Κεντρική NBA Σικάγο Μπουλς – Ατλάντα Χοκς: Το μυθικό ματς των 4 παρατάσεων! (vids)
NBA

Σικάγο Μπουλς – Ατλάντα Χοκς: Το μυθικό ματς των 4 παρατάσεων! (vids)

lauri markkanen

Ποιος θα περίμενε ότι δύο ομάδες που έχουν επιδοθεί σε tanking θα προσέφεραν ένα από τα κορυφαία και πιο… μακροσκελή παιχνίδια των τελευταίων ετών; Οι Σικάγο Μπουλς νίκησαν τους Χοκς μέσα στην Ατλάντα με το εκκωφαντικό 168-161, σε ένα ματς 4 παρατάσεων κι 68 αγωνιστικών λεπτών, με τη συνολική συγκομιδή των πόντων (329) να είναι η 3η υψηλότερη όλων των εποχών!

Οι αριθμοί του αγώνα αυτού φαντάζουν σοκαριστικοί, με τον Ζακ ΛαΒίν να πετυχαίνει ρεκόρ καριέρας με 47 πόντους σε 56 λεπτά συμμετοχής (!) ενώ μάζεψε 9 ριμπάουντ, μοίρασε 9 ασίστ κι έκανε 8 λάθη, ευστοχώντας στα 17 από τα 35 σουτ που εκτέλεσε! Όπως τόνισε ο ίδιος: “Δεν έχω ξαναπαίξει τόσο πολύ σε ένα ματς. Σε κάποια φάση έκανα air-ball, μόνο και μόνο επειδή ήμουν πολύ κουρασμένος!”.

Τα highlights του ΛαΒίν

Αυτός που πραγματικά κατέπληξε τους πάντες, όμως, ήταν ο Τρέι Γιανγκ, με τον νεαρό αστέρα των Χοκς να βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και να δημιουργεί τον δικό του “μύθο” στη ρούκι χρονιά του. Ο Γιανγκ τελείωσε το ματς με 49 πόντους (!), 8 ριμπάουντ, 16 ασίστ κι 8 λάθη σε 56 λεπτά συμμετοχής, έχοντας 11/20 δίποντα, 6/13 τρίποντα κι 9/11 βολές, σε μια από τις πιο απίστευτες στατιστικές γραμμές που έχουμε δει ποτέ από κάποιον πρωτοετή παίκτη!

Τα highlights του Τρέι Γιανγκ

Ένα παιχνίδι με 4 παρατάσεις, βέβαια, είχε και δεκάδες clutch στιγμές. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ο Ότο Πόρτερ (31 πόντοι, 10 ριμπάουντ) ισοφάρισε για τους Μπουλς σε 121-121, με τον Γιανγκ να ρίχνει μια απίθανη “βόμβα” για το 124-121 υπέρ των Χοκς με 2.2” για το φινάλε! Ο Πόρτερ, όμως, κέρδισε φάουλ στο τρίποντο σχεδόν στην εκπνοή κι ευστόχησε σε 3 βολές, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Στην 1η παράταση, ο ΛαΒίν έκανε το 139-138 υπέρ του Σικάγο με τρίποντο κι έπειτα από ένα ρεσιτάλ άστοχων σουτ, ο Γιανγκ έδωσε τη λύση στην τελευταία φάση, σκοράροντας στο coast-to-coast για το 140-140. Το ματς δεν επρόκειτο να τελειώσει σύντομα…

Στο 2ο έξτρα πεντάλεπτο, οι Χοκς πήραν “κεφάλι” με 5 πόντους (147-142) αλλά το εκκωφαντικό κάρφωμα του ΛαΒίν, το τρίποντο του Αρτσιντιάκονο αλλά και το γεγονός ότι δεν κατόρθωσαν να σκοράρουν στα τελευταία 2:25 έστειλαν το ματς στην 3η παράταση. Οι Μπουλς, μάλιστα, μπορούσαν να πάρουν και τη νίκη αλλά ο Πόρτερ αστόχησε σε λέι-απ στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η 3η παράταση ήταν γεγονός, με τον αγέραστο, Βινς Κάρτερ να βρίσκεται στο παρκέ και να ευστοχεί σε κρίσιμο τρίποντο για το 155-152 υπέρ της Ατλάντα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο “Vinsanity” έμεινε στο παρκέ για 45 λεπτά, έχοντας κλείσει τα 42 του χρόνια, κάτι που φαντάζει απόλυτα εξωφρενικό! Κατάφερε, μάλιστα, να σκοράρει 13 πόντους και να μαζέψει 7 ριμπάουντ.

Τα καλάθια έμπαιναν, πλέον, με το σταγονόμετρο αλλά ο ΛαΒίν είχε τις λύσεις. Με 1/2 βολές αλλά κι ένα εύστοχο λέι-απ ισοφάρισε σε 155-155 με 1 λεπτό να απομένει για το φινάλε της 3ης παράτασης. Δεν έμελλε να σημειωθεί άλλο καλάθι στο υπόλοιπο του χρόνου, καθώς οι δύο ομάδες είχαν συνολικά 5 λάθη και 2 άστοχα σουτ στο τελευταίο λεπτό. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η 4η παράταση έκανε την εμφάνισή της.

Παρότι οι Χοκς σκόραραν πρώτοι με τρίποντο από τον Άλεξ Λεν, οι Μπουλς “έτρεξαν” σερί 13-3 ως το φινάλε και πανηγύρισαν μια ψυχοβγαλτική νίκη, με το λέι-απ του ΛαΒίν να αποδεικνύεται ως το πιο καθοριστικό καλάθι του αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό ήταν μόλις το 15ο παιχνίδι στην ιστορία του NBA, το οποίο έφθασε τουλάχιστον στην 4η παράταση. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν τον Ιανουάριο του 2017, ξανά στην έδρα των Ατλάντα Χοκς αλλά αυτή τη φορά εναντίον των Νικς!

Οι κορυφαίες στιγμές του ματς των 4 παρατάσεων

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

NBA: Στην τελική ευθεία για τα Play-offs

Τα δεδομένα και τα σενάρια για τα Play-offs στο NBA Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το τέλος τη…