Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Ο Ολυμπιακός της επόμενης ημέρας

Ο Ολυμπιακός της επόμενης ημέρας

olympiakos omadiki

Υπόθεση εργασίας (και μόνο): Ο Ολυμπιακός περνά στους «8», πέφτει από τον τελευταίο όροφο ουρανοξύστη και βρίσκει πορτοφόλι, ο αντίπαλος εμφανίζεται με απουσίες, οι παίκτες του Μπλατ κάνουν ονειρεμένη σειρά πλέι οφ και πηγαίνουν στο φάιναλ φορ. Κι επειδή στις υποθέσεις εργασίας δεν υπάρχει ταβάνι να τρυπήσεις, με… κεκτημένη ταχύτητα κατακτά το τρόπαιο.

Χαμός στο «Ελ. Βενιζέλος», αυτοκινητοπομπή ως τον Πειραιά και… λαϊκή απαίτηση να κατεβεί η ομάδα στους τελικούς, ακόμα κι αν σφυρίξουν όλα τα ματς με τον Παναθηναϊκό οι Αναστόπουλος – Μάνος – Διαμαντής. Ο Ολυμπιακός κατεβαίνει και «σκουπίζει» το «τριφύλλι», κατακτώντας με 3-0 το πρωτάθλημα.

Ωραία όλα αυτά; Ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, οι «ερυθρόλευκοι» αλλάζουν υποχρεωτικά δέρμα. Αλλάζουν τα πάντα! Γιατί, απλά, δεν γίνεται διαφορετικά. Ο Μιλουτίνοφ είναι δεδομένο ότι θα πάει στο ΝΒΑ, ο Μάντζαρης είναι δεδομένο ότι δεν θα μείνει στο λιμάνι, ο Σπανούλης δεν θα πάει πουθενά, αλλά δεν θα έχει τον ρόλο που είχε μέχρι πρότινος. Αλλά, ας μην δούμε τη «μεγάλη εικόνα».

Ο Ολυμπιακός είχε σημαία τον ελληνικό κορμό. Ο Πρίντεζης δεν μπορεί να συνεχίσει με τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιό του και δεν μπορεί να είναι το μοναδικό (κατ’ ουσίαν) «4άρι» της ομάδας. Αν υποθέσουμε ότι μένει ο Παπανικολάου, δεδομένου ότι ο Σπανούλης ΔΕΝ θα είναι αρχή και τέλος στην επίθεση, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται 2-3 πρωτοκλασάτους Έλληνες παίκτες, αν θέλουν να αλλάξουν πρόσωπα κι όχι συνήθειες.

Μόνο που δεν υπάρχει διαθέσιμος αριθμός παικτών πρώτης γραμμής, που να έχουν ελληνικό διαβατήριο. Γιατί, για παράδειγμα, ο Σλούκας δεν φεύγει από τη Φενέρ, όσοι είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν έχουν δείξει επιθυμία να έρθουν στα μέρη μας, ενώ οι… καλοί του ελληνικού πρωταθλήματος είναι άγουροι για να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρωλίγκα.

Ως εκ τούτου, ο νέος Ολυμπιακός θα αλλάξει δόγμα. Θα δώσει τα κλειδιά στους Αμερικανούς παίκτες, οι ξένοι δεν θα είναι… συμπληρωματικοί, αλλά αυτοί που θα πάρουν την ομάδα στην πλάτη τους. Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς:

Αν ο Ολυμπιακός πάει #mexritelous τη διαμαρτυρία του και παίξει στην Αδριατική Λίγκα (και φυσικά στην Ευρωλίγκα) ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να έχει έξι Έλληνες παίκτες στο ρόστερ του. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να πάρει επιλεκτικά 1-2 καλούς και πολλά υποσχόμενους, να προσθέσει όσους θα παραμείνουν, να πλαισιώσει ενδεχομένως με νέα δικά του παιδιά (Αρσενόπουλος), αλλά να αυξήσει τον αριθμό των ξένων, για να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικός -δίχως να είναι πιο… ακριβός- στην Ευρωλίγκα.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή μείνει εντός συνόρων, πρέπει να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο, όσο αυτό είναι εφικτό, γνωρίζοντας πως και πάλι οι Έλληνες δεν θα είναι η βάση της πυραμίδας. Για να καταλάβετε τη διαφορά, ο Ποκουσέφσκι (ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του και παίκτης με προδιαγραφές ΝΒΑ), δεν μπορεί να πάρει θέση ξένου στο ελληνικό πρωτάθλημα, γιατί απλά δεν είναι έτοιμος.

Δεδομένα θα μπορούσε να έχει χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια με χαμηλό συντελεστή δυσκολίας, ώστε να παίρνει εικόνες, αλλά όχι καταλαμβάνοντας θέση ξένου. Στην Αδριατική, ο Σέρβος δεν θα έχει αντίστοιχο πρόβλημα.

Κανείς δεν κάνει ταμείο, κανείς δεν ξέρει ποιους παίκτες θα επιλέξει ο Μπλατ για να στελεχώσουν τον Ολυμπιακό της επόμενης μέρας, είναι όμως νομοτελειακό ότι δεν μπορεί να πατήσει στα βήματα των προκατόχων, ότι δεν μπορεί να οικοδομήσει ελληνικό κορμό, άρα του χρόνου όλα θα είναι διαφορετικά…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Ταβάρες: «Στόχος μου να παραμείνω στη Ρεάλ»

Απαντά στα μεταγραφικά σενάρια ο Έντι Ταβάρες. Το όνομα του Έντι Ταβάρες είναι ίσως ένα απ…