Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Του κουνάει το δάχτυλο

Του κουνάει το δάχτυλο

anasto

Δεν είχε πέσει ακόμα η… κάπνα από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κι ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απέχει για ένα ακαθόριστο χρονικό διάστημα. «Παρακαλώ όπως δεν χρησιμοποιηθώ σε αγώνες των πρωταθλημάτων σας μέχρι νεοτέρας, για προσωπικούς λόγους» ήταν το μήνυμα προς την ΚΕΔ/ΕΟΚ.

Αίφνης ο κ. Αναστόπουλος επέστρεψε. Από πόσους αγώνες έλειψε; Ουσιαστικά από κανέναν, καθώς από τη στιγμή που έστειλε την επιστολή (προσωρινής) αποχώρησης, μέχρι τη στιγμή που έστειλε την επιστολή της… επιστροφής, ΔΕΝ έχει μεσολαβήσει αγωνιστική δράση, εξαιρουμένου του τελικού Κυπέλλου, όπου λογικά δεν θα έπαιζε, αφού είχε σφυρίξει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό.

Ο ίδιος μπορεί να εξηγήσει τι και γιατί το κάνει. Εμείς μόνο να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις του μπορούμε. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι ο άνθρωπος έχει πλήρη διαύγεια (μια χαρά είναι), μοναδική εξήγηση της φανταστικής αποχώρησής του είναι πως πιέστηκε να επιστρέψει. Διαφορετικά, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έχει ιδιότυπο χιούμορ. Και προφανώς δεν πιέστηκε από τον Ολυμπιακό για να γυρίσει στην ενεργό δράση.

Είτε ο κ. Αναστόπουλος κάνει πλάκα, είτε κάποιοι τον «υποχρέωσαν» να αλλάξει απόφαση, είναι πρόδηλο ότι το σύστημα (του Βασιλακόπουλου) κουνά το δάχτυλο στον Ολυμπιακό. Τον εξωθεί στα άκρα, παίζοντας παιχνίδια εξουσίας, θέλοντας να δείξει ότι είναι ισχυρό και να τον υποχρεώσει σε ιστορική κυβίστηση (κατά το κοινώς λεγόμενο κωλοτούμπα).

Είναι θεμελιώδες ζήτημα για την ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας να βάλει την ουρά στα σκέλια μια ομάδα του μεγέθους του Ολυμπιακού, καθώς αυτό θα γίνει σημαία καταστολής όποιας διάθεσης για αντίδραση, για ανυπακοή. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Κάποιοι έδειξαν πρεμούρα να ερμηνεύσουν την κίνηση των «ερυθρόλευκων» να προσφύγουν στο ΑΣΕΑΔ, ως διάθεση υπαναχώρησης. Αγνόησαν, προφανώς, ότι η δεδομένη (η απόφαση δεν μπορεί να σταθεί) νίκη σε δεύτερο βαθμό θα εκθέσει από τη μια την πρωτοβάθμια απόφαση, αφετέρου είναι κίνηση που δείχνει ότι οι διοικούντες δεν θέλουν να κρυφτούν πίσω από δικανικά τερτίπια.

Αν δέχονταν το -6 αδιαμαρτύρητα, αφενός τίποτα δεν θα άλλαζε στο βαθμολογικό κομμάτι, καθώς είτε με -1 (ή -2), είτε με -6, δεν μπορούν να διεκδικήσουν το πλεονέκτημα έδρας. Το αν θα τερματίσουν στη δεύτερη ή στην έκτη θέση, ουδεμία ουσιαστική διαφορά έχει, αφού θα περάσουν στον τελικό. Άρα, το πόσο… μείον θα είναι το… μείον δεν τους προβληματίζει.

Αντίθετα, με το -6 αποφεύγουν τη δαμόκλειο σπάθη του υποβιβασμού, σε περίπτωση μη καθόδου σε δεύτερο ματς στη σεζόν. Αυτό προβλέπεται στον κανονισμό της ΕΟΚ κι όχι του ΕΣΑΚΕ, ως εκ τούτου αν δικάζεται με το πειθαρχικό δίκαιο του ΕΣΑΚΕ αλλάζουν τα δεδομένα.

Λεπτομέρειες! Η ουσία είναι μία: Ο Ολυμπιακός βγήκε στην πεδιάδα, έτοιμος να αντιμετωπίσει σε ανοιχτό πόλεμο, σώμα με σώμα, το κατεστημένο Βασιλακόπουλου. Ένας στους δύο θα νικήσει, ένας θα ηττηθεί. Σε αυτόν τον πόλεμο, όπως συνολικά στο μπάσκετ, δεν υπάρχει ισοπαλία. Ποιος θα νικήσει θα αρχίσουμε να το μαθαίνουμε στις 16 Μαρτίου. Τότε θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη, αλλού ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ θα κριθεί ο πόλεμος.

Αντί επιλόγου: Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ ελληνικό πρωτάθλημα δίχως Ολυμπιακό (και Παναθηναϊκό). Χωρίς Βασιλακόπουλο και Αναστόπουλο δεν νομίζω ότι θα έχει κανείς πρόβλημα να το φανταστεί…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Έτσι για αλλαγή πείτε μια φορά την αλήθεια κ. Λιόλιο

Ο Παναγιώτης Φασούλας πετάει εκ νέου το γάντι στον Βαγγέλη Λιόλιο. Ο επικεφαλής του συνδυα…