαδημίες της”.

– Πώς είδατε το επίπεδο του πρωταθλήματος;

“Θεωρώ ότι συγκριτικά το επίπεδο ήταν καλύτερο από το περσινό, όσον αφορά στην ποιότητα των ρόστερ, καθώς όλες οι ομάδες προσέθεσαν παίκτες αναγνωρισμένης αξίας τους και κράτησαν τους “κορμούς” τους, ενώ οι “νεοφώτιστοι” που πάντα είναι ερωτηματικό κρατήθηκαν σε αξιοπρεπέστατο επίπεδο. Άλλωστε, αυτό φαίνεται ότι μέχρι τέλους δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες θα πέσουν, ενώ έγινε και πολύ μεγάλη μάχη αρκετών ομάδων για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, οπότε μιλάμε για ένα πρωτάθλημα με ενδιαφέρον αγωνιστικό μέχρι το τέλος”.

– Πέραν της Γ’ Εθνικής, πώς κρίνετε γενικά το επίπεδο στις εθνικές κατηγορίες;

“Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Έχω υπάρξει προπονητής σε αυτές τις κατηγορίες πολλά χρόνια και θα ήθελα να δω πιο σύγχρονο μπάσκετ με περισσότερη κίνηση, ομάδες πιο αθλητικές, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος να βγουν νέοι αθλητές μπροστά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Όσον αφορά στα εξωαγωνιστικά, αρχικά θα έλεγα ότι η προβολή αυτών των πρωταθλημάτων πρέπει να αναβαθμιστεί, δεν υπάρχει μόνο η Α1 και Α2 στο μπάσκετ. Θα πρέπει να βγει ένα πλάνο για την προώθηση και προβολή των εθνικών κατηγοριών και ανδρικών και γυναικείων πρωταθλημάτων, θεωρώ ότι πολλές ομάδες έχουν κάνει μόνες τους πολλά βήματα προς τα μπρος με livestreaming μεταδόσεις αγώνων, φωτογραφικό υλικό στα social media και πολλές άλλες δράσεις με γνώμονα να προσεγγίσουν και χορηγούς αναπτύσσοντας το business κομμάτι τους, αλλά να έρχονται και πιο κοντά στον κόσμο. Σαφώς χρειάζεται κάτι παραπάνω απ’ όλους”.

– Βλέπετε μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ μέσα από την ανάπτυξη και τη δουλειά στις μικρές ηλικίες;

“Είχα διαβάσει πρόσφατα μια πολύ ωραία και ουσιαστική συνέντευξη του κυρίου Λιόλιου από τον Προμηθέα Πατρών και νομίζω ό,τι θα ταυτιστώ σε αρκετά θέματα που ανέπτυξε και το κυριότερο σε αυτά που λέει και με βρίσκουν σύμφωνο είναι ότι το ελληνικό μπάσκετ, δεν έχει συλλογικά όραμα, οργάνωση  και πλάνο, πλην πολύ λίγων εξαιρέσεων από ομάδες! Το ενδιαφέρον και τα χρήματα έχουν συρρικνωθεί, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην χώρα, θεωρώ ότι δεν αξιοποιείται όπως πρέπει και δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Πλέον οι ομάδες σε όλες τις κατηγορίες αναγκάζονται να στρέψουν το βλέμμα τους στην ανάπτυξη, κάτι το οποίο λανθασμένα δεν το έκαναν όταν τα γήπεδα ήταν γεμάτα, οι χορηγοί ήταν πολλαπλάσιοι και έπεφτε πολύ χρήμα στο μπάσκετ, όπως και να έχει κάλλιο αργά παρά ποτέ, κρατάω μικρό καλάθι αλλά είμαι αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια. Εμείς στην Ευκαρπία εδώ και χρόνια παλεύουμε με τις δικές μας δυνάμεις και είμαστε χαρούμενοι με όσα έχουμε ήδη καταφέρει, αλλά και αποφασισμένοι να δουλέψουμε περισσότερο και να φέρουμε περισσότερα παιδιά κοντά μας, που και θα χαίρονται το παιχνίδι και θα το αγαπήσουν σωστά”.

-Στην Ευκαρπία ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια και πως ο σύλλογος προωθεί την ανάπτυξη (ακαδημίες κ.λ.π.);

«Είμαι περίπου δυόμιση χρόνια στην ομάδα της Ευκαρπίας και με χαρά βλέπω μια ανοδική προσπάθεια στήριξης της ομάδας από τον κόσμο. Κυριακές το γήπεδό μας είναι σχεδόν γεμάτο και πλέον είναι μια πολύ δυνατή έδρα, με φίλους,  οικογένειες , παιδάκια στην κερκίδα, αλλά και τους πιο φανατικούς μας οπαδούς στο… πέταλο να κάνουν… «χαμό». Η Ακαδημία μας τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που έχω γνώση, κάθε χρόνο έχει σταθερή αύξηση αθλητών στις μικρές ηλικίες, πλέον αριθμούμε κοντά στα 170 παιδιά σε όλα τα τμήματα, γίνεται μια προσπάθεια οργανωτικά και αναπτυξιακά, ώστε σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια να έχει στην ανδρική ομάδα αθλητές από τα σπλάχνα της, δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε χρειάζεται υπομονή για να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».

-Ποιοι οι στόχοι της ομάδας στην Β’ Εθνική;

«Νομίζω ό,τι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την χρονιά που διανύουμε. Υπάρχουν αρκετές σκέψεις για την επόμενη σεζόν, νομίζω ό,τι σύντομα θα μπούνε όλα σε μια σειρά και θα υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πως θα πορευτεί η ομάδα».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Γ' Εθνική

Δειτε επισης

National League 2 (4ος όμιλος): Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής

Στην κορυφή οι Τιτάνες. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Την 1η θέση στο…