Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Ένας προγραμματισμός δίχως… plan b

Ένας προγραμματισμός δίχως… plan b

prelevic

Ήταν Ιούνιος του 2014, όταν ο Νίκος Σταυρόπουλος σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου έλεγε: “Αποκτήσαμε σεβασμό και αυτό είναι το μεγαλύτερο μπόνους για τον ΠΑΟΚ. Σεβασμός από ατζέντηδες, προπονητές και παίκτες που παρακαλάνε να έρθουν πλέον στον ΠΑΟΚ”.

Μια πενταετία μετά, πολλά έχουν αλλάξει και πλέον στον “Δικέφαλο” ποντάρουν στην… υπομονή των παικτών προκειμένου αυτοί να μην τραβήξουν το σκοινί και αποχωρήσουν από την ομάδα λόγω των οφειλομένων.

Το ότι οι Χάτσερ και Γκάρετ αποφάσισαν να κάνουν αποχή από τις προπονήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, είναι απλά ένα μέρος του προβλήματος που υπάρχει στον ΠΑΟΚ. Αυτό στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι δύο Αμερικανοί, μέσω της αποχής, είναι αυτοί που εκφράζουν ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά ακόμη πιο πίσω οικονομικά είναι οι Ελληνες παίκτες που έχουν λαμβάνουν αρκετά χρήματα.

“Xαλάει” (ξανά) το όνομά του, πόνταρε… μόνο στον Σαββίδη

Στον “Δικέφαλο” επί χρόνια στέκονταν στο κομμάτι της εξυγίανσης και της ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας του συλλόγου όσον αφορά την οικονομική συνέπεια. Υπήρχαν σεζόν που όντως έγινε μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το κομμάτι, το να είναι δηλαδή ο “Δικέφαλος” συνεπής σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις του. Αυτό τον έκανε πιο “ελκυστικό” στους παίκτες, μετά από ένα πολύ δύσκολο διάστημα στο παρελθόν κατά το οποίο η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε κακό όνομα σε ατζέντηδες και παίκτες, λόγω των μεγάλων οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Πλέον, τις τελευταίες δύο σεζόν (πολύ περισσότερο την φετινή), ο ΠΑΟΚ χάνει την αξιοπιστία του και το “αγκάθι” των οφειλών έχει “βγει” στην επιφάνεια. Κι αν πέρυσι (σεζόν 2017-18)… λίγοι έκαναν σχετικές αναφορές, με το ebasket.gr πάντως να σας έχει ενημερώσει εγκαίρως για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, φέτος το πρόβλημα δεν μπορεί να “κρυφτεί”.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, βέβαια, υπήρχε μια σειρά γεγονότων… Στον “Δικέφαλο” μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Σούλη Μαρκόπουλο έδειξαν διάθεση να βάλουν για λίγο στην… άκρη το θέμα της εξυγίανσης. Το μπάτζετ αυξήθηκε αρκετά (δεν θύμιζε εκείνο το “σφιχτό” μπάτζετ με το οποίο δούλευε ο Μαρκόπουλος) και στον ΠΑΟΚ πόνταραν στον Ιβάν Σαββίδη για την κάλυψη του αγωνιστικού προϋπολογισμού.

Κάποια στιγμή την περασμένη σεζόν (2017-18) υπήρχε μια παύση πληρωμών από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ (κάτι άρχισε να “χαλάει” στις σχέσεις του με το τμήμα μπάσκετ) και τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν να ταλαιπωρούν την ΚΑΕ. Το μήνυμα που είχε “σταλεί” σε όσους είχαν λαμβάνειν, ήταν πως υπάρχει… αναμονή μέχρι να “έρθουν” κάποια χρήματα από πλευράς Σαββίδη. Ακολούθησαν κάποιες πληρωμές και το προηγούμενο καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ έκριναν πως δεν θα έπρεπε να αλλάξουν ρότα αναφορικά με το μπάτζετ.

Οπότε έμεινε σε υψηλά επίπεδα και πάλι (ο Μπάνε Πρέλεβιτς παραδέχτηκε πως έγινε λάθος σχετικά με το μπάτζετ). Τα σημαντικά προβλήματα που υπήρχαν στο οικονομικό σκέλος την περασμένη αγωνιστική χρονιά, άρχισαν να γίνονται ευρέως γνωστά και συζητιόταν στην μπασκετική πιάτσα. “Αν δεν πληρώνει ο Σαββίδης του χρόνου, υπάρχει plan b;”, ήταν μια απορία που εξέφραζαν διάφοροι κατά την διαμόρφωση του ρόστερ, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν πέρυσι (2017-18).

Κάποια στιγμή την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (κατά την οποία υπήρξε αποχή από το σύνολο των παικτών ελέω οφειλών) και μετά το πρόβλημα με τους Γκος και Χάτσερ που δεν είχαν επιστρέψει έγκαιρα στη Θεσσαλονίκη γιατί ήταν απλήρωτοι, δόθηκε λύση μέσω της οικογένειας Σαββίδη (μοιράστηκαν χρήματα στο σύνολο των παικτών, με τους δύο Αμερικανούς να καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του ποσού) αλλά το πρόβλημα της οικονομικής ασυνέπειας (από πλευράς ΚΑΕ) επανήλθε. Αυτό που φαίνεται, πλέον, είναι πως από τον προγραμματισμό τα τελευταία δύο χρόνια… απουσίαζε ένα plan b, αν δεν “ερχόταν” βοήθεια από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ.

Αν βοηθούσε ο Σαββίδης, καλώς… Αν όχι, τεράστιο πρόβλημα… Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του ΠΑΟΚ “χαλάει” ξανά μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας να “βγει” προς τα έξω πως ο “Δικέφαλος” κινείται με πλάνο στο οικονομικό κομμάτι και ότι είναι ένας σύλλογος που απλώνει τα πόδια μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα. Αυτό το τελευταίο, είναι μια φράση που χρησιμοποιούσαν αρκετά στον ΠΑΟΚ στα… καλά χρόνια της εξυγίανσης.

Το ότι αυτή αποφασίστηκε να “μπει” για λίγο στην άκρη, μην έχοντας εναλλακτική λύση παρά μόνο την βοήθεια του Σαββίδη, μοιάζει να είναι ένα από τα πιο μεγάλα “αυτογκόλ” των ανθρώπων του “Δικεφάλου”. Η φετινή σεζόν με τις αποχές των παικτών και την ΚΑΕ να μην μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, θυμίζει άλλες παλιές κακές εποχές…

Πάλι ελπίζουν στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ

Το να βοηθήσει πάλι η οικογένεια Σαββίδη για να λυθεί το τωρινό πρόβλημα, δεν θα είναι κάτι παράξενο (όπως… πάντα, ξανά από τον “Δικέφαλο” θα απευθυνθούν εκεί για την λύση). Άλλωστε το έχει κάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Το ζήτημα είναι γιατί στον ΠΑΟΚ δεν πρόβλεψαν διάφορες καταστάσεις, προκειμένου η ΚΑΕ να μπορεί να στέκεται μόνη στα πόδια της στο θέμα των πληρωμών στους παίκτες, ειδικά σε μια εποχή που τα χρέη των παλαιότερων ετών δεν έχουν εξαλειφθεί…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…